САЩ забранява на технологични компании да строят заводи в Китай за срок от 10 години

5798
САЩ забранява на технологични компании да строят заводи в Китай за срок от 10 години
Снимка: iStock

В началото на август в САЩ бе приет Закон за чиповете и науката, който предвижда отпускането на 52.7 млрд. долара под формата на субсидии за стимулирането на научноизследователска и развойна дейност в сферата на полупроводниците.

Той има за цел да облекчи недостига на пазара за чипове и да намали зависимостта на САЩ от Китай в сферата на полупроводниците. За да получат финансиране обаче американските компании ще трябва да се съобразят и с определени ограничения.

САЩ забрани на Nvidia и AMD да изнасят чипове за Китай

Nvidia и AMD, два от най-големите производители на полупроводници в САЩ, са получили нареждане от американски служители в сряда да спра...

На американските технологични компании, които получават държавни субсидии, ще бъде забранено да строят заводи в Китай за срок от 10 години, заявяват от администрацията на Байдън, предава BBC.

Ограничението за строеж на нови заводи е въведено, за да се гарантира, „че тези, които получават държавни средства, не могат да правят компромиси с националната сигурност. Не им е позволено да използват тези пари, за да инвестират и да разработват високи технологии в Китай за период от десет години", казва министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, разяснявайки спецификите на Закона за чиповете и науката.

„Компаниите, които получават средства, могат само да разширяват своите вече съществуващи фабрики в Китай и да обслужват китайския пазар“, добавя министърът.

През август Джо Байдън подписа закон, който предвижда отпускането на 280 млрд. долара в рамките на 10 години с цел стимулиране на научноизследователската и развойна дейност в сектора на полупроводниците в САЩ, на фона на опасенията, че най-голямата икономика в света губи технологичното си предимство в полза на Китай.

Секторът, в който Китай се нуждае от Тайван

Когато трябва да се спомене една конкретна сфера, в която Китай се нуждае повече от Тайван, отколкото островът се нуждае от народната р...

Законът също предвижда данъчни облекчения за компании, които изграждат заводи за производство на полупроводници в САЩ. В момента САЩ отговаря за около 10% от световното производство на чипове, спрямо 40% през 1990 година.

Китайското посолство във Вашингтон осъди остро приетия закон, наричайки го израз на "манталитета на Студената война".

Китай подчертава значението си на най-голям пазар на полупроводници в света и коментира, че ограниченията вредят и на САЩ. През 2021 г. глобалните продажби на чипове възлизат на около 556 млрд. долара, а вносът в Китай се равнява на 432.6 млрд. щатски долара, което представлява 77.8% от общия световен пазар, предава китайската държавна платформа China Daily.

На някои американски производители на чипове вече бе наложена забрана върху продажбата на най-добрите им технологии в Китай. По-рано този месец на Nvidia и AMD бе наредено да спрат продажбата на свои чипове с изкуствен интелект във втората най-голяма икономика в света.

САЩ налива 52 млрд. долара в стимулиране на производството на чипове, за да се конкурира с Китай

Президентът Джо Байдън ще подпише законопроект за отпускането на 52.7 млрд. долара под формата на субсидии за стимулирането на научноиз...

Дан Айвс от Wedbush Securities нарече ограниченията "ударни": „Това наистина е удар върху Китай и ще раздуха пламъците на геополитическо напрежение“, казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Обрат с цената на природния газ в Европа

Окончателно: Затварят едно от най-големите газови находища в Европа

Четири големи китайски банки отказаха плащания от Русия

След обрата вчера, цената на петрола - на кръстопът

Какво се случва с еврото след рязката промяна в последните дни?

Йелън: Проучваме възможности за "отключване" на замразените руски активи

МВФ обяви прогнозата си за украинската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com