Северна Македония окончателно се отказа от въглищната енергетика

7934
Северна Македония окончателно се отказа от въглищната енергетика
Снимка: Twitter

Международните кредитори, включително Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Световната банка, подкрепят план на стойност 4 милиарда евро за отказване на Северна Македония от въглищната енергетика. Това заяви ръководителят на ЕБВР Одил Рено-Басо пред Ройтерс.

Сделката

Сделката, която се очаква да бъде обявена на започващите на 30 ноември преговори за климата COP28 в Дубай, ще съдържа план за затваряне на двете въглищни електроцентрали в страната и замяната им с 1,7 гигавата възобновяема енергия.

"Въглищата в Северна Македония представляват 40% от енергийния източник, така че това е много голямо и много важно", посочи президентът на ЕБВР. "И е един от примерите за това, което бихме искали да покажем на COP, да представим този подход и това, което той може да донесе, както и ангажимента на страната."

Още: Правителството премахна стойностите за въглища от Пътната карта за климатична неутралност

Наречен "Инвестиционна програма за справедлив енергиен преход", планът следва подобни усилия за по-бързо извеждане от експлоатация на въглищните централи в Южна Африка, Индонезия, Виетнам и Сенегал с подкрепата на правителствата, публичните кредитори и частните инвеститори.

Цената му - еквивалентна на 2000 евро за всеки от 2 милиона души на Балканите - подчертава трудностите, пред които са изправени много малки държави или държави с ниски доходи при финансирането на прехода към по-чиста енергия.

Скопие - най-замърсената столица в Европа

През 2018 г. ООН обяви столицата на Северна Македония, Скопие, за най-замърсената в Европа, а страната от години работи за отказ от въглищата. Но през 2021 г. тя отново отвори спящата електроцентрала REK Oslomej, работеща с въглища, за да намали вноса на електроенергия. И двете ѝ въглищни централи са остарели, неактуални и работят с лигнитни въглища - най-замърсяващият вид въглища.

Говорител на Фонда за инвестиции в климата на Световната банка (ФИК) потвърди, че Северна Македония кандидатства за до 85 млн. долара преференциално финансиране от него, и заяви, че инвестиционният план, включително конкретната сума, ще бъде представен на управителния орган на ФИК за одобрение в началото на следващата година.

Още: Няма да има повече дългосрочни договори за въглищните централи

Рено-Басо заяви, че наред с около 300-400 млн. евро преференциално финансиране, финансирането ще дойде от многостранни кредитори като Международната финансова корпорация (МФК) и от частния сектор.

Говорител на МФК заяви, че зеленият преход, включително в Северна Македония, е един от ключовите й приоритети, но че не е в състояние да потвърди каквито и да било подробности за плана. Световната банка не беше открита веднага за коментар. Правителството на Северна Македония не отговори на молбата за коментар.

През 2021 г. Скопие се присъедини към Алианса "Powering Past Coal" - група от държави, които се ангажират с постепенното спиране на производството на енергия от въглища. След като първоначално си постави за цел да приключи до 2027 г., през януари миналата година тя отложи датата за 2030 г.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com