Как мръсният въздух влияе на бизнеса?

1566
Как мръсният въздух влияе на бизнеса?
Снимка: БГНЕС

Всяка година в световен мащаб се губят около 1,2 милиарда работни дни поради замърсяването на въздуха. Прогнозите са, че до 2060г. тази цифра ще нарасне и ще достигне до 3.8 милиарда.

Доказано е, че хората, които дишат мръсен въздух, са по-склонни към разболяване и към намалена концентрация. През 2019 г. мръсният въздух струва на икономиката на Индия 95 милиарда долара, поради намалена производителност, отсъствия от работа и преждевременна смърт. Лошото качество на въздуха оказва влияние и върху намирането на таланти, градовете със силно замърсен въздух се разглеждат като по-малко желани места за работа. Panasonic стана първата международна компания, която предложи компенсации на своите служители при командироване в държави с доказано замърсен въздух.

Учени: Почти навсякъде на Земята хората дишат мръсен въздух

И докато търпят загуби от мръсния въздух, самите компании чрез дейността си, без значение от сектора, в който оперират, също допринасят за замърсяването на въздуха. В последните години този проблем излезе начело на приоритетите на повечето големи бизнеси, така че всички те се стремят към едно устойчиво управление, което да отговаря на зелените цели на Европа и светът.

Чрез регулации ЕС се опитва да повлияе и да наложи устойчивия начин на правене на бизнес и всяка компания, която не адаптира бизнес моделите си според новите изисквания за екологично и социално въздействие и добро корпоративно управление, трудно ще получава банково финансиране за своите проекти и ще изпитва затруднения при набиране на капитал през борсата. Ето защо през последните няколко години се наблюдава нарастващ интерес към ESG - екологични, социални и управленски фактори, които отразяват въздействието на дадена компания върху околната среда и върху обществото като цяло. Инвестиционните фондове и банките насочват все повече инвестиции към компании с изградени стратегии за устойчивост (ESG), който регулярно отчитат напредъка си. Очаква се до 2025 общите управлявани активи свързани с ESG да достигнат 53 трилиона долара.

Кой град е с най-мръсния въздух в България?

Въздухът, който дишаме, е едно от най-важните неща за нашето здраве и благополучие. За съжаление, в България има градове, в които качес...

Така чистият въздух се превръща в тайното оръжие за справяне с много проблеми едновременно, включително климатичната криза. Голяма част от усилията, полагани от бизнеса за намаляване на въглеродния им отпечатък в съответствие с достигане целите на Европа за нулеви нетни емисии, ще спомогнат за подобряване качеството на въздуха.

Водени от идеята, че от техните действия зависи здравето и животът на бъдещите поколения, както и развитието на собствения им бизнес, световни гиганти като Google, Siemens, Ikea и Maersk поставят началото на Алианс за чист въздух - първата глобална инициатива на частния сектор за справяне със замърсяването на въздуха. Алиансът е създаден през 2021г. по време на конференцията на ООН по изменение на климата COP26. Членовете на алианса работят за намаляване на своите отпечатъци върху замърсяването на въздуха и поставят амбициозни цели за намаляване на вредните емисии.

Мерките и усилията на бизнеса в посока подобряване качеството на въздуха и съхраняване на околната среда могат да подобрят производителността на една компания, да повишат лоялността на клиентите, стойността на бранда и да спомогнат за привличането и задържането на таланти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Светът е изправен пред недостиг на критични минерали

Цената на златото удари нов абсолютен рекорд

Русия отменя забраната за износ на бензин

Лондон остава финансовата столица на Европа

Цените на петрола се повлияха от новината за смъртта на иранския президент

Еврото започна седмицата с опит за нов максимум спрямо долара

"Грийнпийс" осъди руските планове за рестарт на АЕЦ "Запорожие"

Русия удари бизнесите на две големи европейски банки на руска територия

Премиерът Риши Сунак удари крал Чарлз III по богатство

Франция договори "зелени кредити" за ядрената си енергетика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com