Испания въвежда мерки в подкрепа на над 1 млн. домакинства с ипотечни кредити

1425
Испания въвежда мерки в подкрепа на над 1 млн. домакинства с ипотечни кредити
Снимка: iStock

Испанското правителство се готви да даде зелена светлина днес на мерки за облекчаване на домакинства с ипотечни кредити, сред които удължаване на срока за погасяване на заема с до седем години. Облекчението ще засегне над 1 млн. уязвими домакинства и семейства от средната класа, посочва испанският икономически министър, цитиран от Reuters.

Икономическото министерство съобщава, че новите мерки, които трябва да бъдат одобрени на заседание на кабинета, ще бъдат приети в очакване на финалните преговори с испанските банкови асоциации.

В Испания около ¾ от населението притежава жилище, като най-често испанците залагат на ипотеки с плаващи лихви, които са по-изложени на ускореното покачване на лихвените проценти.

Съгласно рамките на облекчението, банките в Испания ще предоставят ипотечна подкрепа за уязвими семейства на база кодекс за добри практики, приложим за цялата индустрия. Прагът на доходите за получаване на подкрепа е определен на 25 200 евро (25 815 долара).

Уязвимите домакинства ще могат да преструктурират жилищния си заем на по-ниска лихва в рамките на 5-годишен гратисен период, вече определен в първоначалния вариант на кодекса за добри практики от 2012 г., който принципно е с доброволен характер, но става задължителен, след като кредиторите започнат да се придържат към него.

Гратисният период позволява на кредитополучателите да забавят плащания по главницата на заема без да бъдат санкционирани с такси за това, като отлагането на вноски няма да доведе до обявяването на заема за необслужван и прекратяването му.

Периодът, в който кредитите могат да бъдат закривани е удължен с две години и включва възможността за второ преструктуриране, ако се налага, посочват от министерството.

Рекорден ръст на цените на храните в Испания

Цените на хранителните продукти в Испания отбелязаха рекорден ръст през октомври, сочат официалните данни на Националния статистически ...

Уязвимите домакинства, които харчат над 50% от месечния си доход за покриване на вноските по техния ипотечен заем, но не отговарят на условията от предходния кодекс за 50% ръст на вноските по кредита, могат да се възползват от 2-годишен гратисен период.

Правителството допълнително ще представи нов кодекс за добри практики, насочен към домакинствата от средната класа, намиращи се в риск, поставяйки праг на доходите от поне 29 400 евро.

В тези случаи заемодателите ще трябва да предложат възможността за 12-месечно замразяване на вноските, по-ниска лихва върху разсрочена главница и удължаване на заема, ако ипотечното бреме представлява повече от 30% от доходите им и цената на заема е скочила с поне 20%.

Мерките за облекчаване на домакинствата с ипотечни кредити в Испания се очаква да влезнат в сила през следващата година.

Още: Колко струват жилищата в Европа и къде се нарежда България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Хората в най-голямата икономика в Европа консумират все по-малко месо

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Турция

Благодатният огън слезе в храма над Божи гроб в Йерусалим

Студенти издигнаха пропалестински лагер в ирландския Trinity College

Неочаквано повишение на инфлацията в Швейцария

Обявиха с колко ще се забави пускането на газовия терминал край Александруполис

Светлина в тунела за германската автомобилна индустрия

Търговията на Русия с Иран се оказа нерентабилна

Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

Пълен обрат с цените на петрола само за часове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com