Стотици милиони загуби за руските рафинерии: Западните санкции и украинските дронове работят

6649
Стотици милиони загуби за руските рафинерии: Западните санкции и украинските дронове работят
Снимка: Getty Images

Западните санкции срещу Русия не работят – това е мантра, която се повтаря не само от путинофилите в България и в Европа, но често се налага и в сериозни анализи. Основната причина – възприятието, че санкциите трябваше да сринат руската икономика на секундата.

За да работят по-бързо, ограниченията първо трябва да бъдат приети, и второ – изпълнявани точно, без големи отклонения. Практиката за над 2 години показа, че не е така, включително с българско участие: Европейската комисия: Не разследваме България заради "Лукойл" (ВИДЕО)

От санкциите може много да боли

Украинската кампания за атаки с дронове срещу руски петролни рафинерии обаче вече показва как западните санкции могат да бъдат много ефективни. В свой материал Reuters дава пример – при успешен удар с дрон в технологично чувствителни места на руското петролно производство, Русия не може бързо да поправи разрушеното. И не само – ако се случи по-значима повреда и по други причини, руснаците пак се оказват в небрано лозе.

Красноречив пример – на 4 януари, 2024 година "Лукойл" установява повреда в турбина (катализатор, който преработва по-тежки въглеводороди в бензин) в една от най-големите си рафинерии NORSI, на река Волга. Проблемът е сериозен – защото експертиза и технологични възможности за поправка може да предостави само една компания и тя е американска. Става въпрос за UOP – само че тя излезе от руския пазар след като издирваният от Международния наказателен съд за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подпали войната в Украйна. Пред Reuters вътрешен източник твърди, че руснаците преобърнали всичко за алтернатива, но не намерили, като пробвали даже в Китай, където има технологии, само че трябва пълна подмяна и това е по-скъпо от ремонт – съответно, това звено на рафинерията е спряло работа. А самата рафинерия има само още един такъв блок-катализатор (КК-1). Сега NORSI прави с 40% по-малко бензин от обичайното – руският министър на енергетиката Александър Новак уверява, че предприятието ще се върне към нормална работа "след месец-два".

Още: Германия задържа руски кораб, превозващ ядрено гориво за американски АЕЦ

NORSI е с капацитет на производство на бензин 405 000 тона месечно или 11% от целия обем в Русия. При цена от 587 долара на тон бензин, повредата е загуба от 100 млн. долара годишно за "Лукойл".

Такива технологични спънки вече станаха ежедневие след многото успешни украински удари с дронове през февруари и март 2024 година – един от най-зрелищните удари пак беше срещу мощност на "Лукойл": Украйна удари голяма рафинерия на "Лукойл", Русия остави без парно хиляди абонати в родния град на Зеленски (СНИМКИ).

В изрично изявление Honeywell International, компанията-майка на UOP, обяви, че не доставя никакви части, оборудване или услуги на рафинерията на "Лукойл" в Нижни Новгород, нито за рафинерията в Славянск – също поразени от украински атаки с дронове. Нещо повече – в изявлението се казва, че американците активно издирват и пречат на всеки, който може по някакъв начин да помогне на руснаците да поправят щетите: Война на дронове между Киев и Москва: Нова петролна рафинерия гори (ВИДЕО)

Освен UOP, другият голям доставчик на технологии и софтуер на всичките 40 най-големи рафинерии в Русия през последните две десетилетия е швейцарската група ABB. ABB потвърди пред Reuters, че е спряла да приема нови поръчки в Русия след избухването на войната през февруари 2022 г. и няма планове да се върне в Русия, след като изпълни съществуващите си договорни задължения. Не е ясно за какви договори, колко и в какъв мащаб става въпрос.

Още: Руският топ производител на втечнен газ спря голям проект в Арктика

Руският бюджет ще страда

Приходите от петрол и газ в руския държавен бюджет съставляват над 50%, според някои оценки и повече. Това е основно перо за режима на Путин, за да може да финансира войната си в Украйна. Русия е вторият по големина износител на петрол в света, но изнася дори повече бензин и дизел, при това на много повече клиенти, отколкото когато говорим за суров петрол. Страни под западни санкции като Русия и Иран отдавна успяват да намерят вратички за получаване на резервни части за западно произведено оборудване като самолети или автомобили. Но оборудването за рафинерии е много по-сложна работа.

"Ако вълната от дронове продължи да идва с тази скорост и руската противовъздушна отбрана не се подобри, Украйна ще може да ограничи работата по рафиниране на горива в Русия по-бързо, отколкото руските фирми ще могат да ремонтират. Дроновете са десетки, ако не и стотици пъти по-евтини от разходите за ремонт, което е важно във война на изтощение", коментира Сергей Вакуленко, експерт по енергийната индустрия на Русия и сътрудник във Фондацията "Карнеги за международен мир".

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕС е внесъл руски петрол за 3 млрд. евро през три турски пристанища

Стагнация при продажбите на дребно в САЩ

МАЕ се размина с ОПЕК - понижи прогнозата си за ръст в търсенето на петрол през 2024 г.

САЩ предупредиха "Райфайзен банк", че ще ограничат достъпа ѝ до доларовата система заради руския бизнес

Централна банка намали драстично основната лихва с 10 процента

Цените на петрола с претърпяха обрат заради данните за запасите в САЩ

Еврото достигна стойности, невиждани от месец

Договориха правила срещу двойното данъчно облагане за инвеститорите в ЕС

Европейската комисия с първи коментар за новите американски мита върху китайски стоки

ОПЕК повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни