По един нов милиардер на ден по време на пандемията

4786
По един нов милиардер на ден по време на пандемията
Снимка: istock

Пандемията COVID-19 бе добра за портфейлите на богатите. Около 573 души са се присъединили към редиците на милиардерите от 2020 г., с което общият им брой в световен мащаб става 2668, според анализ, публикуван от Oxfam в неделя. Това означава, че средно на всеки 30 часа по време на пандемията някой е ставал милиардер, посочва CNN.

Докладът, който се основава на данни, събрани от Forbes, разглежда нарастването на неравенството между богати и бедни през последните две години. Той е насрочен да съвпадне с началото на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, събрание на някои от най -богатите хора и световни лидери.

Милиардерите отчитат ръст на общата им нетна стойност с 3,8 трлн. долара, или 42%. Голяма част от увеличението се подхранва от печалби на фондовите пазари, подпомогнати от правителствата, които инжектират пари в световната икономика, за да смекчат финансовия удар от коронавируса.

Голяма част от скока в богатството дойде през първата година на пандемията. След това се наблюдаваше период на затишие, казва Макс Лоусън, ръководител на проекта, изследващ неравенство в Oxfam.

В същото време COVID-19, нарастващото неравенство и покачващите се цени на храните могат да тласнат до 263 млн. души в крайна бедност тази година, обезсмисляйки десетилетия напредък, се казва в доклад на Oxfam, публикуван миналия месец.

„Никога не съм виждал толкова драматичен ръст на бедността и увеличение на богатството в един и същи момент в историята.“, казва Лоусън. — „Много хора ще страдат от това“.

Илон Мъск оглави класацията на най-богатите хора на Forbes

Съсобственикът на Tesla направи пробив и надмина основния си конкурент, основателя на Amazon Джеф Безос, в списъка на Forbes. Сега съст...

Печалба от високите цени

Потребителите по света се борят с нарастващите цени на енергията и храните , но корпорациите в тези индустрии и техните лидери се възползват от покачването на цените, твърди Oxfam.

Милиардерите в сектора на храните и агробизнеса са отбелязали увеличение на общото си богатство с 382 милиарда долара, или 45%, през последните две години, след коригиране на инфлацията. Около 62 милиардери в хранителната индустрия са създадени от 2020 г. насам.

Междувременно нетната стойност на техните колеги в секторите на петрола, газа и въглищата скочи с 53 милиарда долара, или 24%, от 2020 г., след коригиране на инфлацията.

Четиридесет нови милиардери бяха създадени във фармацевтичната индустрия, която беше в челните редици на битката срещу COVID -19 и бенефициент на милиарди публично финансиране.

Коя е най-добрата защита срещу инфлацията според милиардера Уорън Бъфет

Инфлацията е сковавала световната икономика, като всичко около нас поскъпва с бързи темпове – от горивата до хранителните стоки. ...

Технологичният сектор породи много милиардери, включително седем от 10-те най-богати хора в света, като Илон Мъск от Telsa, Джеф Безос от Amazon и Бил Гейтс от Microsoft. Тези мъже увеличиха богатството си с 436 млрд. долара до 934 млрд. долара през последните две години, след коригиране на инфлацията.

Облагане на богатите с данъци

За да се противопостави на стремителното нарастване на неравенството и да помогне на тези, които се борят с покачването на цените, Oxfam настоява правителствата да облагат с данъци богатите и корпорациите. Асоциацията призовава за временен данък от 90% върху свръхпечалбите на корпорациите, както и еднократен данък върху богатството на милиардерите.

Тя също би искала да се наложи постоянен данък върху активите на свръхбогатите. Той предполага 2% данък върху активи, надвишаващи 5 млн. долара, който се повишава до 5% за нетна стойност над 1 млрд. долара. Така могат да бъдат събрани 2,5 трлн. долара в световен мащаб.

Данъците върху богатството обаче не са били приети от много правителства. Усилията за налагане на данъци върху нетната стойност на най-богатите американци не успяха да постигнат напредък в Конгреса на САЩ през последните години.

Още: Милиардерът Джеф Безос: За да се радвате на щастлив живот, задайте си тези 12 въпроса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Еврото с нов обрат спрямо долара

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com