X
 
 

Браншът смята двойния стандарт при храните за "популистка предизборна тема"

700 0
photo of Браншът смята двойния стандарт при храните за "популистка предизборна тема"
Снимка: Getty Images/Guliver
Законодателството срещу т.нар. двойни стандарти при храните е по-скоро силно популистка, предизборна тема, отколкото като опит за решаване на реален проблем. Това, според БСК, е позицията, около която са се обединили от камарата и браншови организации от хранително-вкусовата и питейна индустрия по време на специална среща.

Според бранша далеч по-важно било да се въведе диференцирана ставка на ДДС за храните. Аргументът - от 20% нямало смисъл, защото в сектора на храните сивата икономика е 50%. Затова и браншовиците искат да бъде започнат диалог, "придружен с аргументи и анализи".

Борбата с двойния стандарт - не само при храните

Проучванията относно двойния стандарт при различните хранителни продукти, които ще се правят до края на тази година в България, ще вклю...

Друг важен акцент според бранша е да има ясна процедура за предварително съгласуване на проектите на търговски споразумения между Европейския съюз и трети страни, така че интересите на българските производители и търговци да бъдат защитени. Сега такава няма, а това е попречило що се отнася до търговските споразумения с Украйна за внос на растителни масла и маслопродукти, захар и захарни изделия, и пчелен мед, както и с Виетнам - за безмитен внос на ориз, което ощетило българските оризопроизводители.

Като възможен бъдещ проблем участниците в срещата видяха бъдещата директива за пластмасовите опаковки. БСК трябва да се обърне към Business Europe, за да бъдат защитени интересите на българските производители, настояха от хранителния бранш.

Що се отнася до Закона за храните, ще има срещи с отделните организации, за да се изгладят противоречията заради текстовете за водите. Основният проблем касае търговските марки - името им да отпадне и водата да се бутилира според името на извора. Проблемът, обаче, е, че вода от един и същ извор може да се бутилира от повече от една компания. Примерът тук са компаниите "Девин" и "Балдаран", които бутилират изворна вода от един и същ източник.

В срещата участваха представители на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (Мариана Кукушева - председател на УС), Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България (инж. Марияна Чолакова - изп. директор), Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (Жана Величкова – изп. директор), Асоциацията на месопреработвателите в България (д-р Светла Чамова – изп. директор), Съюза на българските мелничари и Съюз на оризопроизводителите (Савина Влахова, председател), Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (Стойко Кировски – председател на УС и Антоанета Божинова – изп. директор), „Храни и напитки България“ (Светла Лесова – председател на УС, и Яна Иванова – изп. директор), Съюза на пивоварите в България (Ивана Радомирова - изп. директор) и Съюза на производителите на захар и захарни продукти (Георги Узунов - председател на УС).

Предложение: Минимум 10 000 лева глоба, ако хранителен продукт няма сертификат за качество

Промени в Закона за храните ще трябва да премахнат двойния стандарт при храните. Това обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...