Китайската икономика се възстановява в началото на годината

577
Китайската икономика се възстановява в началото на годината
Снимка: iStock

Китайската икономика се подобри през първите два месеца на годината с оглед на по-силно от очакваното нарастване на индустриалното производство и на продажбите на дребно, въпреки че проблемите в имотния пазар продължават да ограничават представянето на втората по големина икономика в света, предаде Ройтерс.

Данните

Индустриалното производство нарасна през периода януари - февруари 2024 г. със 7,0% спрямо същия период годината по-рано след нарастване с 6,8% през последния месец на 2023 г., показват данни на официалната китайска статистика. Това е най-солидната експанзия в производството от близо две години насам и над пазарните очакванията за повишение с 5 на сто.

Още: Откриха огромно находище на петрол в Южнокитайско море

Продажбите на дребно пък нараснаха през първите два месеца на годината с 5,5% спрямо година по-рано след повишение със 7,4% през декември 2023 г. и прогнози за растеж от 5,2 на сто. Това представлява тринадесети пореден месец на растеж при търговията на дребно.

По-добър от очакваното растеж бележат и дълготрайните бизнес инвестиции, като за първите два месеца на 2024 г. те се повишиха с 4,2% спрямо същия период година по-рано и след повишение с 3,0% през в края на миналата година, докато осредните прогнози бяха за тяхно по-скромно нарастване с 3,2 на сто.

Оповестените в понеделник данни са поредните в последно време по-добри от очакваното показатели след тези за китайския износ и потребителската инфлация, което вероятно ще подкрепи очакванията на властите в Пекин за постигане на целта за растеж на БВП на Китай с около 5% през настоящата година - цел, определена от редица анализатори и икономисти като "амбициозна".

Официалната китайска статистика публикува комбинирани данни за промишленото производство и продажбите на дребно през януари и февруари, за да изглади изкривяванията, причинени от празнуването на Лунната Нова година, което се разполага по различно време в този период на годината.

През осемдневната Лунна нова година през февруари беше отбелязано солидно завръщане на пътуванията, което подкрепи приходите в туризма и хотелиерството. Това също така доведе до ръст с 3% при производството на петролните рафинериите в страната, за да се отговори на силното търсене на транспортни горива по време на празниците.

Проблемите

Въпреки по-силните от очакваното данни, анализатори и икономисти предупреждават, че подобреното производство и продажби на дребно през отчетения период е в резултат на празнуването на Лунната нова година и че при липсата в бъдеще на по-нататъшни държавни стимулиращи мерки, свързани с потреблението, ще бъде трудно да се поддържа стабилно темпо на потребителските разходи през оставащата част на 2024 г.

Още: Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

Проблемен остава секторът на недвижими имоти, където дълготрайните инвестиции през периода януари - февруари се понижиха с 9,4% на годишна база след спад с 9,6% в края на 2023 г. Слабостта в този важен сектор се дължи до голяма степен на слабото търсене. Продажбите на имоти отбелязаха спад с цели 20,5% през първите два месеца на годината след понижение с 23,0% през декември 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com