Под натиск от Путин: Руски олигарси върнаха от Европа активи за 50 млрд. долара

3592
 Под натиск от Путин: Руски олигарси върнаха от Европа активи за 50 млрд. долара
Снимка: Getty Images

Руските олигарси, притиснати от международните санкции и под натиска на президента Владимир Путин да върнат богатството си в страната, са изтеглили от Европа активи за десетки милиарди след нахлуването в Украйна.

Миналия месец акционерите на United Medical Group CY Plc и MD Medical Group Investments Plc, контролирани от магнатите Игор Шилов и Марк Курцер, са одобрили преместването на компаниите от Кипър в Русия. Това прехвърляне ще помогне за увеличаване на общата стойност на активите, които са били пререгистрирани от най-богатите руснаци от февруари 2022 г. насам, до най-малко 50 млрд. долара, според данни, събрани от Блумбърг.

Промяната е в разрез с десетилетната практика на руските милиардери да държат активите си в Европа, възползвайки се от благоприятните за инвеститорите правни системи, възможността да получават дивиденти в чуждестранна валута и ниските данъци. Сега на най-богатите руснаци им остават все по-малко места, където да вложат богатството си, тъй като много от тях са подложени на санкции от страна на САЩ, Великобритания или Европа.

Още: Как САЩ иззеха руски активи от чужбина за над 1 млрд. долара и ще отидат ли в Украйна?

"В момента Русия изглежда по-малко зло, отколкото отвъд океана", казва Наталия Кузнецова, партньор в Business Solutions and Technologies, която по-рано работи в Русия под марката Deloitte.

Прехвърлянето на активи, регистрирани на места, сред които Кипър, Джърси и Швейцария, към Русия и държави, които Кремъл смята за приятелски, като Обединените арабски емирства и Казахстан, започна скоро след инвазията. Сред първите премествания са семейните авоари на милиардера в областта на торовете Андрей Гуриев и стоманения магнат Виктор Рашников от Швейцария и Кипър в Русия. Други, като милиардера Игор Алтушкин, ги последваха по-късно.

Под натиск

Кремъл оказва натиск върху най-богатите руснаци да изтеглят активите си от страните, които нарича "неприятелски". Договорите за двойно данъчно облагане бяха преустановени, което прави непрактично да останат регистрирани на места като Европа. Русия затруднява компаниите да изплащат дивиденти или да продават активи на регистрирани в такива юрисдикции.

Още: ЕС иска да обложи с данък замразените руски активи, за да финансира Украйна

"Връзката Русия-Кипър сега не работи много добре по отношение на паричните преводи", казва Алексей Кузнецов, партньор в B1, който по-рано работи в Русия под марката Ernst&Young. "Това се решава чрез преместване в приятелска юрисдикция или в Русия". През август Путин инструктира правителството да създаде механизъм, който ще позволи на Русия да си възвърне контрола върху руски компании, когато този контрол се упражнява чрез чуждестранни юридически лица и беше загубен в резултат на санкциите.

За да привлече магнатите у дома, Кремъл използва стимули като местните "офшорни" зони с ниско данъчно облагане, които въведе през 2018 г. и постоянно обновява. Русия също така повиши разходите за съхраняване на активи в традиционни убежища като Кипър или Малта, а холдингите с международни активи, които се пререгистрират в Русия, могат да се възползват от данъчни облекчения.

Не само милиардерите преместват своите авоари - други руснаци също преместват активите си у дома. През тази година 115 компании са се преместили в местни "офшорни" зони, като общият им брой е 254, заяви първият заместник-министър на икономиката Иля Торосов на Източния икономически форум в понеделник, предаде БГНЕС.

Редица от най-големите руски компании в областта на суровините и технологиите все още са регистрирани в Европа. Производителят на торове EuroChem Group AG, основан от милиардера Андрей Мелниченко, е базиран в Цуг, Швейцария, а земеделската компания Ros Agro PLC премести листването си в Казахстан и работи по пререгистрирането си в Кипър, съобщи компанията миналия месец, без да разкрива подробности.

Приятелски държави

Милиардерите, които не са подложени на санкции, също търсят нови домове за своите европейски авоари и предпочитат юрисдикции, които Кремъл смята за приятелски. Стоманеният магнат Владимир Лисин и транспортният холдинг Globaltrans Investment Plc се преместиха от Кипър в Абу Даби, а втората по големина руска златодобивна компания Polymetal International Plc се пререгистрира в Казахстан миналия месец. Компанията не е подложена на санкции, но руското ѝ подразделение беше включено в американския санкционен списък тази година.

За Globaltrans този ход може да означава възстановяване на изплащането на дивиденти, докато Polymetal ще може да раздели руските и казахстанските си активи, което би било сложнов случай, че беше останала регистрирана в Джърси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Неочаквано повишение на инфлацията в Швейцария

Обявиха с колко ще се забави пускането на газовия терминал край Александруполис

Светлина в тунела за германската автомобилна индустрия

Търговията на Русия с Иран се оказа нерентабилна

Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

Пълен обрат с цените на петрола само за часове

Еврото тръгва в нова посока спрямо долара

Фед обяви ще намалява ли скоро лихвите

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com