Цветан Василев не спира – разкри подробности за "Водстрой"

12515
Цветан Василев не спира – разкри подробности за "Водстрой"
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката. И за това има подавани толкова много сигнали, че вече не знам. Прокуратурата си затваря очите. Всичко се слага към делото – общото дело, за да не бъде разглеждано сега. Това е една гигантска манипулация, една гигантска машинация за всичко. Това заяви банкерът Цветан Василев във втората част от интервюто си пред Сашо Диков и предаването му за телевизия BIT.

Василев директно нападна официалния собственик на „Водстрой” Иван Мирински. "Водстрой" е една от компаниите, които печелят най-много обществени поръчки и правят най-много проекти с евросредства според проучване на "Биволъ". „Очевидно този човек има много къса памет. Забравил е, че много банкови крадци знаят как е бил купен „Водстрой”, кой е финансирал покупката на „Водстрой”, заяви бившият мажоритарен собственик на КТБ. По думите му КТБ е купила „Водстрой”, а Мирински бил правил „едни много щедри ремонти на Съдебната палата”.

Отложиха делото на Цветан Василев, бил болен от грип

Делото срещу Цветан Василев е отложено за 16 март от 11.30 часа във Висшия съд на Белград, предаде БНТ. Сръбският адвокат на Василев д...

Банкерът казва и, че обвинените за убийството на Делян Пеевски не са подбрани случайно, но щяло да стане ясно „когато му дойде времето”. Става въпрос за Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев. По адрес на Пеевски Василев твърди и, че част от дължимите 150 млн. евро към КТБ, които депутатът е взел чрез добавени фирми, са поети от Българска банка за развитие, което било в противоречие с устава ѝ. Другата част са рефинансирани от Първа инвестиционна банка, казва Василев. Една от тези подставени фирми е „Водстрой”, категоричен е банкерът.

Цветан Василев отрече да е искал да става премиер, като добави, че Делян Пеевски е държал с нещо Сергей Станишев и Моника Станишева, но не знае с какво. Той разкри и, че БНБ имала идея да слее КТБ и ПИБ и да прави „Банка национален шампион”. Василев подчерта и, че според него докладът на AlixPartners за КТБ е засекретен, защото „не са открили това, което са търсили”.

Василев отрече и, че държавните фирми са вкарвали десетки милиони на разплащателен влог един или два-три процента в КТ, а той е раздавал кредити на девет-десет процента и разликата от половин милиард е останала в него. Банкерът добавя и, че не знае кой си е теглил парите в седмицата преди затварянето на КТБ.

Относно твърдението на лидера на „Глас Народен” Светльо Витков, че от КТБ му предложили лихвата на партийната сметка да отива по негова лична сметка, Цветан Василев коментира, че „със сигурност господин Витков не е разбрал какво му е казано”. „Партията е юридическо лице. Понеже не му се е харесало това, че юридическото лице не може да бъде, сметката му не може да бъде олихвявана при тези лихви, вероятно той е искал нещо друго. Каква е истината?! Ами нека да питат счетоводителката, която е говорила с него. То много лесно така да хвърляш обвинение, особено, ако Бриго Аспарухов стои зад теб, да кажем”, добави Василев.

Цветан Василев може и да не дойде пред българския съд, Чобанов защити Пеевски за КТБ

Днес, 24 февруари, на практика започна процедурата за евентуална екстрадиция на банкера Цветан Василев. Той за пръв път ще се появи пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика