По един нов милиардер на ден по време на пандемията

4786
По един нов милиардер на ден по време на пандемията
Снимка: istock

Пандемията COVID-19 бе добра за портфейлите на богатите. Около 573 души са се присъединили към редиците на милиардерите от 2020 г., с което общият им брой в световен мащаб става 2668, според анализ, публикуван от Oxfam в неделя. Това означава, че средно на всеки 30 часа по време на пандемията някой е ставал милиардер, посочва CNN.

Докладът, който се основава на данни, събрани от Forbes, разглежда нарастването на неравенството между богати и бедни през последните две години. Той е насрочен да съвпадне с началото на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, събрание на някои от най -богатите хора и световни лидери.

Милиардерите отчитат ръст на общата им нетна стойност с 3,8 трлн. долара, или 42%. Голяма част от увеличението се подхранва от печалби на фондовите пазари, подпомогнати от правителствата, които инжектират пари в световната икономика, за да смекчат финансовия удар от коронавируса.

Голяма част от скока в богатството дойде през първата година на пандемията. След това се наблюдаваше период на затишие, казва Макс Лоусън, ръководител на проекта, изследващ неравенство в Oxfam.

В същото време COVID-19, нарастващото неравенство и покачващите се цени на храните могат да тласнат до 263 млн. души в крайна бедност тази година, обезсмисляйки десетилетия напредък, се казва в доклад на Oxfam, публикуван миналия месец.

„Никога не съм виждал толкова драматичен ръст на бедността и увеличение на богатството в един и същи момент в историята.“, казва Лоусън. — „Много хора ще страдат от това“.

Илон Мъск оглави класацията на най-богатите хора на Forbes

Съсобственикът на Tesla направи пробив и надмина основния си конкурент, основателя на Amazon Джеф Безос, в списъка на Forbes. Сега съст...

Печалба от високите цени

Потребителите по света се борят с нарастващите цени на енергията и храните , но корпорациите в тези индустрии и техните лидери се възползват от покачването на цените, твърди Oxfam.

Милиардерите в сектора на храните и агробизнеса са отбелязали увеличение на общото си богатство с 382 милиарда долара, или 45%, през последните две години, след коригиране на инфлацията. Около 62 милиардери в хранителната индустрия са създадени от 2020 г. насам.

Междувременно нетната стойност на техните колеги в секторите на петрола, газа и въглищата скочи с 53 милиарда долара, или 24%, от 2020 г., след коригиране на инфлацията.

Четиридесет нови милиардери бяха създадени във фармацевтичната индустрия, която беше в челните редици на битката срещу COVID -19 и бенефициент на милиарди публично финансиране.

Коя е най-добрата защита срещу инфлацията според милиардера Уорън Бъфет

Инфлацията е сковавала световната икономика, като всичко около нас поскъпва с бързи темпове – от горивата до хранителните стоки. ...

Технологичният сектор породи много милиардери, включително седем от 10-те най-богати хора в света, като Илон Мъск от Telsa, Джеф Безос от Amazon и Бил Гейтс от Microsoft. Тези мъже увеличиха богатството си с 436 млрд. долара до 934 млрд. долара през последните две години, след коригиране на инфлацията.

Облагане на богатите с данъци

За да се противопостави на стремителното нарастване на неравенството и да помогне на тези, които се борят с покачването на цените, Oxfam настоява правителствата да облагат с данъци богатите и корпорациите. Асоциацията призовава за временен данък от 90% върху свръхпечалбите на корпорациите, както и еднократен данък върху богатството на милиардерите.

Тя също би искала да се наложи постоянен данък върху активите на свръхбогатите. Той предполага 2% данък върху активи, надвишаващи 5 млн. долара, който се повишава до 5% за нетна стойност над 1 млрд. долара. Така могат да бъдат събрани 2,5 трлн. долара в световен мащаб.

Данъците върху богатството обаче не са били приети от много правителства. Усилията за налагане на данъци върху нетната стойност на най-богатите американци не успяха да постигнат напредък в Конгреса на САЩ през последните години.

Още: Милиардерът Джеф Безос: За да се радвате на щастлив живот, задайте си тези 12 въпроса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com