Прогноза на МВФ: Ще има ли "твърдо кацане" за световната икономика?

1739
Прогноза на МВФ: Ще има ли "твърдо кацане" за световната икономика?
Снимка: iStock

Световната икономика ще нарасне с 3,1 на сто през 2024 г. и с 3,2 на сто през 2025 г., очаква Международният валутен фонд (МВФ) в актуализирания си доклад за световните икономически перспективи. Прогнозата за текущата година е с 0,2 процентни пункта по-висока от оповестената през октомври благодарение на по-добрата от очакваното устойчивост на икономиките в САЩ и няколко страни с нововъзникващи пазари, както и на фискалната подкрепа, предоставена в Китай, се посочва в доклада.

Предвид намаляването на инфлацията и стабилния растеж вероятността от "твърдо приземяване" е намаляла и рисковете пред световния растеж като цяло са балансирани, посочва МВФ.

Прогнозата за 2024-2025 г. обаче е под средното ниво от 3,8 процента, отчитано през периода 2000-2019 г., на фона на по-високите лихви на централните банки, които се борят с инфлацията, оттеглянето на фискалната подкрепа на фона на натиска, който високият дълг оказва върху икономическата активност, както и заради ниския растеж на базовата продуктивност, посочва Фондът, цитиран от БТА.

За 2023 г. се очаква темп на растеж от 3,1 на сто спрямо прогнозираните през октомври 2,9 на сто.

Още: Кристалина Георгиева: 2023-а се оказа по-добра, отколкото очаквахме

Инфлацията се понижава по-бързо от очакваното

Инфлацията се понижава по-бързо от очакваното в повечето региони на фона на намаляващите проблеми с доставките и рестриктивната парична политика. Прогнозира се понижаване на основната световна инфлация до 5,8 на сто през 2024 г. и до 4,4 процента през 2025 г., като прогнозата за догодина е понижена.

От една страна, по-бързата "дезинфлация" може да доведе до по-нататъшно смекчаване на финансовите условия. Фискална политика, по-либерална от необходимото и от заложеното в прогнозите, би могла да доведе до временно ускоряване на растежа, но при риск от по-скъпоструващи корекции на по-късен етап. По-силен темп на структурни реформи може да засили производителността и да окаже положителен трансграничен ефект.

От друга страна, новият растеж в цените на суровините, предизвикан от геополитически шокове, включително продължаващите атаки в Червено море, и нарушенията в доставките, или по-устойчива базова инфлация биха могли да продължат прилагането на затегнатата парична политика. Задълбочаване на проблемите в сектора на недвижимите имоти в Китай или на други места, стъпки към повишаване на данъци и намаляване на разходите също са фактори, които биха могли да доведат до разочароващ растеж.

Предизвикателствата

Основните предизвикателства в краткосрочен план са успешното направляване на окончателното понижаване на инфлацията до целевото равнище, "калибрирането" на паричната политика в отговор на динамиката на инфлацията и приспособяването й към по-малко рестриктивно ниво.

Очаква се през втората половина на 2023 г. икономическият растеж да е бил по-силен от прогнозираното в САЩ и няколко големи нововъзникващи пазара и развиващи се страни, оценяват експертите на Фонда.

Още: CAЩ yвeличaвaт пpeднинaтa си пpeд Kитaй в битката зa нaй-гoлямa иĸoнoмиĸa в cвeтa

За развитите икономики се прогнозира леко забавяне на растежа от 1,6 на сто през 2023 г. до 1,5 на сто през 2024 г., преди ускоряване до 1,8 на сто през 2025 година. Преразглеждането към повишение с 0,1 процентни пункта на прогнозата за 2024 г. отразява по-силния от очаквания растеж в САЩ, макар че той частично е бил компенсиран от по-слабото представяне на еврозоната.

По региони

За САЩ се очаква ръстът на икономиката през 2023 г. да достигне 2,5 на сто спрямо 1,9 на сто отчетен през 2022 г. За тази година Фондът прогнозира, че най-голямата световна икономика да забави растежа си до 2,1 на сто и до 1,7 на сто догодина.

За икономиката на Китай се предвижда темп на растеж от 4,6 на сто през 2024 г. и 4,1 на сто през 2025 г., като за текущата година корекцията е с 0,4 процентни пункта нагоре спрямо доклада от октомври.

Еврозоната вероятно ще се възстанови от бавния си темп на растеж, оценяван на 0,5 на сто през 2023 г., което отразява сравнително силното въздействие на войната в Украйна, до 0,9 на сто през 2024 г. и 1,7 на сто през 2025 година. Въпреки това МВФ понижава очакванията си икономиката на валутния съюз използващ еврото с 0,3 на сто спрямо очакванията заложени в октомврийската прогноза.

За европейските страни с нововъзникващи пазари и развиващи се икономики прогнозите сочат ускоряване от очаквания растеж от 2,7 на сто през миналата година до 2,8 на сто през 2024 г., преди да бъде отчетено забавяне до 2,5 на сто през 2025 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com