Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

698
Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх
Снимка: iStock

Иран изнася повече петрол от когато и да било за последните 6 години, като дава тласък на икономиката си с 35 млрд. долара годишно, въпреки че западните страни обмислят засилване на санкциите.

Техеран е продавал средно 1,56 млн. барела на ден през първите три месеца на годината – почти всички на Китай, което е най-високото количество от третото тримесечие на 2018 г., според компанията за данни Vortexa, цитирана от FT.

Успехът на Иран в износа на своя суров петрол подчертава трудностите, пред които са изправени САЩ и ЕС в стремежа им да притиснат ислямската република след атаката с ракети и дронове срещу Израел.

„Иранците са усвоили изкуството да заобикалят санкциите“, коментира Фернандо Ферейра, ръководител на службата за геополитически риск в Rapidan Energy Group в САЩ. „Ако администрацията на президента на САЩ Джо Байдън иска да повлияние върху Иран, тя трябва да измести фокуса към Китай“, допълва Ферейра.

ОЩЕ: Великобритания затегна санкциите срещу Иранската революционна гвардия

Вашингтон и ЕС подготвят нови санкции срещу Иран, отчасти за да разубедят Израел да ескалира конфликта с Техеран, като осъществи ответен удар на нападението. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън коментира тази седмица, че Иран продължава да изнася своя петрол и че има „още какво да се направи“, за да се ограничи търговията.

Снимка: iStock

Анализаторите казват, че Вашингтон не е склонен да приложи стриктно санкционен режим за максимален натиск, какъвто въведе през 2018 г. тогавашния президент Доналд Тръмп. Администрацията на Байдън не желае да въведе инфлационно задушаване на глобалното предлагане на петрол в изборна година в САЩ.

В Техеран държавната информационна агенция Tasnim обяви в сряда, че петролната индустрия на страната е намерила начини да заобиколи санкциите и че основният клиент на Иран е Китай. Изводът на агенцията е, че това до голяма степен защитава страната от западните санкции.

Израелските сили свалиха бараж от около 300 ракети и дронове, изстреляни от Иран през уикенда. Атаката обаче – първият път, когато Техеран директно се насочва към еврейската държава, засилва опасенията, че регионът се плъзга към по-широк конфликт.

ОЩЕ: Байдън удължи с година санкциите срещу Иран

Иран предприе атаката като отмъщение за предполагаем израелски удар по консулството му в Дамаск, при който бяха убити няколко висши командири от Революционната гвардия.

Нарастващото напрежение след атаката на групировката „Хамас срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в ивицата Газа спомогна за покачването на цените на петрола с над 15% тази година до около 90 долара за барел. Цените спаднаха след иранската атака, тъй като търговците залагат, че няма прекъсване на доставките от региона. Суровият петрол сорт Брент поевтиня с 3% до 87,37 долара за барел в сряда.

 

Снимка: iStock

Армен Азизян, старши анализатор и специалист по санкции във Vortexa, коменитра, че САЩ наскоро са започнали да целят отделни танкери, заподозрени, че превозват ирански суров петрол. Но през февруари са санкционирани два танкера, а през април – още 13. Въздействието от мерките върху иранския износ на нефт обаче е минимално, подчертава Азизян.

„Иранците са много добри в намирането на вратички. Сега те подправят AIS системата за проследяване на кораби и се преструват, че са на едно място, когато са на друго, и това затруднява проследяването на действията“, добавя той.

По оценки на Азизиян флотът, използван от Иран за транспортиране на петрол, е нараснал с 1/5 за последната година до 253 кораба. Броят на супертанкерите, превозващи до 2 млн. барела петрол, се е удвоил от 2021 г.

На практика целият ирански петрол, продаден тази година, е отишъл в Китай, според Kpler, която проследява танкерите по света. Агресивните санкции могат не само да дестабилизират петролния пазар, но и отношенията между САЩ и Китай.

Снимка: iStock

Китай разчита на Иран за около 1/10 от своя внос на петрол, но преработва петрола не чрез своите държавни нефтени и газови компании, а чрез по-малки, частни рафинерии. Иракският министър на петрола Джавад Оуджи каза миналия месец, че износът на петрол е „генерирал над 35 млрд. долара“ през предходната година. При друг случай той коментира, че враговете на Иран искат да спрат износа, но страната може „да изнася петрол навсякъде, където пожелае, и то с минимални отстъпки“.

Нарастващият добив на шистов петрол през последното десетилетие превърна САЩ най-големият производител в света и освободи Вашингтон да бъде по-агресивен със санкции срещу други износители. В сряда САЩ отново наложиха санкции на Венецуела, друг член на картела ОПЕК.

ОЩЕ: Иран се похвали с рекорден износ на петрол

Администрацията на Байдън сигнализира също така, че е готова отново да освободи суров петрол от стратегическите си запаси при ръст на световните цени. Въпреки това има нарастващ натиск на републиканците върху Белия дом да предприеме действия срещу продажбите на петрол от Иран, заедно с критики към администрацията за меко прилагане на съществуващите мерки.

„Въпросът за администрацията на Байдън е дали имат някакъв стимул да използват архитектурата на санкциите, която администрацията на Тръмп използва, за да намали износа на Иран с 1 млн. барела на ден“, казва Хелима Крофт, глобален ръководител на стоковата стратегия в RBC Capital Markets.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Еврото с нов обрат спрямо долара

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com