Търговията на Китай с Русия достига рекордни стойности

2510
Търговията на Китай с Русия достига рекордни стойности
Снимка: iStock

Общият обем на търговията на Китай с Русия през май е нараснал до нива, невиждани от началото на войната на Москва в Украйна, сочат официални данни, като Пекин засилва подкрепата си за засегнатия от санкциите съюзник.

Българите смятат Русия и Китай за свои партньори - още едно проучване го показа

Търговията между двете страни през миналия месец е на стойност 20,5 млрд. долара, сочат данните на Пекин, като китайският внос от Русия е на стойност 11,3 млрд. долара, съобщава АФП.

Данните също така показаха, че износът на Китай в по-общ план намалява за първи път от февруари насам - прекъсвайки двумесечна серия на растеж като отскок след Ковид.

Нарастващата глобална инфлация, заплахата от рецесия на други места и геополитическото напрежение със САЩ отслабиха търсенето на китайски продукти. Но търговията на Китай с Русия разчупи иначе мрачната за Пекин тенденция. Китай е най-големият търговски партньор на Русия, като търговията между тях е достигнала рекордните 190 млрд. долара през миналата година, според данни на китайските митници.

По време на срещата на върха през март китайският президент Си Дзинпин и руският лидер Владимир Путин обещаха да увеличат търговията до 200 млрд. долара през 2023 г., като приветстваха партньорството си "без граници". А руските енергийни доставки за Китай ще нараснат с 40% през тази година, заяви миналия месец заместник министър-председателят Александър Новак.

Пекин заявява, че е неутрална страна във войната в Украйна, но е критикуван от западните държави за отказа си да осъди Москва и за тясното си стратегическо партньорство с Русия.

Данните също показват, че износът за Русия се е увеличил със 75,6% през май, което е най-високият темп, откакто Москва нахлу в Украйна, дори когато търговията с повечето големи европейски пазари и САЩ е намаляла, предаде БТНЕС.

Данните в по-общ план подчертаха слабостите на икономиката на страна номер две в света, като производствената активност се сви през май за втори пореден месец.

Днес се появиха съобщения, че властите са поискали от най-големите банки в страната да намалят лихвите по депозитите си в опит да стимулират икономиката. Според анализатори подобен ход може да означава, че Китайската народна банка обмисля намаляване на лихвените проценти още този месец.

„Цифрите са поредните разочароващи данни, които ще повишат опасенията за растежа и ще засилят очакванията за по-голяма подкрепа на политиката", заяви Кун Гох от Australia&New Zealand Banking Group.

Китай се бори и с ново огнище на Covid-19, но официалните данни за мащаба му са оскъдни и има малко признаци, че политиките за ограничаване на разпространението му ще бъдат наложени отново.

ЕС излезе на излишък в търговията си с Русия

Инвазията на Москва в Украйна се отрази съществено на търговията между Европейския съюз и Русия, като Общността наложи ограничения на в...

Според базираната в Пекин икономическа консултантска компания Gavekal-Dragonomics секторът на недвижимите имоти, който заедно със строителството формира около една четвърт от БВП на Китай, е преживял "най-тежкия си спад в историята" през миналата година.

За да съживи затруднената индустрия, от ноември насам правителството премина от репресии срещу дълговете към по-примирителен подход с целеви мерки за подкрепа на най-стабилните във финансово отношение предприемачи.

Тин Лу, главен икономист на Nomura за Китай, заяви в бележка от тази седмица, че анализаторите очакват "повече облекчения и стимулиращи мерки".

"На фона на влошаващото се състояние на сектора на недвижимите имоти, неговото потенциално разрушително въздействие върху държавните финанси и нарастващия риск от двойно понижение не очакваме Пекин да бездейства", написа Лу.

Данните за търговията през май сочат "по-слабо глобално търсене на китайски стоки и подкрепят мнението ни, че стабилните данни за износа от предходните няколко месеца отразяват по-скоро изкривявания на митническите данни, отколкото обрат в чуждестранното търсене", пишат анализаторите на Capital Economics. "Смятаме, че износът ще продължи да спада, преди да достигне най-ниското си равнище по-късно тази година."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com