Силното търсене на сребро създава най-големия дефицит в сектора от десетилетия

2855
Силното търсене на сребро създава най-големия дефицит в сектора от десетилетия
Снимка: iStock

Световното търсене на сребро се очаква да нарасне с 16% през тази година до 1.21 млрд. тройунции, създавайки най-големия дефицит в сектора от десетилетия, посочват от организацията Silver Institute.

Очаква се употребата на сребро да достигне рекордни нива през тази година в индустрията, при бижутата и сребърните изделия, както и за изработката на кюлчета и монети за индивидуални инвеститори, казват от института, цитирани от Reuters.

Кои български монети са инвестиционно злато?

Възпоменателните монети са високо ценени от всеки колекционер заради ограничения им тираж, който е един от признаците, определящ инвест...

Автомобилните производители използват повече сребро в резултат на увеличението на възхода на електрическите превозни средства, но този сектор оформя едва 5% от общото търсене. Производството на соларни панели оформя около 10% от търсенето на сребро.

Търсенето на сребро в Индия е скочило приблизително двойно през 2022 година, тъй като купувачите се възползват от ниските цени, за да запълнят запасите си, които намаляха през 2020 и 2021 година.

Борсово търгуваните фондове (ETF), съхраняващи сребро от името на инвеститорите, се свиват, връщайки по този начин сребро обратно на пазара. Silver Institute обаче не счита ETF-ите за част от физическото търсене, тъй като тези фондове само съхраняват сребърни кюлчета на едро и не го преработват.

Silver Institute предвижда увеличение в дефицита до 194 млн. тройунции през тази година, спрямо 48 млн. тройунции през 2021 година.

Вероятно търсенето ще намалее през следващата година, казва Филип Нюман от консултантите от Metals Focus, които са подготвили данните на Silver Institute.

Какво е инвестиционно злато?

Инвестиционното злато е актив, който всеки може да закупи с цел инвестиция. Благородният метал от векове е извоювал реноме на актив убе...

“Възстановяването на запасите в Индия вероятно ще се пренесе в 2023 година, но на даден момент ще изчезне”, смята той, добавяйки, че и през 2023 година можем да станем свидетели на някои прилични цифри, които обаче едва ли ще достигнат нивата от настоящата 2022 година.

Според Нюман, може да се очаква силно търсене от индустрии като тези за соларни панели и автомобили и още дефицит по доставките на сребро през идните години, но не толкова голям, колкото през тази 2022 година.

Количеството сребро, съхранявано в трезори в Лондон и Ню Йорк, наблюдавано от борсата COMEX и Лондонската асоциация на пазара на кюлчета, е спаднало с около 370 ммлн. унции или с 25% през тази година.

По думите на Нюман обаче, има достатъчно количество сребро. „Все още има значителни запаси“, казва той. „Не мисля, че това е повод за притеснение.”

Цената на среброто падна с около 10% през тази година до 21 долара за тройунция, основно заради финансовите инвеститори, които разпродават сребро, поглеждайки към покачващата се доходност по щатските облигации и силния долар.

Производството на електромобили стана скъпо начинание заради пандемията

Разходите за суровини за производство на електромобили се удвоиха по време на пандемията, става ясно от нов доклад на консултантската к...

Още: Защо златото не поскъпва въпреки кризата?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com