Камарата на строителите: 50% от Националния план да е за строителни дейности

2827
Камарата на строителите: 50% от Националния план да е за строителни дейности
Снимка: istock

От Европейската федерация на строителната индустрия още преди година са настояли минимум 50 на сто от средствата, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, да бъдат предвидени за усвояване чрез строителни дейности. Това заяви изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов, цитиран от Труд.

Въпреки че официално не е прието предложението това да е задължително условие за приемане на плановете от Европейската комисия, тази тенденция се очертава в плановете на повечето европейски държави, обясни той. И допълни, че това и в българския документ донякъде е спазено. Николов подчерта, че не бива темата за съдържанието на Националния план да се използва политически. “Един министър се изцепи, че в неговия сектор 90 на сто от плана било стиропор”, казва Николов, визирайки здравния министър Стойчо Кацаров.

Радев: Въглищните централи трябва да работят и след 2036 г.

Служебното правителство търси всички възможни решения да внесе Плана за възстановяване. Това заяви президентът Румен Радев, който посет...

"Ако не е чел Плана, той няма право да говори, а ако го е прочел и въпреки това говори тези работи, това означава, че го прави злонамерено", подчерта Николов, като заявява, че от предвидените 736 млн. лв. за здравеопазване, едва половината са за ремонт и строителство на болници, като само една трета от тези средства за енергийна ефективност на сградите. А другите 50 на сто - за иновации и оборудване.

Николов заяви още, че според него е правилно в следващата програма за саниране да се предвиди и финансово самоучастие на собствениците, за да има контрол как се изпълнява съответния проект и хората да са загрижени. Според изпълнителния директор на КСБ това би имало психологическо значение. Подобна е практиката от години в Европа и затова енергийното обновяване на сградни им фонд е на много по-напреднала фаза, обясни Николов, като даде за пример Румъния, в която при саниране на еднофамилни къщи собствениците плащат 50 на сто от разходите. Според експертите при обновяване на многофамилни сгради този процент може да е много по-нисък, но отново трябва да съществува.

"Опасявам се, че ще има изненади в Плана за възстановяване и устойчивост, когато бъде обявен публично", заяви Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията на форум за инвестициите в устойчива енергия. Според него има дефицити на демократичност както при неговото създаване, така и при подобренията, които сега се правят. "Имаше дълги периоди на срещи, някои от тях на закрито, което говори за лобизъм на определени проекти в него", добави той. Като един от недостатъците в плана той посочи липсата на срокове за извеждане на въглищните централи. Излязоха изказвания в публичното пространство, че ЕК иска крайна дата 2036 г., а ние договаряме 2038 г. Той посочи, че освен България, само Норвегия още не е внесла плана си в ЕК.

Според председателя на БСК Добрин Митев всеки час забавяне за внасянето му намалява нашите възможности. Той разкритикува и намеренията на предишния екип на служебното Министерство на икономиката, че е предпочел парите да отидат предимно във финансови средства, докато в страни като Румъния например са наблегнали на безвъзмездната помощ.

Дер Щандарт: ЕС иска отказ от въглища като условие за изплащане на помощ на България

България ще получи 6,3 милиарда евро от ЕС за възстановяване. Трябва обаче предварително да се установи график за отказа от използване ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика