Учени: Почти навсякъде на Земята хората дишат мръсен въздух

3230
Учени: Почти навсякъде на Земята хората дишат мръсен въздух
Снимка: Pixource / Pixabay

Първото в света проучване установи, че почти никъде на Земята не е останало място с постоянно безопасни нива на замърсяване на въздуха.

Проучването, ръководено от университета Монаш в Австралия, установи, че през 2019 г. само 0,001 % от населението на света е било изложено на ниски нива на замърсяване на въздуха; в световен мащаб 70 % от дните са надвишавали безопасните граници, предаде БГНЕС.

Мръсен въздух: 10 града в България са в жълтия сектор

Въздухът в София е най-силно замърсен в кварталите "Павлово", "Васил Левски", "Хиподрума" и "Младост" тази сутрин, сочи справка за каче...

Замърсяването на въздуха причинява около 8 милиона смъртни случая всяка година. Малките частици с ширина под 2,5 микрометра (известни като PM2,5) могат да навлязат в дихателните пътища и кръвоносните съдове, причинявайки инсулти, рак на белия дроб и сърдечни заболявания.

Световната здравна организация е определила прага на безопасност за дневна експозиция на PM2,5 на 15 μg/m3, но в периода 2000-2019 г. средното ниво на замърсяване на въздуха в целия свят е било повече от два пъти по-високо от тази граница (32,8 μg/m3).

Това проучване е първото, което показва промяната в дневната експозиция на замърсяване на въздуха в световен мащаб в продължение на няколко десетилетия. Данните са взети от 5 446 станции за мониторинг в 65 държави и са обработени с помощта на машинно обучение и симулации.

Източна Азия е с най-лошо замърсяване на въздуха през този период от две десетилетия, със средна годишна експозиция на PM2,5 от 50 μg/m3, следвана от Южна Азия (37,2 μg/m3) и Северна Африка (30 μg/m3). Регионите с най-ниско замърсяване на въздуха с ФПЧ2,5 през двете десетилетия са Австралия и Нова Зеландия (8,5 μg/m3), други региони в Океания (12,6 μg/m3) и Южна Америка (15,6 μg/m3). Замърсяването на въздуха е намаляло в Европа и Северна Америка между 2000 и 2019 г., но се е увеличило в Южна Азия, Австралия и Нова Зеландия, Южна Америка и Карибите.

Замърсяването на въздуха има сезонен характер. В Североизточен Китай и Северна Индия използването на изкопаеми горива за отопление на домовете създава пик на замърсяването на въздуха през зимата. Но обратният модел се наблюдава на източното крайбрежие на Северна Америка, където PM2,5 достигат своя пик през летните месеци.

Учени: Това са витамините, които предпазват от замърсения въздух

Въздухът в големите градове на България е сред най-замърсените в Европа. Сместа от замърсители, които вдишваме разрушава здравето бавно...

Свързаните с изменението на климата храстови пожари и прашни бури също може да са допринесли за замърсяването на въздуха в югоизточна Австралия през 2019 г., твърдят изследователите. "Това проучване осигурява задълбочено разбиране на настоящото състояние на замърсяването на въздуха на открито и неговото въздействие върху човешкото здраве", казва Юминг Гуо, изследовател на качеството на въздуха в Университета Монаш.

"С тази информация политиците, служителите в областта на общественото здраве и изследователите могат по-добре да оценят краткосрочните и дългосрочните последици за здравето от замърсяването на въздуха и да разработят стратегии за намаляване на замърсяването на въздуха."

Замърсяването с частици PM2,5 се получава, след като при изгарянето на изкопаеми горива, изгорелите газове от автомобилите, пожарите на дърва, газовите печки, пожарите в храстите или прашните бури се получава токсичен коктейл от нитрати, въглерод, сулфати, олово и арсен, които се суспендират във въздуха.

Когато вдишваме тези малки частици, те преминават през лигавицата на белите дробове. Това може да предизвика възпаление, да влоши състоянието на астмата и хроничната обструктивна белодробна болест.

Токсичните частици могат да попаднат в кръвоносните съдове, да ги възпалят и ограничат, което при някои хора предизвиква инсулт. Те могат да изместят мастните плаки, натрупани в кръвоносните съдове, създавайки съсиреци, които увреждат сърцето или мозъка.

Д-р Александър Симидчиев за връзката между мръсния въздух и респираторните инфекции

Има връзка между мръсния въздух и честотата на респираторните инфекции, каза по БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Вирусите и ба...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно