Браншът смята двойния стандарт при храните за "популистка предизборна тема"

1519
Браншът смята двойния стандарт при храните за "популистка предизборна тема"
Снимка: Getty Images/Guliver

Законодателството срещу т.нар. двойни стандарти при храните е по-скоро силно популистка, предизборна тема, отколкото като опит за решаване на реален проблем. Това, според БСК, е позицията, около която са се обединили от камарата и браншови организации от хранително-вкусовата и питейна индустрия по време на специална среща.

Според бранша далеч по-важно било да се въведе диференцирана ставка на ДДС за храните. Аргументът - от 20% нямало смисъл, защото в сектора на храните сивата икономика е 50%. Затова и браншовиците искат да бъде започнат диалог, "придружен с аргументи и анализи".

Борбата с двойния стандарт - не само при храните

Проучванията относно двойния стандарт при различните хранителни продукти, които ще се правят до края на тази година в България, ще вклю...

Друг важен акцент според бранша е да има ясна процедура за предварително съгласуване на проектите на търговски споразумения между Европейския съюз и трети страни, така че интересите на българските производители и търговци да бъдат защитени. Сега такава няма, а това е попречило що се отнася до търговските споразумения с Украйна за внос на растителни масла и маслопродукти, захар и захарни изделия, и пчелен мед, както и с Виетнам - за безмитен внос на ориз, което ощетило българските оризопроизводители.

Като възможен бъдещ проблем участниците в срещата видяха бъдещата директива за пластмасовите опаковки. БСК трябва да се обърне към Business Europe, за да бъдат защитени интересите на българските производители, настояха от хранителния бранш.

Що се отнася до Закона за храните, ще има срещи с отделните организации, за да се изгладят противоречията заради текстовете за водите. Основният проблем касае търговските марки - името им да отпадне и водата да се бутилира според името на извора. Проблемът, обаче, е, че вода от един и същ извор може да се бутилира от повече от една компания. Примерът тук са компаниите "Девин" и "Балдаран", които бутилират изворна вода от един и същ източник.

В срещата участваха представители на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (Мариана Кукушева - председател на УС), Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България (инж. Марияна Чолакова - изп. директор), Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (Жана Величкова – изп. директор), Асоциацията на месопреработвателите в България (д-р Светла Чамова – изп. директор), Съюза на българските мелничари и Съюз на оризопроизводителите (Савина Влахова, председател), Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (Стойко Кировски – председател на УС и Антоанета Божинова – изп. директор), „Храни и напитки България“ (Светла Лесова – председател на УС, и Яна Иванова – изп. директор), Съюза на пивоварите в България (Ивана Радомирова - изп. директор) и Съюза на производителите на захар и захарни продукти (Георги Узунов - председател на УС).

Предложение: Минимум 10 000 лева глоба, ако хранителен продукт няма сертификат за качество

Промени в Закона за храните ще трябва да премахнат двойния стандарт при храните. Това обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика