Ангелкова: След фалита на "Томас Кук" загубите за хотелиерите у нас са за милиони

5064
Ангелкова: След фалита на "Томас Кук" загубите за хотелиерите у нас са за милиони
Снимка: БГНЕС

След фалита на "Томас Кук" загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове. В момента е много важно да следим какво се случва с дъщерните фирми на световната компания, за да не станем жертва на ефекта на доминото и съответно всички туристи, които са пристигнали у нас чрез дъщерните компании на "Томас Кук" да бъдат пряко засегнати. 

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си с български хотелиери и туроператори в присъствието на посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс. На нея са били обсъдени последващите действия на страната ни в кризисната ситуация, предаде репортер на БГНЕС.

Ангелкова обяви още, че от днес (24 септември 2019г.) дейност е преустановил, полският представител на групата на "Томас Кук", както и в Холандия. „Ситуацията е изключително тежка, тя ще повлияе и на сезон 2020 г. със сигурност. В момента се водят преговорите за лято 2020 г.", каза министърът.

Според Ангелкова ситуацията е сериозна и по отношение на хотелиерите, които са изправени пред угрозата да не получат плащанията си за вече извършените от тях, през юли и август услуги.

От думите ѝ стана ясно, че гаранционният фонд на британската агенция за гражданско въздухоплаване гарантира плащанията на тези туристи, които в момента са в България и от датата на обявяване на фалита.

„Ключово в момента, за да можем ние да вървим напред както по отношение на организирания туризъм, така и по отношение на имиджа на България като дестинация и работа по сезон 2020 г., е свързана с всички тези туристи, които са в България, по линия на „Томас Кук“, но с компании, които официално не са обявили фалит. Така че следим ежедневно, създали сме в министерството така нареченото звено за контакт по отношение на фалита на „Томас Кук“, за да можем 24 часа да бъдем в контакт с всички заинтересовани, не само в посолството на Великобритания, където фалитът вече е обявен“, допълни Ангелкова.

На въпрос на БГНЕС дали български туроператори и хотелиери са застрашени от фалит, Ангелкова каза, че за момента няма такава опасност, но всичко зависи от развитието на ситуацията и дали имиджът на страната ни ще пострада заради създалата се криза.

Ще обсъдим с министър Горанов данъчни облекчения за хотелите, засегнати от фалита на„Томас Кук“. По думите й става въпрос за частни търговски взаимоотношения и всеки един хотгел има самостоятелен договор с „Томас Кук“.

„Съответно условията, които са поели голяма част от хотелиерите, са плащанията да се осъществяват от „Томас Кук“ към хотелиерите 60 дни след като туристите са напуснали страната. Това означава, че в пиковите месеци нашите хотелиери рискуват да не получат заплащане за услугата, която вече са осъществили. Това означава, че близо 50 хотела има риск да не получат дължимото им платено и да бъдат подредени по общия ред като кредитори в масата на несъстоятелността при обявения вече фалит на „Томас Кук“. Това, което ни предстои оттук нататък е индивидуални срещи по желание на хотелиерите. Някои искат заедно, други поотделно. Ние сме поели ангажимент да съдействаме максимално, ако е необходим колективен иск, съответно да ги насочим така че да бъдат правилно представени исковете за техните вземания. Има специална форма, която посланик Хопкинс представи. Ние като министерство максимално ще съдействаме“, допълни още Ангелкова.

Министърът увери, че ще направят всичко възможно хората, платили своите екскурзии да могат да ги изкарат, както и успешно да се приберат в домовете си.

Какви ще бъдат следващите стъпки по отношение на британските туристи, които с в България по линия на „Томас Кук“? "След днешната среща стана ясно, че са необходими стъпки по отношение на всички останали туристи, които са в България“, каза Ангелкова.

Ангелкова свиква на спешна среща бранша заради фалита на "Томас Кук"

Свиквам спешна среща с всички хотелиери и туроператори, КЗП, британското посолство и други заинтересовани, за да се направи прогноза за...

По думите й техният брой е 5940 от всички пазари, които са ключови за България: Полша, Скандинавия, Белгия, Франция. „Сигурно пропускам някои от тези пазари. Както информирах и вчера изключително важно е да следим какво се случва с дъщерните компании с „Томас Кук“, за да не станем свидетели на ефекта на доминото и всички туристи, които са пристигнали чрез дъщерните компании, също да бъдат пряко засегнати“, посочи още министърът.

Тя поясни, че има информация, че компаниите на „Томас Кук“ в Германия, във Франция и в Русия са обявили, че са в стабилно състояние и имат самостоятелно управление.

„Продължават разговорите с правителствата на съответните държави, така че да продължат да извършват своята дейност.“, обясни министър Ангелкова.

„Авиокомпанията на „Томас Кук“ продължава да изпълнява своята дейност“, допълни още министърът.

„Това, което ние следим изключително внимателно и което се надявам да бъде избегнато да няма ефектът на доминото по останалите пазари. Тогава вече със сигурност ще имаме много по-сериозен проблем. Това ще се отрази на туристите, които идват от Германия през „Томас Кук“, Полаша, Скандинавия и Франция. За момента само по отношение на британските туристи имаме тези правила, защото „Томас Кук“ – Великобритания е обявила фалит. Всички останали дъщерни компании са подчинени на законодателството, където оперират и извършват своята дейност“, изтъкна още министърът. Тя посочи, че ежедневно са в контакт с търговските и туристически аташета, за да може да се реагира адекватно.

Заплаха за българския пазар заради фалита на британския туроператор "Томас Кук"?

Правителството на Великобритания и британският орган по гражданско въздухоплаване, който ще поеме управлението на "Томас Кук" след фали...

Христо Гълъбачев, който е посредник на „Томас Кук“ за България посочи, че в момента има 5940 туристи в България, от тях по-малко от 10 % са англичани. "В момента имаме 500 английски туристи, които "Томас Кук" и нашата фирма имат поетия ангажимент да върнат обратно. Останалите туристи са на Белгия, Полша, Чехия и над 4000 са германските. Докрая на тази седмица има потвърдени полети за английските, по два полета са на ден, с изключение на петък. След понеделник имаме само 10 туриста, които трябва да извозим. По-основният въпрос е какво правим с останалите?", коментира още Гълъбачев.

За последните два дни 894 пътници са се прибрали у дома от почивка в България след фалита на "Томас Кук", обяви посланикът на Великобритания в България н. пр. Ема Хопкинс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

"Вчера 350 пътници от Бургас се прибраха у дома на два полета, а днес имаше още два полета с 394 пътници", каза н. пр. Хопкинс. Тя посочи, че още един полет е заминал във Варна със 150 пътници.

"Това ще са общо 894 души за два дни", допълни тя. "Искам да кажа, че сме натъжени от фалита на "Томас Кук" и за туристите и за служителите на компанията. Всички полети на "Томас Кус" са отменени и британската агенция за гражданска авиация и британското правителство работят заедно и правят всичко възможно, за да може всички хора да се приберат у дома. Всички клиенти на "Томас Кук", които трябва да пътуват обратно за Великобритания следващите две седмици ще бъдат върнати у дома възможно най-близо до планираната от тях дата за пътуване", заяви още н. пр. Хопкинс.

Тя посочи, че правителството предприема извънредна операция за репартирането на повече от 150 хил. пътници, останали в чужбина.

Гърция понася тежко фалита на "Томас Кук" - там са настанени 50 000 клиенти на компанията

В Гърция, където са настанени над 50 хиляди клиенти на "Томас Кук", първите полети за репатриране на пътници, почиващи на островите Зак...

"Това е най-голямото репартиране в мирно време в историята на Обедининеното кралство и много комплексна операция. Работим да осигурим самолети от целия свят, за да откарат хората вкъщи. Молим пътниците да се подготвят за сериозни закъснения. Полетите започнаха от вчера (23 септември 2019г.). Всички детайли за тях ще бъдат публикувани на специалния уебсайт", допълни още Хопкинс.

Тя допълни, че Британската агенция за гражданска авиация се е свързала с хотели и клиенти на "Томас Кук", че цените на престоя при тях ще бъдат покрити от британското правителство през фонд. "Вчера операцията започна положително и 95 % от клиентите стигнаха у дома. Остават още 135 хил. В България има около 2500 клиенти, които трябва да се приберат в идните две седмици. Има представител на британското правителство на летището в Бургас и Варна", допълни още Хопкинс.

Всяка година над 350 хил. британски туристи посещават България, но пътуващите с „Томас Кук“ са малък процент от тях.

„Посолството ще продължим да подкрепяме операцията, но трябва да сме готови за закъснения. За последстивята върху британският туристически сектор, това е тъжен ден за „Томас Кук“ и служителите им. Посетих ги в Слънчев бряг преди няколко седмици, за да обсъдим летния сезон. Всяка година над 350 хил. британски туристи посещават България. Тези, които пътуват с „Томас Кук“ са много малък процент от това число. „Томас Кук“ ми казаха, че тази година са имали около 13 хил. туристи по морето“, допълни още н. пр. Хопкинс.

Тя допълни, че британските туристи обичат да пътуват в България заради топлия климат, красивите гледки, хубавата храна. „Всички тези неща ,ще останат същите и аз вярвам, че британските туристи, ще продължат да идват в България“, допълни още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика