Златото поскъпна до 5-седмичен връх: Какво вдига цената?

8839
Златото поскъпна до 5-седмичен връх: Какво вдига цената?
Снимка: iStock

Златото поскъпна до най-високото си ниво от 5 седмици насам. Основните рискове, които засилват търсенето на така наречените активи убежища са войната в Европа, ускорената инфлация и рискът от рецесия в САЩ.

Благородният метал поскъпна с 0.8% по време на ранната търговия днес, записвайки втора седмица на възход. Това се случва на фона на информацията, че стратегическият украински град Мариупол не е паднал под руски контрол, но защитниците са обкръжени от руски сили. Това съобщиха властите в Украйна, часове след като Киев предупреди за възможна военноморска десантна операция и нови въздушни удари, пише Bloomberg.

Възможността Европейският съюз да наложи ембарго върху руския газ и очакваните ограничения върху руския суров петрол в новия пакет санкции провокира ръст в цените и на двете стоки.

Това добавя допълнителна тежест върху така или иначе вече високите цени на материалите, което от своя страна подхранва търсенето на злато, тъй като инвеститорите се опитват да хеджират риска от ускоряващата се инфлация.

Поскъпването на златото се случва на фона на увеличаването на доходността по щатските облигации в посока 3% заради сигналите на Федералния резерв, че предстои агресивно повишаване на лихвените нива.

„Златото се подсилва заради високата инфлация и повишения геополитически риск”, казва Келвин Уонг, анализатор за CMC Markets в Сингапур.

Това, че цените на златото се покачват над ключовото средносрочно ниво на техническа съпротива в размер на 1 975 долара, навярно е привлякло вниманието на инвеститорите, които търгуват на момента, става ясно то думите на експерта.

Какво е инвестиционно злато?

Инвестиционното злато е актив, който всеки може да закупи с цел инвестиция. Благородният метал от векове е извоювал реноме на актив убе...

Цената на златото нарасна с 0.8% до 1 993.33 за тройунция по време на ранната търговия в Лондон, след като докосна най-високото ниво от 11 март, когато говорим за търговия в рамките на деня. Цената на паладия, платината и среброто също вървят нагоре.

Към момента на подготвяне на материалa, златото се търгува на цена от 1997 долара за тройунция, което представлява ръст от 1.33%, сочат данните на Refinitiv.

Златото днес се търгува на цени в диапазона 1972.80 – 1997.10 долара. В началото на март цената на златото бе подгонила ниво от близо 2 100 долара за тройунция.

Още: Колко са златните резерви на България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Индексите на Уолстрийт тръгнаха стабилно нагоре

Румъния удължава живота на АЕЦ "Черна вода" с 30 години

Украйна е засяла 10 милиона хектара със зърнени култури

Интересът на европейските фирми към Китай удари рекордно дъно

Британската икономика излезе от рецесията

Цените на петрола поддържат курса, стимулирани от данните от Китай и Близкия изток

Обрат при курса на еврото спрямо долара

Гърците са декларирали значително повече доходи в сравнение с 2023 г.

САЩ изместиха Китай като най-голям търговски партньор на Германия

Bank of England реши за понижаването на лихвите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com