ЕРП-тата са направили хиляди нарушения, обяви ДКЕВР

29721
ЕРП-тата са направили хиляди нарушения, обяви ДКЕВР
Снимка: БГНЕС

Над 2600 нарушения са констатирани при одита на трите електроразпределителни дружества - "ЧЕЗ Разпределение", ЕВН (EVN) и "Енерго-Про".

Това е сериозна цифра. Не става дума за един или два акта, а 2690 различни нарушения, подчертаха от специална пресконференция ДКЕВР.

Боев: Не мога да кажа кога ще решим за ЕРП-тата

Не мога да кажа в какъв срок след 12 май ДКЕВР ще вземе решение за лицензите на ЕРП-тата. Това заяви днес председателят на Държавната к...

Одитът няма нищо общо с процедурата по отнемане на лицензите, като е продължил четири месеца, каза председателят на ДКЕВР Боян Боев. Той не уточни кога точно е била проведена проверката.

Нарушенията

Най-много са нарушенията при ЧЕЗ - 1088 от 1200 проверки. При EVN става въпрос за 349 от 593 проверки, „Енрго-про” са с 320 от 570 проверки. Това е са нарушенията, свързани с подмяна на електромерите.

Едно от основните нарушения е било свързано с това, че токът е бил отчитан за срок, по-дълъг от установения – 31 дни. Това е довело до по-високи сметки на потребителите.

Кабелните оператори: ЕРП-тата ни караха да плащаме всеки месец, а по закон не трябва

Изключително доволни сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) относно достъпа до мрежата на ЕРП-тата. Това заяви ...

По време на проверката е било установено и, че по електрическата мрежа се подава ток, който не отговаря на българския държавен стандарт т.е. е с по-високо или по-ниско напрежение. Това е довело до изгаряне на много електроуреди.

Боев обясни и че трите ЕРП-та, чрез дъщерни фирми, са предоставяли стоки и услуги на компанията-майка и по този начин са заобикаляли Закона за обществените поръчки. Това е било практика и така са изтекли големи суми от България, каза председателят на ДКЕВР. Не беше уточнено какъв е бил размерът на „източените средства”.

"Наред с констатираните нарушения е установено изплащане на необосновани комисионни на свързаните дружества, необосновано високи разходи за мениджърски и консултантски услуги и неотразени във финансовите резултати по-малко разходи за технологични загуби по мрежата на "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" ЕАД и "Енерго-Про Мрежи" АД", се посочва в доклада.

При одита е извършен и задълбочен анализ на финансовите показатели на трите ЕРП-та, включително отчетените приходи, технологичните загуби, административните разходи и разходи за експлоатация и поддръжка. Оказало се е, че са завишили своите разходи неправомерно общо в размер на 818 милиона лева. Тези пари са вповече от утвърдените от ДКЕВР разходи за петте години от 2008 до 2012 година.

През целия период дружествата са отчели милиони левове (818 млн. лева) повече приходи над утвърдените. В допълнение те са имали необходимост от много по-малък размер технологични загуби в сравнение с това, което са заявили и им е заложено от регулаторния орган (ДКЕВР), заяви Боян Боев.Въпреки това дружествата не са отчели по-големи печалби, а са използвали тези спестени пари за увеличаване на административните разходи, включително консултантски услуги, комисионни, мениджърски услуги, външни услуги от свързани лица и други преки разходи за експлоатация и поддръжка.

КЗК: ЕРП-тата изнудват интернет, кабелни и телефонни доставчици за достъп до мрежата

Процедурата по отнемане на лицензите им не е единствената грижа на трите ЕРП-та у нас. Днес Комсията за защита на конкуренцията (КЗК) о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика