Малко над 70 фирми са подпомогнати финансово в COVID кризата от Фонда на фондовете

1665
Малко над 70 фирми са подпомогнати финансово в COVID кризата от Фонда на фондовете
Снимка: iStock

74 фирми са получили финансова подкрепа чрез Фонда на фондовете (ФнФ) по двете специални мерки, създадени след избухването на COVID пандемията и икономическите проблеми, които тя породи. Това става ясно от справка на ФнФ, предоставена на "Сега".

Изданието припомня, че през пролетта на миналата година ръководството на държавното дружество „Фонд мениджър на финансови инструменти в България”, по-известно като Фондът на фондовете, даде специална пресконференция, на която обяви, че ще мобилизира 400 000 000 лева в помощ на пострадалия от COVID-кризата бизнес. Тогава тримата изпълнителни директори заявиха, че преговарят с търговските банки да отпускат при облекчени условия заеми на малки и средни фирми срещу гаранции, предоставени от фонда. Ръководството на ФнФ обеща помощта да е достъпна "до няколко седмици", но реално това се случи почти година по-късно.

Икономиката в България не усети толкова силно кризата, според Зорница Русинова

„Празникът Първи май всяка година е отражение на времето, а то ни носи непрекъснати промени. Тази година Денят на труда и междун...

Освен това, извънредната финансова подкрепа в COVID кризата се оказа доста по-скромна от първоначално обещаната. По линия на ОП "Иновации и конкурентоспособност" на фонда бяха предоставени 158 000 000 лева за гаранции пред търговските банки. Почти през цялата 2020 г. се точеха протяжни процедури по изработването на финансови инструменти, избирането на банки-партньори и договарянето на условията, по които ще се отпускат кредитите. В крайна сметка ФнФ осигурява до 80% обезпечение пред търговските банки, които всъщност отпускат кредита - същото, което прави и ББР с предоставените й 500 000 000 лева от държавния бюджет.

"Инструментът „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“ е активен от края на 2020 г., като по-големите институции са стартирали кредитиране от началото на 2021 г. В тази връзка, се очаква по-засилено кредитиране във второто тримесечие на годината", посочиха от ФнФ. Така, към края на март 2021 г. по този "инструмент" има сключени 67 договора с крайни получатели на обща стойност 34 000 000 лева, съобщиха от фонда. Сметката показва, че на фирма се пада средно по половин милион лева заем. От ФнФ подчерават, че на банките-партньори е предоставена гаранция, но не и финансиране, т.е. банките са инвестирали средства на вложителите си, а всички гаранции на фонда са обезпечени с блокирани парични средства по сметки на дружеството в БНБ.

Друга форма на подкрепа на малките и средните предприятия във влошената икономическа ситуация са дяловите инвестиции. За целта ФнФ е предоставил 53,4 млн. лева на четирите фирми-финансови посредници, с които работи. Към края на март 2021 г. общата сума на публичните средства, предоставени като дялови инвестиции, възлиза на 9,3 млн. лева за седем компании, отчитат от ФнФ. Този вид инвестиции са стартирали в края на 2020 г.

Медията припомня, че ФнФ беше създаден през 2016 г. с идеята България да се подготви за времето, когато евросредствата няма да се раздават безвъзмездно, а ще се отпускат като кредити и целево финансиране. За целта от четири оперативни програми бяха заделени общо 1.2 млрд. лева и насочени в новата структура. Идеята е фондът първо да избира с обществени поръчки т.нар. финансови посредници, те получават от евросредствата, допълват ги с частен ресурс (собствен или на трети инвеститори), след което ги предоставят на селектирани от тях фирми под формата на заеми, дялов капитал, гаранции и др. Фирмите връщат заемите, с които се финансират нови проекти.

БСП с предложение в 4 стъпки за излизане от коронакризата

Ковид кризата доказа недостатъците на цели системи, на първо място здравната, написа във Facebook Корнелия Нинова и напомни, че от БСП ...

Новата държавна структура обаче се оказа изключително тромава, обрасла с бюрокрация и супер сложни и продължителни процедури, пише изданието. Преди пандемията, за своето 4-годишно съществуване, Фондът на фондовете бе успял да финансира малко над 200 фирми с около 10% от ресурса си. Към края на март 2021 г. данните вече са за 492 подпомогнати фирми, в това число и получилите ковид-кредити. Без тях осигуреното за бизнеса финансиране чрез ФнФ е около 236 000 000 лева, от които 151 000 000 лева - публичен ресурс (13% от ангажираните 1.2 млрд. лева).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика