592 млн. евро струва изваждането от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй"

1704
592 млн. евро струва изваждането от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

До момента сме похарчили 592 милиона евро за изваждането от експлоатация на първите четири блока на атомната ни централа.

Проектът изваждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“ започва през 2003 г. и трябва да приключи през 2030 г.

България спря първите четири блока преди изтичането на техния експлоатационен срок. До момента страната ни е похарчила за изваждането на блоковете общо 592 милиона евро. От тях 226 милиона евро са българско финансиране, останалите 336 милиона евро са европейско финансиране. 38% е националното финансиране, 62% е европейско финансиране.

През 2018 г. българското финансиране ще падне малко, но българският дял ще се запази около 30%, предаде БГНЕС.

Общата сума за изваждане от експлоатация още не е ясна. Първоначалната оценка бе 1 милиард и 106 милиона евро за четирите реактора за периода от 2003 до 2030 г. Предполага се, че ще се необходими 90 милиона евро допълнително в периода след 2027 г.

До края на 2017 г. натрупаните средства във Фонд извеждане от експлоатация са 1,494 млрд лева, а във Фонд реактивни отпадъци – 111 милиона лева.

Площадката на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" може де приеме реактор от типа ВВЕР- АЕС2006 и АЕС92. Това се казва в съобщение на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД.

От там твърдят, че тезата, че „получените разрешения и т.н. за изграждане на 7 блок на площадката Козлодуй са съобразени с друг вид ядрени съоръжения, а именно тези на фирма „Уестингхаус“ е доказуема неистина. Проведените именно от „Риск Инженеринг“ АД проучвания на площадката в Козлодуй, доказаха по категоричен начин, че тази площадката може да приеме ядрено съоръжение и от тип ВВЕР- АЕС2006 и АЕС92 – а именно оборудването от прекратения проект".

"Нито от фактическа, нито от правна страна разрешението за избор на площадка не е обвързано с конкретна компания или оборудване на конкретен производител, което въвежда в заблуждение обществото и използва некомпетентно имената на авторитетни производители. Подобно манипулативно тълкуване на фактите е заблуждаващо и некоректно. Обективната действителност изисква да напомним, че и към настоящия момент Решение на Народното събрание (Обн. ДВ. бр.28 от 6 Април 2012 г.) е в сила. В т. 3 на същото Решение, законодателният орган на Република България е записал и приел:

„Възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като се използва платеното от Република България оборудване.“

Твърденията за вече изградената инфраструктура на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и на територията на град Козлодуй, изложени в същото интервю, са абсолютно недоказани. Като дружество, което разполага с редица проучвания на площадката в Козлодуй, „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД категорично изразява становището си, че цитираната инфраструктура може да бъде експлоатирана и от новата ядрена мощност. Това ще отложи във времето значителни финансови разходи. Видно е, че това обстоятелство по никакъв начин не би могло да се разглежда като недостатък, какъвто опит е направен в интервюто. Напротив, инфраструктурата в работещата АЕЦ и в град Козлодуй са категорично преимущество. Подобни опити съзнателно да се преиначават факти, са некоректни спрямо българските граждани, защото ги въвеждат в заблуждение по въпрос, които има висока обществена значимост. Нещо повече, такъв подход към решаването на въпроси, свързани с развитието на енергетиката, не е „наливане на вода в мелници“, а прът в колелото на ядрената енергетика на страната ни.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи поне още 10 години

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще може да работи безопасно до 2047 година. Лицензът за работа беше връчен днес, 3 ноември, от Агенцията за...

„АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД настоява авторите на тиражираните неистини да поднесат публично своите извинения и да опровергаят казаното от тях", се казва в позицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика