Действително ли сме спечелили срещу Оман по аферата "КТБ"?

5986
Действително ли сме спечелили срещу Оман по аферата "КТБ"?
Снимка: БГНЕС

Pending – това е надписът, който излиза в официалния сайт на Международния център за арбитраж при инвестиционни спорове (орган на Световната банка), когато бъде потърсена информация за делото, заведено от Оманския държавен фонд срещу България заради КТБ. Думичката е в графата "статут на делото".

За незапознатите – "pending" буквално се превежда като "в очакване". А последната въведена информация касае 28 февруари, когато и България, и оманците, са представили своето виждане за нещата относно разходите по делото.

Поредна порция закани-обещания на Гешев - по делото "КТБ"

Вече два дни основният свидетел на прокуратурата по делото "КТБ" Бисер Лазов дава поредна порция показания за историята на фалиралата б...

Информацията е изключително странна заради официално съобщение от финансовото министерство от 18 април късно вечерта. Тогава от подопечното на Владислав Горанов ведомство се похвалиха, че окончателно сме спечелили арбитража срещу оманците, както още един арбитраж – срещу EVN. Проверка за делото с EVN показва следното - в графата "статут на делото" пише "concluded" т.е. завършено, а за разлика от делото с Оманския държавен фонд в официалното съобщение на финансовото министерство беше уточнено, че искът от страна на ЕРП-то към България е бил за 850 млн. евро.

Всъщност не е ясно какво точно обезщетение са поискали оманците, които бяха миноритарен акционер в КТБ и по медийни публикации предлагаха план за оздравяване на банката, но БНБ каза, че официално такъв план не е дошъл при тях. Припомняме, че eдно от заключенията на станалия вече ясен доклад на Временната анкетна комисия за проверка на фалита на Корпоративна търговска банка касае точно миноритарните акционери в КТБ, един от които е Оманският фонд. Според доклада миноритарните акционери в КТБ не са упражнили достатъчен контрол.

В личния си профил във Facebook бившият ни посланик в Русия Илиян Василев е категоричен, че финансовото министерство заблуждава и делото с Оманския държавен фонд не е приключило, тъй като няма начин то да приключи без да е обявено на сайта на арбиртажната структура към Световната банка. Ако има край, това е станало посредством някакво споразумение, а оманците не биха сключили споразумение без да получат обезщетение. Въпросът е какво, пита Василев и задава и други въпроси – дали обезщетението няма връзка с ТЕЦ Варна и Ахмед Доган и дали финансовото министерство нарочно крие размера на въпросното обезщетение? Податка към това какъв може да е размерът се крие в самото съобщение на финансовото министерство от 18 април - в него се казва, че България е спечелила два арбитража, за общо над 1,5 млрд. евро, като този с EVN е за 850 млрд. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика