Кои компании напускат Русия и защо други избраха да запазят мълчание?

15572
Кои компании напускат Русия и защо други избраха да запазят мълчание?
Снимка: iStock

Преди 30 години, когато Съветският съюз се срина, западният бизнес веднага започна да прониква на този нов и неразработен пазар. Пристигането на марки като Coca-cola и McDonald’s символизираше началото на нова епоха, като големите брандове бързо бяха последвани от всевъзможни представители на бизнеса.

Руснаците от своя страна набързо станаха потребители на западни стоки. Сега обаче, след като Русия нападна Украйна, някои компании, включително Apple, Jaguar Land Rover, H&M и други, обявиха, че замразяват операциите си в Русия, пише BBC.

Кои фирми и от кои сектори напускат руския пазар и защо други избраха да запазят мълчание?

Петрол и газ

Когато конфликтът в Украйна започна, енергийният гигант BP бе поставен моментално под натиск, тъй като притежава голям дял в руската енергийна компания „Роснефт”. В резултат на това, BP обяви, че ще прекрати операциите си в Русия. Съобщението бе последвано от Shell, ExxonMobil и Equinor, които заявиха, че ще преустановят инвестициите си на руския пазар след като компаниите бяха поставени под натиск от акционерите си, правителствата и обществеността.

Делът на BP в „Роснефт” се равнява на 1/5 от последната печалба на компанията. Shell ще жертва до 3 млрд. долара заради излизането от начинанията си, които има съвместно с руската „Газпром”. Това се случва на фона на критики, че компанията купува руски суров петрол.

Компаниите искат да бъдат видени, че правят „правилното нещо”, казва Ръс Моулд, инвестиционен директор в AJ Bell.

Междувременно, Total Energies, друг голям играч в Русия, обяви, че няма да финансира нови проекти в страната, но за разлика от конкурентите си не планира да продаде съществуващи инвестиции.

Засега не е ясно какво ще се случи с тези инвестиции, дали могат да бъда продадени, за да се възвърне част от стойността им или просто ще бъдат отписани.

Развлечение

Феновете на филмите в Русия изгубиха достъп до заглавията на големи компании като Warner Bros, Sony и Disney, които обявиха, че замразяват разпространението на нови филми на руския пазар. Компанията за стрийминг услуги Netflix също обяви, че замразява услугата си в Русия, поставяйки всички бъдещи проекти на този пазар на пауза.

Всички компании посочват, че решенията им са базирани на „хуманитарната криза” в Украйна, а не заради международните санкции, които бяха наложени на руската икономика.

Но решенията им изпращат сходен сигнал. Отлъчването на Русия от света на масовата култура ще засили усещането за изолация, смята Сузана Стийтър, старши инвестиционен и пазарен анализатор в компанията за финансови услуги Hargreaves Lansdown.

Технологии

Samsung, водещ доставчик на смартфони в Русия, заедно с Xiaomi и Apple, ше замрази доставките си за страната, но засега няма яснота дали търговските обекти на компанията ще бъдат затворени. Според различни публикации, украинският вицепремиер Михайло Фьодоров, който е отговорен за дигиталните операции, е писал до Samsung, призовавайки ги временно да спре доставката на услуги и продукти за Русия.

Apple също спря продажбата на всичките си продукти в Русия и ограничи други услуги като Apple Pay и Apple Maps. Магазините на американската компания също така остават затворени.

За фирма като Apple, която продава вносни артикули, това е сравнително лесно за вземане решение, предполага Крис Уийфър, главен изпълнителен директор на консултантската фирма Macro-Advisory Limited. Той работи в Москва през последните 24 години.

„Компаниите не искат да бъдат асоциирани с руския режим и с това, което става в Украйна”, казва той. Техните руски бизнеси може и да са печеливши, но „останалата част от света е по-важна”, когато говорим за репутационен риск като този, става ясно то думите му.

Освен всичко това, някои технологични компании, наводнени от подвеждаща информация, ограничиха медиите, свързвани с Кремъл, да използват платформите им за разпространение на съдържание.

Търговия

Inditex, испанският собственик на осем бранда, включително Zara, Bershka, Stradivarius и Oysho, обяви, че затваря всичките си 502 магазина в Русия. Това решение се очаква да засегне над 9000 служители на компанията. Шведският гигант в обзавеждането IKEA също спря операциите си на руския пазар, което засегна 17 магазина, въпреки, че компанията майка продължава да държи отворени търговските си центрове в страната.

 

Изглед над Москва, столица на Русия. Редица западни компании обявиха, че прекъсват операциите си на руския пазар заради атаката над Украйна;

Снимка: iStock

Как международните санкции удрят обикновените руснаци?

Западният свят наложи серия от тежки икономически санкции срещу Русия, заради атаката над Украйна. Санкционирани бяха едни от най-голем...

H&M, друг шведски гигант в света на модата, вече замрази продажбите си в Русия, като много други брандове също смятат да последват примера, посочва Маурийн Хинтън от консултантската компания GlobaData. Докато H&M посочва „трагичните развития” в Украйна като причина, други компании като Nike просто заявиха, че понастоящем не могат да гарантират доставките на стоки до потребителите в Русия.

През 2021 година Русия се нареди на пето място сред най-големите пазари в Европа за търговия на дребно с оценка от 440 млрд. долара. Някои брандове навярно не искат да изгорят мостовете, ако има шанс да се завърнат на руския пазар на по-късен етап.

Поради това, много фирми, включително за луксозни стоки като Burberry и Chanel, просто посочиха, че „спират” продажбите и временно затварят магазините, вместо да се оттеглят напълно, казва Крис Уефър.

Със санкции, които ограничават формите на разплащане, рестрикции за изнасяне на чуждестранна валута извън страната и огромна несигурност около цените в бъдеще и апетита на потребителите, бизнес климатът става „екстремно предизвикателен”, което прави решението за замразяване на операциите доста лесно за вземане, добавя той.

Коли

Jaguar Land Rover, General Motors, Aston Martin и Rolls-Royce са сред компаниите, които спряха доставките на автомобили за Русия заради конфликта, докато производителят на оборудване за строителството JBC замрази всичките си операции в страната.

Прекъсването на износа на коли за Русия няма да коства сериозни средства на някои компании. Така например, автомобилите представляват най-големия износ на Великобритания за Русия, но въпреки това, едва 1% от британските коли са били конкретно за руския пазар през миналата година.

VISA и Mastercard напускат Русия

Международните компании за разплащания Visa и Mastercard обявиха, че спират своите дейности в Русия. Всички карти издадени от руски бан...

Според Ръс Моулд, спирането на доставките за Русия ще елиминира и притесненията дали плащанията ще пристигат или не.

Транспортирането на автомобили към Русия може да се окаже така или иначе трудно начинание, тъй като двете най-големи компании в света за транспорт на товари MSC и Maersk спряха да обслужват доставки от и за Руския пазар. Изключение правят само храните, медицинските и хуманитарни доставки.

Някои производители на коли, като Volkswagen и BMW трябваше да спрат производството в някои заводи в Европа, заради липса на части в резултат на войната в Украйна.

Финанси

Гигантите в разплащанията Visa, Mastercard, American Express и PayPal се изтеглят от руския пазар в знак на протест срещу атаката над Украйна.

PayPal спря услугите си в Русия, но посочи, че ще поддържа за определено време тегленията на средства за да осигури достъп до сметките съгласно приложимите закони и регулации.

Основните банки в Русия обаче омаловажиха изтеглянето на Visa и Mastercard от страната.

Nike спря доставките си за Русия

Американският производител на спортни облекла Nike е спрял да доставя своите стоки в Русия. Това се посочва в изявление на уебсайта на ...

Sberbank например посочи, че картите ще работят за теглене на пари в брой, трансфери чрез номера на картата и разплащания, както офлайн, така и онлайн в руските магазини. Тези услуги ще продължат да работят на територията на Русия, тъй като всички разплащания в страната се обработват чрез национална система, посочиха от банката.

Издадените в Русия карти Mastercard и Visa обаче няма да работят зад граница, а издадените в чужбина карти пък няма да работят на руския пазар.

