Световната консумация на въглища е напът да се върне до рекордните нива от 2013 г.

3381
Световната консумация на въглища е напът да се върне до рекордните нива от 2013 г.
Снимка: iStock

От началото на войната в Украйна множество страни са изправени пред нововъзникнала енергийна криза, характеризираща се с намалени енергийни доставки и растящи цени на природния газ. Така световният интерес към въглищата се възражда с нова сила, а ограничаването на отделянето на въглеродни емисии остава на заден план.

Цените на въглищата обаче също продължават да се увеличават, като същевременно се очаква световното потребление на този вид твърдо гориво да се върне до рекордните нива, достигнати през 2013 година.

Забавянето на инвестициите в нови въглищни централи, внася допълнителни затруднения в доставките на горивото, казва Питър О’Конър, старши анализатор в Shaw and Partners, една от водещите австралийски фирми за управление на инвестициите, цитиран от CNBC.

В Европа се задава нова криза, особено болезнена за Германия и Полша

Газовата криза в Европа вече е добре позната на всички, но назрява и нов недостиг на друг ключов ресурс. Докато континента се изправя п...

„Кой би предположил, че добрите стари, мръсни въглища ще бъдат най-добре представящият се сектор на пазара за миналата финансова година и най-добре представящият се за настоящата към момента.“, казва О’Конър.

През предстоящата зима, Европа се изправя пред високи цени на природния газ и проблеми с доставките му. Именно заради това толкова много страни на стария континент поглеждат отново към въглищата, добавя той.

„Доставките на въглища също са ограничени. Защо?“ Причината е, че никой не изгражда нови централи и този вид гориво ще остане ограничен на пазара заради задаващите се по-предизвикателни климатични условия в Европа и COVID. Така че се очакват високи цени на въглищата за по-дълго време, казва О’Конър.

Цената на термалните въглища, използвани за производство на електроенергия, е нараснала с 170% от края на миналата година. Значителен е ръстът именно след началото на войната в Украйна.

Цената на металургичните въглища обаче пада. Металургичните въглища, известни също като коксуващи се въглища, се използват за производството на кокс, основният източник на въглерод , използван в производството на стомана. Понастоящем забавянето на икономическия растеж в Китай, намалява и производството на стомана, това съответно повлиява на цената на металургичните въглища.

Увеличаваща се консумация

Санкциите срещу Русия вдигат цената на въглищата

Забраната за внос на руски въглища в ЕС ще засегне пазара на твърдото гориво и е възможно да се стигне до рекордно увеличение на цените...

Международната агенция по енергетика публикува доклад миналата сряда, в който предвижда световната консумация на въглища да достигне рекордните количества от 2013 година. Прогнозираните стойности вземат предвид потенциалното възстановяване на китайската икономика до края на годината.

„Глобалната консумация може да се изравни със стойностите от 2013 година. Световното търсене се очаква да се увеличи пред идната година, а това ще доведе до нови рекорди в потреблението.“, се казва в доклада.

„Това рязко покачване спомогна значително за най-голямото годишно увеличение на отделеното количество въглеродни емисии от производство на електроенергия, регистрирано някога.“, казват от МАЕ.

Глобалната консумация на въглища се увеличи с 6% през 2021 г. непосредствено след края на пандемията, когато световната икономика започна да се възстановява, посочва агенцията.

В основата на увеличаващото се търсене на въглища е недостигът на природен газ в Европа. Старият континент се стреми към намаляване на консумацията на руски газ, а Русия, от своя страна, намалява подаваните количества синьо гориво.

Как индийска компания купува руски въглища, плащайки в китайски юани?

Търговските връзки между Индия и Русия изглеждат крепки. В средата на юни Русия стана вторият най-голям износител на петрол за Индия, и...

Така консумацията на въглища в ЕС се очаква да нарасне със 7% през 2022 г. в допълнение към миналогодишния скок от 14%, посочва МАЕ.

„Това е задвижвано от енергийния сектор, където въглищата се използват като заместител на газа, чиито доставки са силно ограничени, а цените му нарастват рязко след началото на инвазията на Русия в Украйна.“, се казва в доклада.

„В няколко европейски страни се увеличава експлоатационният период на въглищните електроцентрали, които трябваше да бъдат затворени. Някои от членките на ЕС пък съживиха работата във вече затворени централи“.

В същото време ограниченията върху руските въглища спомогнаха допълнително за ръста на цените на този вид твърдо гориво, казват от агенцията.

Растящите разходи за енергия, от своя страна, продължават да допринасят за глобалната инфлация, принуждавайки централните банки да затягат още паричната си политика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

В Германия признават панелките, построени по времето на ГДР, за архитектурни паметници

Украйна ще предложи план за преструктуриране на дълг от 20 милиарда долара

Спадът на напрежението между Иран и Израел обърна цената на петрола

Нов завой за еврото в началото на седмицата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com