Цените на петрола са напът да отбележат седмичен ръст

1788
Цените на петрола са напът да отбележат седмичен ръст
Снимка: iStock

Цените на петрола се понижават в петък, но са напът да отбележат ръст от близо 4% за седмицата, тъй като резките спадове на записите от суров петрол и горива в САЩ, нападенията с дронове срещу руски рафинерии и прогнозите за ръст в търсенето на енергоизточници подкрепиха цените, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол Брент паднаха с 41 цента, или 0,48% до 85,01 долара за барел, след като преминаха прага от 85 долара за барел за първи път от ноември в четвъртък. Американският суров петрол WTI падна с 34 цента или 0,42% до 80,92.

МАЕ повиши в четвъртък прогнозата си за ръста на търсенето през 2024 г. за четвърти път от ноември в момент, когато нападенията на хутите нарушават корабоплаването в Червено море.

ОЩЕ: Продължаващите опасения около предлагането определиха цената на петрола

Световното търсене на петрол ще нарасне с 1,3 млн. барела на ден през 2024 г., с 110 000 барела повече, спрямо миналия месец, обяви МАЕ в новия си доклад. Тя прогнозира лек дефицит в предлагането тази година спрямо предвиждания преди това излишък, след като страните членки на ОПЕК+ удължиха съкращенията.

Снимка: iStock

Анализаторите на ANZ също отбелязаха, че се очаква използването на петролните рафинерии в САЩ да нарасне. „Рафинериите влизат в експлоатация след затваряне на капацитет през януари заради зимно замръзване“, пишат те в доклад в петък. „Маржовете на европейските рафинерии също се повишават“, завиха те, като добавят, че има признаци за „затягане на пазарния баланс“.

Печалбите тази седмица дойдоха въпреки укрепването на щатския долар с най-бързия си темп от 8 седмици. По-силният долар прави суровия петрол по-скъп за потребителите на други валути.

ОЩЕ: Силното търсене в САЩ повлия на цената на петрола

Нападенията на Украйна срещу руски петролни рафинерии във втори пореден ден на засилени атаки с дронове в сряда също подкрепиха цените на петрола. При нападенията беше причинен пожар в най-голямата рафинерия на „Роснефт“ в една от най-сериозните атаки срещу енергийния сектор на Русия през последните месеци.

Снимка: iStock

Запасите от суров петрол на САЩ намаляха неочаквано миналата седмица, след като рафинериите засилиха процесите на преработката, а запасите от бензин спаднаха в условията на нарасналото търсене, обяви Администрацията за енергийна информация в сряда.

От гледна точка на търсенето очаква се Китайската централна банка да остави непроменена основната си лихва по средносрочните заеми в петък, според допитване на Reuters.

ОЩЕ: Продължаващото напрежение в Близкия изток повлия на цените на петрола

По-ниските лихви намаляват разходите на потребителите за обслужване на заемите, което може да подкрепи икономическия растеж и търсенето на петрол.

В САЩ някои признаци на забавяне на икономическата дейност вероятно няма да накарат Федералния резерв да започне да понижава лихвите преди юни, тъй като други данни, публикувани в четвъртък показаха по-голямо от очакванията повишение на производствените цени миналия месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com