Странният случай с пазара на жилища в Канада

3318
Странният случай с пазара на жилища в Канада
Снимка: iStock

Канада забрани на чужденци да придобиват жилища в страната през следващите две години, опитвайки се да реши проблема с недостига на имоти и сериозното поскъпване на цените.

Забраната, която влезе в сила от началото на тази година, може обаче да предизвика точно обратния ефект, правейки жилищата в Канада още по-недостъпни за местното население.

Строители алармират, че действията на канадския премиер Джъстин Трюдо всъщност правят трудно изграждането на нови жилища, предава Bloomberg.

Текстовете на забраната неволно ограничават строителните компании да закупуват свободни терени, където да изграждат нови жилища, поради стриктните изисквания за чуждестранно участие, посочват от канадския строителен бранш.

Някои строителни предприемачи в Торонто, най-големият град в Канада, вече са отменили плановете за придобиване на земя и изграждане на нови жилища, тъй като се страхуват да не нарушат текстовете на забраната, посочва Дейвид Уилкс, изпълнителен директор на Асоциация за строителна индустрия и земеустройство (Building Industry and Land Development Association).

„Не вярвам, че намерението бе да се ограничи предлагането”, казва той. „Хората просто не вярват, че това можеше да се случи.”

Забраната на правителството на Трюдо бе обявена през миналия април, като част от пакет политики, целящи да ограничат разходите за жилище в страната, които в някои случай са едни от най-недостъпните в света.

Основна част от плана бе обещанието да се удвои темпа на строителство на нови жилища до 400 000 единици годишно през следващите 10 години.

Държава от Г-7 забрани на чужденците да купуват жилища в страната

Една от най-развитите икономики в света въведе нова забрана за чужденци, която отразява проблема с прекомерно покачващите се цени на жи...

Сега когато политиките вече са в действие, строителите посочват, че разпоредбите, съдържащи се в дребния шрифт на закона или регулациите, ще ударят изграждането на нови домове.

Законът дефинира жилищните имоти не само като завършени единици, но и като земя без никакви обитаеми жилища, стига да се намират в център с голямо население и да са зонирани за жилищна употреба, сочи анализ на Robins Appleby, адвокатската кантора в Торонто. Паралелно с това, определението за неканадци включва всяка корпорация с повече от 3% чуждестранна собственост.

Ограничаване на строителството на жилища

Забраната чужденци да купуват жилища в Канада бе прокарана с цел адресиране на притесненията, че лица, които не са граждани на страната, помагат за поскъпването на имотите. Данните обаче предполагат, че чужденци притежават не повече от 5% от имотите на всеки голям пазар в страната през 2020 година, а бързият ръст в цените на жилищата излезе на сцената когато границите бяха до голяма степен затворени заради пандемията.

Канада забрани на чужденци да придобиват жилища, опитвайки се да овладее поскъпването на имотите в страната;    Снимка: iStock

Сривът на имотния пазар в Китай роди странни оферти за жилища

От приемане на авансови плащания под формата на зърно или чесън до предлагане на живи прасета като стимул за купувачите - необичайните ...

Политиката на правителството в Канада цели временно да забрани „спекулативни чуждестранни инвестиции на канадския жилищен пазар”, като се обмислят и „потенциални допълнителни стъпки, за да гарантира, че тази мярка няма нежелано въздействие върху общностите“, става ясно от изявление на Ахмед Хюсен, министър на жилищното настаняване и многообразието и приобщаването, без да се уточнява какви биха били въпросните стъпки.

Тъй като много чуждестранни строителни предприемачи оперират в Канада, а местните строителни компании често си партнират с тях за конкретни проекти или търсят инвестиции от чужбина, забраната ефективно е довела до замразяване на широк спектър от дейности, посочват от строителния бранш.

„Трите процента са абсурдно ниво”, казва Леор Маргулис, базиран в Торонто адвокат в сферата на недвижимите имоти. „Това елиминира всякакъв вид чуждестранно закупуване на земя за строеж, което просто ще ограничи предлагането.”, добавя той.

По думите му, той Маргулис има чуждестранни клиенти, които са спрели да преследват нови жилищни проекти, като дори компании с миноритарна чуждестранна собственост са останали в страни.

„Нерелевантно е кой ги строи – проблемът е, че искаме жилища за канадците”, казва той.

България в топ 5 по поскъпване на жилищата в ЕС

Нарастването на цените на жилищата започва да се забавя в почти всички членки на Европейския съюз, като засега България е едно от малко...

„Така, че ако ограничим капитала и строим по-малко, ще има по-малко жилища за канадците.”, добавя адвокатът.

Асоциацията, ръководена от Уилкс е изложила притесненията си пред федералното правителство на Канада чрез националната строителна организация Асоциация на канадските строители на домове (Canadian Home Builders’ Association), като е получила отговор, че ефектът върху строителството е неволен и проблемът ще бъде решен.

По думите на Уилкс, неговата асоциация се застъпва за въвеждане на зключение за закупуване на земя за строеж в рамките на забраната.

„Това трябва да се случи е случило вчера, защото сделките са оставени на масата“, казва той. „В това просто няма смисъл.“

Още: Колко струват жилищата в Европа и къде се нарежда България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com