Унгария подписа нова сделка с "Газпром", удвоява вноса от Русия

8867
Унгария подписа нова сделка с "Газпром", удвоява вноса от Русия
Снимка: Government of Hungary

Месец след като обяви намеренията си да сключи нова сделка за руски газ, Унгария обяви, че е постигнала споразумение с "Газпром". Външният министър Петер Сиярто потвърди новината в профила си във Facebook.

нгария сключи нова сделка за руски газ, съобщи външният министър Петер Сиярто, който в понеделник каза, че Будапеща търси още 700 млн. куб. м над съществуващия дългосрочен договор. Сега той обясни във видео в профила си във "Фейсбук", че от 2.6 млн. куб. м на ден в Унгария ще се внасят до 5.8 млн. куб. м дневно.
Горивото ще влиза през преминаващият през България "Турски поток".
Според Сиярто така страната ще избегне налагането на ораничения върху потреблението на газ.
Унгария е с едни най-ниските показатели за запълване на газохранилищата - малко над 60% и леко изпреварваща България и Румъния.Месец след като обяви намеренията си да сключи нова сделка за руски газ, Унгария обяви, че е постигнала споразумение с "Газпром". Външният министър Петер Сиярто потвърди новината в профила си във Facebook.

Той написа, че от 2,6 млн. куб. м на ден в Унгария от 1 септември ще се внася двойно по-голямо количество - до 5,8 млн. куб. м дневно. Горивото ще стига до Унгария през преминаващия от България "Турски поток", като според Сиярто по този начин ще се избегне налагането на ораничения върху потреблението на синьо гориво.

Виктор Орбан си остава адвокатът на Кремъл в Европа

Въпреки че Унгария осъжда въоръжения конфликт в Украйна, нейният министър-председател Виктор Орбан е предпазлив и не критикува прекален...

В понеделник той каза, че Будапеща търси още 700 млн. куб. м над съществуващия дългосрочен договор с руския газов гигант. Същото заяви премиерът Виктор Орбан през юли, когато каза, че страната му ще бъде "в безопасност", сключвайки нова сделка с Русия.

Новата сделка ще допълни 15-годишното споразумение с руския "Газпром", подписано миналата година, за доставка на около 4,5 млрд. куб. м газ годишно за Унгария. 3,5 млрд. от тях идват по "Балкански поток" (или т.нар. „Турски поток“), а останалите – през Австрия.

Страната е силно зависима от Владимир Путин, като около 80% от нейния газ идва от Русия. Будапеща се противопоставя на всякакви санкции на ЕС по отношение на руския газ.

ОЩЕ: Унгария разчиташе на Путин, но обяви "извънредно енергийно положение"

Орбан засилва енергийните връзки с Путин - "Росатом" разширява ядрената централа на Унгария

Унгарският ядрен регулатор е издал лиценз за строителство на два нови реактора в АЕЦ "Пакш 2", които ще бъдат изградени от руската комп...

Унгария е с едни най-ниските показатели за запълване на газохранилищата в Европа - малко над 63%, според базата данни на AGSI+. Нашето хранилище в Чирен е пълно почти на 61%.

Междувременно изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от РИА, каза, че цената на газа в Европа може да надхвърли 4000 долара за 1000 куб. метра през тази есен и зима.

Към 15:00 часа българско време октомврийските фючърси на нидерландския газов хъб се търгуват на нива около 251 евро за мегаватчас, или около 2600 долара за 1000 кубически метра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Еврото с нов обрат спрямо долара

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com