Как се става милиардер на 87 години?

3774
Как се става милиардер на 87 години?
Снимка: iStock

Никога не е късно за човек да постигне успехи в света на бизнеса и да се превърне в милиардер. Дори когато надхвърли пенсионна възраст. 

Пример за подобен случай е Джузепе Крипа, на когото през 1995 г. бива предложено обезщетение от френско-италианския производител на полупроводници STMicroelectronics за да напусне фирмата. Крипа го приема, слагайки край на 35-годишната си кариера в компанията.

Вместо обаче да се оттегли в пенсия, Крипа, тогава 60-годишен, се възползва от възможността да създаде собствен бизнес, който в последствие ще превърне семейството му в едни от най-богатите хора в Италия.

Разширявайки идеята, с която се занимава в продължение на шест години, Крипа стартира компанията Technoprobe в малък град извън Милано, пише Forbes.

Там произвежда платки, които тестват функционалността на микрочиповете и в продължение на 15 години ги продава предимно на бившия си работодател.

„Той беше много изобретателен“, казва Стефано Феличи, главен изпълнителен директор на Technoprobe и племенник на Крипа, в интервю в началото на март.

Двадесет и седем години след основаването си, Technoprobe сега е един от двата най-големи производители на специални тестови платки в света.

Фирмата доставя производството си на множество технологични гиганти, включително Apple, Qualcomm, Samsung и Nvidia, както и производителите на полупроводници AMD, Intel и TSMC.

Тъй като съвременните полупроводници са толкова сложни, всеки чип изисква своя собствена платка, която да го тества за евентуални недостатъци.

След като бъдат изследвани и всички проблеми бъдат отстранени, чиповете могат да бъдат масово произведени без проблем.

Пътят им завършва в най-новите смартфони, лаптопи и електромобили. Сондовите платки могат да разполагат с до 50 000 метални щифта.

"Прилича на акупунктура", казва Аманда Скарнати, анализатор в банката Citigroup, която е специализирана в пазара за полупроводници и платки. "Тези наистина малки, тънки игли седят върху чипа и следят дали всичко работи."

Миналата година Technoprobe най-накрая изпревари водещия си конкурент, базирания в Ливърмор, Калифорния FormFactor.

Фирмата отчете нетна печалба от 136 млн. долара при приходи от 446 млн. долара през 2021 година. За сравнение, приходите на FormFactor възлизаха на 436 млн. долара.

Techoprobe, която сега е управлявана от племенника и сина на Крипа като главен изпълнителен директор и председател съответно, се възползва от скоростния си растеж, за да стане публична на борсата Euronext Growth в Милано през февруари.

Листването превърна Крипа, който се оттегли от поста на главен изпълнителен директор през 2017 г. и сега е на 87 години, и семейството му в едни от най-богатите хора в Италия. Богатството им възлиза на близо 4 млрд. долара благодарение на техния дял от 75% във фирмата.

Това доказва, че възрастта не е бариера. Крипа е един от осемте нови милиардери за тази година, чиято възраст надхвърля 80 години. Сред тях Марви Фингър, магнат в сферата на недвижимите имоти и Уилям Франк, инвеститор в сферата на авиацията.

Засега няма признаци за забавяне на бизнеса, тъй като компании като Apple и Samsung произвеждат нови телефони и таблети всяка година.

Същевременно автомобилните производители използват платки за тестване на чипове, за да проверят екраните и сензорите в новите модели.

„Слагате няколко различни чипа по-близо, така че вашият смартфон да бъде по-малък, по-тънък и по-лек“, казва Скарнати. „Трябва да тествате всички части. А това означава, че имате нужда от повече тестови платки."

Пътят към успеха

Роден в малък град североизточно от Милано през 1935 г., Крипа израства по време на Втората световна война. Детството му е белязано от трудните години.

След войната Крипа посещава техникум в близкия Бергамо и по-късно започва първата си работа в инженерната фирма Breda.

За пръв път навлиза в света на микрочиповете през 1960 г. — на 25-годишна възраст — когато започва работа във фирмата за полупроводници SGS.

Десетилетия по-късно Крипа започва да експериментира с платки за тестване на чипове в кухнята на селската си къща.

Той съзира възможност на пазара, тъй като този тип устройства се доставя на неговия работодател от САЩ. В онези години това оборудване все още доста некачествен консуматив, който се нуждае от ремонт след употреба.

Скоро към Джузепе се присъединява към сина му Кристиано, който тогава е на 19 години, и заедно семейният тандем купува инструменти (микроскопи и режещи машини).

До 1993 г. техните експерименти завземат гаража, тавана и мазето и семейството наема първите си двама служители. Като административен помощник се включва и съпругата на бизнесмена Мария-Роза.

Богати ли сте? Ново проучване определя какво означава да си богат

Колко добре съм финансово в сравнение с останалата част от населението? Това е често срещан въпрос, който повечето хора си задават.&nbs...

„Помня добре 90-те години, когато първите работници обикаляха из къщата и използваха свободно пространство.“, споделя най-малкият син на Роберто Крипа през март 2021 г. в бизнес подкаста Voci di Impresa.

През 1995 г., след като навършва пенсионна възраст, Крипа решава да се откаже от STM и взима обезщетение.

С тези пари бизнесменът успява да създаде Technoprobe и накрая през 1996 г. да премести предприятието с десетина служители от собствения си дом в помещение от 800 кв. м. наблизо в община Чернуско Ломбардоне.

Новият бизнес се разраства бързо. През 2001 г. навлиза на френския пазар, а през 2004 г. - в Сингапур. През 2007 г. Крипа-старши изпраща своя племенник Феличи в САЩ, за да отвори първия американски офис в Сан Хосе. През същата година компанията започва собствена разработка на по-компактни и усъвършенствани платки.

В продължение на много години STM е единственият клиент на Technoprobe: едва през 2010 г. фирмата печели повече клиенти с нови локации в Тайван и Филипините.

„Започнахме наистина да си проправяме път към най-големите компании в Азия.“, спомня си Феличи. „До 2017 г. работата ни в Америка се изплати“.

Модернизация на технологиите

По един нов милиардер на ден по време на пандемията

Пандемията COVID-19 бе добра за портфейлите на богатите. Около 573 души са се присъединили към редиците на милиардерите от 2020 г....

През 2019 г. фирмата стартира инвестиционен план на стойност 100 млн. долара за увеличаване на пазарния си дял и придобива базираната във Ван Найс, Калифорния Microfabrica за 40 млн. долара.

Тогава фирмата започва да произвежда 3D компоненти за своите приспособления за тестване. „Интегрирахме техните технологии и това ни позволи да увеличим преднината пред конкуренцията.“, отбелязва Феличи.

Technoprobe започва да произвежда по-малки, по-ефективни платки, с тенденцията те да тестват по-малки и по-сложни чипове.

Следващото ниво на полупроводниците са чиплети, дори по-малки чипове, които захранват най-новите телефони и компютри.

През март тази година група от най-големите технологични компании в света, включително AMD, Google, Intel, Meta Platforms, Microsoft, Qualcomm, Samsung и TSMC създадоха консорциум за стандартизиране на технологиите за производство на чиплети в новите поколения устройства.

Това означава, че Technoprobe и нейният водещ конкурент FormFactor увеличават капацитета си, за да отговорят на по-големите нужди на своите клиенти.

Как петролната компания на Рокфелер се превърна в Chevron, ExxonMobil, BP и Marathon?

Докато големите технологични компании понастоящем усещат ефекта на регулиращите органи и Конгреса на САЩ, преди повече от век антитръст...

"Това е много малка индустрия. Ние познаваме семейство Крипа доста добре", казва Майк Слесор, главен изпълнителен директор на Formfactor.

"Ние искаме да поддържаме конкуренцията, но не може да се отрече, че това, което те са направили с частна семейна компания е доста впечатляващо."

Феличи е също отправя комплименти към конкуренцията, като признава, че индустрията се изгражда върху двустранен олигопол: „Те имат продукт, който може да се конкурира с нашия, но понякога малките детайли могат да направят разликата“.

Търсенето е достатъчно, за да поддържа и двете фирми. Феличи посочва нарастващата сложност на автомобилите, с вградени таблети и сензорни екрани, като една от многото причини за растежа на индустрията.

"Автомобилите вече имат компютри и графични карти... и тези чипове трябва да бъдат тествани. Това означава повече бизнес за нас."

 Още: Колко пари са необходими, за да си богат?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com