Консултантски компании

Големите консултантски компании и адвокатски кантори бяха сред първите, които навлязоха на руския пазар след падането на Съветския съюз, но като цяло оперираха извън светлините на прожекторите.

През уикенда, две от четирите най-големи компании за счетоводство и одит KPMG и PricewaterhouseCoopers LLP (PwC) обявиха, че се изтеглят от руския пазар заради атаката на Русия над Украйна.

EY обяви, че ще се съобрази със санкциите, но не потвърди дали възнамерява да скъса връзките с всички клиенти. Някои правни и консултантски фирми посочиха, че преглеждат клиентската си база и връзките с Русия.

Директор в консултантската компания McKinsey например написа в социалните мрежи, че компанията „вече не обслужва нито един държавен орган в Русия”. Според сайта на McKinsey, компанията обслужва 21 от 30-те най-големи руски компании.

Apple спря всички продажби на продукти в Русия

Техническият гигант Apple обяви във вторник спиране на всички продажби на продукти в Русия, което е най-новата последица от инвазията н...

Говорител на компанията посочва, че фирмата ще прекрати съществуващата работа и с държавни предприятия. „След приключването на оставащите ни ангажименти в Русия, цялото обслужване на клиенти в страната ще бъде преустановено“, казва той.

Тамзен Исаксон, изпълнителен директор на браншовата организация Management Consultancies Association, посочва, че нейните членове „стриктно спазват актуализираните промени в правилата за санкции”.

Това неизбежно би означавало „прекратяване на част от работата и подкрепа на клиентите в адаптирането им към извършване на бързи промени в дейността им в светлината на новите правила“, добавя тя.

Кой остава?

Докато лавината от обявления на компании, които напускат Русия става все по-голяма, не липсват призиви за присъединяване към тенденцията.

Но за някои компании излизането от руския пазар е трудно начинание, дори и натискът върху тях да нараства през идните дни и седмици.

Магазините за търговия на дребно Marks&Spencer разполагат с 48 търговски обекта в Русия. Руският бизнес на Marks&Spencer обаче оперира чрез турска франчайзинг компания на име FiBA. Въпреки, че доставките на стоки до руския бизнес на FiBA бяха спрени, магазините в страната остават отворени.

Google, Airbnb и Intel спират услугите си в Русия

Google стана поредната компания, която обяви, че прекъсва връзките с Русия заради инвазията в Украйна. От днес тя спира продажбата на о...

Тютюневият гигант British American Tobacco обяви, че спира операциите си в Украйна заради опасенията за безопасността на персонала си, но работата на компанията в Русия продължава.

От компанията посочват, че „винаги спазваме съответните разпоредби и законодателство, където и да работим, и сме в съответствие с всички международни санкции”.

В отговор на западните санкции, руското правителство също забрани продажбата на руски активи. Това означава, че фирмите, които през последните години бяха насърчавани да установят присъствие в Русия, сега остават „заключени” в страната, заедно с местния си бизнес, персонал и верига за доставки.

Крис Уийфър от Macro-Advisory Limited вярва, че големите потребителски брандове може и да изразяват притеснения относно военния конфликт, но ще се опитат да намерят начин да останат на руския пазар.

„Те ще оставят вратата отворена за подобрение, което ще им позволи да останат”, смята той.

Още: Може ли Китай да спаси руската икономика?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Броят на празните жилища в Япония достигна рекордни стойности

Великобритания ще произвежда първото в Европа ядрено гориво от ново поколение

Руснаците ги чака поскъпване: Китай рязко вдигна тарифите за жп превоз на стоки до Русия и Беларус

ВЕИ вече произвеждат 30% от електроенергията в света

Германски министър неочаквано защити китайските електромобили

Цените на петрола променят курса заради нарастващите запаси в САЩ и слабото търсене

Фалиралата борса за криптовалута FTX казва, че има милиарди повече, отколкото дължи на жертвите

Еврото е на път да намери равновесие с долара

Италия наложи спорни ограничения за фотоволтаиците

Американски регулатор започна разследване срещу Boeing

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com