САЩ преосмисля търговската война с Китай заради новите икономически реалности

4505
САЩ преосмисля търговската война с Китай заради новите икономически реалности
Снимка: iStock

Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля премахването на митата върху редица китайски стоки, които бяха наложени от предходния президент Доналд Тръмп. Причина за това са намеренията на управляващите в САЩ да ограничат рекордната инфлация. Същевременно Китай приема позитивно новината, като посочва, че подобно решение би било от полза за световната икономика в условията на глобална криза.

Такова решение обаче най-вероятно няма да бъде взето преди срещата на върха на Г-7, разкриват неназовани източници, цитирани от Reuters.

Служители на Белия дом обсъдиха в петък с Байдън варианти за намаляване на някои от наложените от бившия президент Доналд Тръмп мита върху китайски стоки, казват трима от източниците. Мащабът на всеки потенциален ход все още не е решен, добавят те.

Китай отбелязва ръст на чуждите инвестиции: Кои са най-големите инвеститори?

Инвестициите на чужд капитал в Китай достигнаха 564 млрд. юана (около 84 млрд. щатски долара) за първите пет месеца на година. Тов...

Съветниците на Байдън проучват влиянието на митата от ерата на Тръмп върху китайски стоки, като последните са оценявани на стотици милиарди долари. Много от съветниците смятат, че действията нямат стратегическа стойност, казват източниците.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън казва, че някои от митата, пренесени от администрацията на Тръмп в ерата „Байдън“, „не са постигнали никаква стратегическа цел и само увеличават потребителските разходи“, предава същевременно китайският икономически ежедневник National Business Daily.

Правителството на САЩ преоценява политиката на налагане на мита спрямо Китай, обяснява Йелън в интервю за ABC, но не даде подробности и отказа да каже кога може да бъде взето подобно решение.

В момента инфлацията в САЩ е достигнала най-високото си ниво от 40 години, припомня китайската държавна медия CCTV. Същевременно Федералният резерв повиши агресивно основната лихва, засилвайки опасенията, че икономиката на САЩ изпада в рецесия.

Икономистите смятат, че вероятността американската икономика да изпадне в рецесия през следващата година е 44%, посочва анкета, публикувана от Wall Street Journal на 19-ти. През април и януари тази година данните от анкетата са съответно 28% и 18%.

Китай разширява икономическото си влияние в Латинска Америка под носа на САЩ

Китай увеличи преднината си пред САЩ по отношение на търговското влияние в големи части от Латинска Америка, откакто американският...

В предаването на ABC водещият пита Йелън какво мисли за последните данни от социологическите проучвания. В отговор тя посочва, че очаква икономиката на САЩ да се забави, но рецесията не е неизбежна. Йелън също така добавя, че сегашният процент на инфлация в САЩ е неприемливо висок.

Говорителят на външното министерство на Китай Уан Уънбин твърди, че естеството на китайско-американското икономическо и търговско сътрудничество е взаимната изгода и не съществува победител в търговските войни. На фона на високата глобална инфлация, отмяната на всички наложени мита на Китай ще бъде от полза както за Китай и САЩ, така и за света.

Говорител на Белия дом казва, че целта е митата да бъдат в съответствие с икономическите и стратегическите приоритети на САЩ, като се защитят интересите на работниците и индустриите, намиращи се в критично състояние. Същевременно не трябва да се „повишават ненужно разходите на американците“.

След седмици на ожесточени дебати по въпроса, Байдън започна да подкрепя бързите действия по въпроса с митата, като се стреми да се възползва от всички възможности за намаляване на нарастващата инфлация преди междинните избори на 8 ноември.

Президентът посочи пред репортери в събота, че е в процес на вземане на решение.

Войната може да промени световните търговски съюзи: Кои са печелившите и губещите?

Първо дойде пандемията, след това войната между Русия и Украйна. С две големи глобални кризи една след друга, са напълно възможни ...

„Разговорите по този въпрос продължават и зачестяват.“, казва висш служител на администрацията пред Reuters. "Но това не е избор от само две опции – да вдигнем всички мита или не. Той трябва да има смисъл от стратегическа гледна точка."

Маргарет Чекута, бивш търговски служител в САЩ, която сега е директор на лобистката фирма Capitol Counsel, казва, че облекчаването на митата вероятно ще има ограничено въздействие върху инфлацията и може да отнеме около осем месеца, за да се наблюдава някаква ефективност.

„Икономически няма смисъл, но може да помогне за борба с психологическото въздействие на високата инфлация.“, твърди тя, добавяйки, че администрацията се опитва да анализира премахването на кои мита би могло да окаже най-голямо влияние върху цените.

Едно предложение на администрацията призовава за премахване на голяма част от наказателните мита на Тръмп върху китайския износ, с изключение на тези за стоки на стойност 50 млрд. долара, свързани с т. нар. „проучване по раздел 301“, което се фокусира върху дънни платки, полупроводници и други стоки, определяни като "стратегически". Предложението също така изключва промени по отношение на митата за внос стомана и алуминий.

Митата върху голям дял от потребителските стоки обаче може да бъде премахнат. Те бяха засегнати през 2018 и 2019 г., когато търговската война на Тръмп с Китай ескалира. Стоките се оценяваха на около 320 млрд. долара по онова време. Те включват интернет рутери, Bluetooth устройства, прахосмукачки, винилови настилки и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Руската централна банка удължи ограниченията за превод на пари в чужбина

По-строгите перспективи за предлагане повлияха сериозно на цените на петрола

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com