Инвестициите в стартъпи счупиха всички рекорди въпреки пандемията

3826
Инвестициите в стартъпи счупиха всички рекорди въпреки пандемията
Снимка: Thinkstock

Инвестициите на рисков капитал в стартъпи надхвърлиха рекордните 675 млрд. долара през миналата 2021 година, което е двойно повече спрямо предходния рекорд, постигнат през 2020 година. Това става ясно от данни, публикувани от компанията за анализ на рисков капитал Dealroom и британската агенция London&Partners, цитирани от CNBC.

Въпреки пандемията, броят на така наречените „еднорози” (компании с оценка над 1 млрд. долара, бел. ред.), продължава да нараства през миналата година. На първо място по брой нови еднорози е Сан Франциско, където през 2021 година цели 133 стартъпа са повишили оценката си над 1 млрд. долара, следван от Ню Йорк (+69 броя), Бостън (+21), Лондон (+20), Бенгалуру, Индия (+16) и Берлин (+15).

Увеличението в броя стартъпи с оценка над 1 мрлд. долара е подпомогнато и от скок в броя на „мегарундовете” за набиране на капитал – тези с набрано финансиране над 100 млн. долара.

Броят на тези рундове скача с цели 3.4 пъти в Лондон, където само през миналата година е имало цели 64 рунда, набрани рисков капитал над 100 млн. долара. За сравнение, през 2020 година „мегарундовете” в Лондон са били 19 броя, сочат данните на Dealroom.

Финтех компанията Revolut е набрала 800 млн. долара финансиране в своя рунд E, докато конкурентите от Monzo са привлекли над 600 млн. долара рискови инвестиции в рамките на две сделки през миналата година. Онлайн платформата за събития Hopin е привлякла 850 млн. долара в рамките на две сделки за разглеждания период.

Стартъпите в столицата на Великобритания са набрали общо 25.5 млрд. долара през миналата година, спрямо 11.2 млрд. долара през 2020 година. Понастоящем в Лондон има 75 стартъпа с оценка над 1 млрд. долара.

Лаура Ситрон, изпълнителен директор на London&Partners, коментира в изявление, че Лондон се е превърнал в световна технологична столица. По думите й, в града се появяват средно по два нови еднорога всеки месец.

Европа срещу САЩ и Китай

Въпреки добрата 2021 година, Лондон и останалата част от Европа, все още не са произвели технологична фирма, която да може да се конкурира с гиганти като Alphabet, Apple, Amazon, Meta или Microsoft в САЩ или Alibaba и Tencent в Китай.

Най-голямата европейска технологична фирма по размер на пазарната капитализация е компанията ASML, която създава оборудване за производство на полупроводникови чипове. Оценката на ASML надхвърля 300 млрд. долара. В същото време в САЩ, няколко компании имат пазарна капитализация над 1 трилион долара, а Apple за кратко беше надхвърлила оценка от 3 трилиона долара по-рано през този месец. Американските и азиатските гиганти всъщност придобиват редица европейски стартъпи още преди да са станали огромни корпорации.

Инвестициите на рисков капитал през 2021 година в стартъпи в САЩ и Китай възлизат на съответно 328.8 млрд. долара и 61.8 млрд. долара. В същото време, стартъпите в Лондон са привлекли рисков капитал в размер на 39.8 млрд. долара през миналата година.

 

Въпреки, че Лондон се превръща в световен технологичен хъб, все още не може да се мери с технологичните центрове в САЩ и Китай;   Снимка: iStock

Българска финтех компания постигна оценка от 570 млн. долара

Българската финтех компания Payhawk набра финансиране в размер на 112 млн. долара във рамките на втория си инвестиционен рунд (Серия Б)...

Инвестициите на рисков капитал във Великобритания и Европа обаче записват по-бърз темп на растеж спрямо тези в САЩ и Китай.

Няколко от добре познатите стартъпи в Лондон, включително компанията за доставки Deliveroo и фирмата за киберсигурност Darktrace, станаха публични през 2021 година, чрез листване на Лондонската фондова борса.

Компаниите получиха смесени реакции от инвеститорите, което показва защо много големи европейски стартъпи, включително Spotify, предпочитат да листнат акциите си на борсата в Ню Йорк.

Назим Салур, основател на приложението за доставка на хранителни стоки Getir, коментира пред CNBC в края на миналата година, че Европа не се отнася към технологичните компании толкова добре колкото САЩ.

„Има твърде много скептицизъм (в Европа)”, казва той, добавяйки, че това отношение идва от инвеститорите и регулаторите.

97-годишен милиардер: Времената са дори по-луди от дотком балона

97-годишният милиардер Чарли Мънгър коментира по време на конференция, че пазарите са силно надценени на места, като настоящата обстано...

Приложението Getir, което има оценка от 7.5 млрд. долара, най-вероятно ще листне акциите си в САЩ, ако реши да стане публична компания, става ясно от думите на Салур.

Компанията се намира в процес на разговори с инвеститори за набиране на още капитал, което може да вдигне оценката й до 12 млрд. долара по информация на Bloomberg.

Въпреки, че Европа има „много силна икономика като цяло” и е мощен играч в произвдоството на автомобили, фармацията, модата и други индустрии, когато става дума за стартъпи, Старият континент няма такава сила, посочва Салур.

„Има няколко добри стартъпа. Но когато погледнем обема на еднорози например, от около 800 компании, половината са от САЩ, а 1/3 са от Китай. А всички останали са от останалия свят. За съжаление Европа не е представена както трябва да бъде.”, добавя той.

Още: Сливанията и придобиванията надхвърлиха 5 трилиона долара за първи път в историята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com