X
 
 

България е с най-скромни данъчни отстъпки за семействата в ЕС

1605 7
photo of България е с най-скромни данъчни отстъпки за семействата в ЕС
Снимка: iStock/Guliver
Данъчни облекчения за отглеждане на деца в размер на 1 239 493 лв. са ползвали семействата през 2018 г., показва доклад на финансовото министерство. Сумата е пренебрежимо малка и представлява 0.03% от всички приходи от подоходни данъци, съобщи в. Сега.

По закон за първо дете отстъпката е 200 лв., за две - 400 лв., а 600 лв. - за три и повече деца. Това са суми, които се приспадат от годишния доход на един от двамата родители.

Лекари от Русе ще обучават бъдещи млади майки

С нелеката и отговорна просветителска мисия в защита и положителна промяна на демографската картина у нас се заемат специалисти от УМБА...

Всяко правителство идва с обещание да въведе семейно подоходно облагане като мярка за насърчаване на раждаемостта.

България обаче остава с най-скромни данъчни отстъпки за семействата в ЕС. Финансовото министерство се оправдава, че за сметка на това имаме ниска ставка на облагане на доходите - 10%.

Млади семейства, закупили жилище с ипотечен заем, са получили отстъпка от данъците през миналата година в размер на 1.07 млн. лв. Облекчението на практика покрива платените по кредита лихви. При срива на лихвите през последните две-три години младите семейства едва ли са спестили кой знае колко. Освен това подобна преференция могат да ползват само ако ипотекираното жилище е единствено. В доклада на финансовото министерство не се посочва колко семейства са се възползвали от този данъчен реверанс.

Още по-скромни са облекченията за дарения - с тях гражданите са спестили през 2018 г. 306 290 лв. от подоходните си данъци.

Отстъпката в най-масовия случай е 5%, но когато дарението е за култура, отбивът от данъчната основа е 15%, а ако е за Фонда за лечение на деца - 50%.

Всяко семейство на загинал пътник в самолета Ан-148 ще получи три милиона рубли

Руският вицепремиер Аркадий Дворкович съобщи, че на всяко семейство на загинал по време на катастрофата на самолета Ан-148 край Москва ...

Докладът показва и какво са спестили хората с увреждания, които имат право да намалят доходите си наполовина преди облагане. Оказва се, че през миналата година те общо са платили 28.960 млн. лв. по-малко данъци. Родителите на деца с увреждания са получили едва 666 043 лв. отстъпки. Те имат право да намаляват декларираните доходи с 2000 лв. преди облагане.

Оказва се, че има граждани, успели да се възползват от сравнително новата и доста спорна преференция - за извършени през годината безкасови плащания. Те са намалили с 1% дължимия данък (таванът е 500 лв. на човек), като общо са спестили 104 223 лв. Право на преференцията имат тези, които са получавали всичките си доходи само по банков път и са похарчили поне 80% от тях само с банкови преводи и картови разплащания. Проблемът е, че не е ясно как се доказват пред данъчните тези безкасови плащания и губи ли се правото, ако човек е пестелив и не харчи, а оставя над 20% от доходите си в банка.

Граждани, еднолични търговци и фирми са ползвали през 2018 г. данъчни облекчения за 634.804 млн. лв., показва докладът на МФ. Най-значителни са отстъпките от намалени корпоративни данъци - 267.688 млн. лв. Туристическият бранш пък е спестил цели 142.870 млн. лева от ДДС - защото пакетните услуги се облагат с 9% ставка вместо със стандартните 20 на сто.

159.7 млн. лв. са опростените от хазната акцизи. На земеделците са възстановени 84 млн. лв. за горивото, което ползват за трактори, комбайни и т.н. На земеделските производители е бил преотстъпен корпоративен данък за 25.8 млн. лв. Агросекторът е втори след туризма по данъчни облекчения.

Заради нулева акцизна ставка върху тока за бита в домакинствата са останали 22.253 млн. лв. повече. От акцизните облекчения за природен газ, използван в бита или като гориво за колата, българите са икономисали общо 44 млн. лв.

Всяка година близо 100 семейства чакат за настаняване в общинско жилище в Кюстендил

Всяка година близо 100 семейства чакат за настаняване в общинско жилище. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Рад...

Сумата, която бюджетът е отстъпил на гражданите и на бизнеса от данъци за миналата година, е под 1% от БВП (0.59%). Финансовото министерство обаче изтъква, че част от данъчните облекчения при корпоративните данъци не са включени в сметките поради липса на информация.

В България има ниска ставка за подоходните данъци (10%) и малко на брой данъчни преференции - 40, докато в повечето други държави от ЕС е обратното - основните ставки са високи, но пък има много повече данъчни изключения и облекчения, сочи анализът на МФ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Не ви ща данъчните облекчения, а свястна заплата! При необходими 4х650лв. за четиричленно семейство как се живее с 2х900лв., а някъде с 2х500лв.? От икономия на данъци най-много да ми върнете 200-300лева. Каква раждаемост искате?!
 • Октомври 2.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Ами те НЕ ИСКАТ раждаемост. Освен това парите в случея са най малкият проблем независимо , че видимо НЕ Е ТАКА.
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Не искат раждаемост, не искат високи заплати - финансово независимите хора не ги е страх да протестират, не ги е страх да си загубят работата ако го направят, не ги е страх да изразяват мнение и да си търсят правата - от държава, работодател, институции. Кой има интерес от такива граждани ? Не и тази България...
  : 0 !
 • Октомври 1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Хайдеее воленеее и там другите / патриоти/ . Ама какво хайде като от две години сте и във власта официално , а пък другите / патриоти/ са и от 2014г и ето я новината. Ама то и без нея всичко е доста видимо и се усеща. Войната която КЛИКАТА 10111989 Е ОБЯВИЛА НА НАРОДА.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Браво, октомврий, като дезертьор'89 много правилна позиция, ама все пак си дезертьор'89, т.е. част от проклетата клика!!
  : 0 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Е понеже съм съучастник на Кликата и искам да бъда затворен в някой затвор или тво. Така както трябва да бъде за Кликата и висшите и средни съучастници/ за нисшите други наказания/. Един вид демократичен сталинизъм.
  : 0 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Още един път "Браво, октомврий!" за позиция 1.2! Добре признаваш, че си част от кликата и то най-ниското стъпало и си готов да те затворят с висшата клика, ама знаеш, че тя е недосегаема. Иначе що да прави преврат, ако ще лежи в затвора?!
  : 0 !
missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...