Металните профили са в основата на различни сфери от строителството

3973
Металните профили са в основата на различни сфери от строителството
Снимка: Getty Images / Guliver

Металните профили са изключително важен и много използван строителен материал. Те служат като основа на най-разнообразни строителни конструкции – сгради, площадки, огради и други. Конструкцията от метални профили, свързани помежду си с неръждаема тел, се нарича кофраж. Тя се залива с бързосъхнещ бетон и така се получават желязо-бетонните конструкции. 

Видовете метални профили са много – П-образни и Т-образни, в зависимост от формата, електрозаварени, квадратни и правоъгълни, кръгли за арматура, плоски, ъглови и други. Нека разгледаме особеностите на някои от вариантите метални профили. 

Какви са плюсовете на П-образните метални профили?


Те са доста надеждни, придават на конструкцията, на която служат за основа, изключителна здравина и стабилност, както и устойчивост на натоварване. Могат да бъдат горещо валцувани или студено валцувани. Първите намират богато приложение в промишлеността и автомобилостроенето. Използват се като надеждна основа на мостове. Студено валцуваните са по-малко устойчиви, в сравнение с горещо валцуваните, затова приложението им е за конструкции без сериозни натоварвания. 

Какви са особеностите на Т-образните метални профили?


Те се използват широко в строителството, когато е необходима изключителна здравина на конструкцията. Т-образните профили са неизменна част от строителството на виадукти, мостове, както и жилищни сгради. Използват се и за да придадат допълнителна здравина на някои видове конструкции, които имат нужда от такава. Има и двойно Т-образни профили, които са още по-надеждни. Също като П-образните, и те могат да бъдат горещо или студено валцувани. 

Много полезна и добра работа вършат при реконструкция на стари сгради, както и при изграждането на производствени големи пространства, мостове, кули и т.н. Издръжливостта зависи от това колко качествен е металът, от който е направен профилът. 

Какво представляват електрозаварените метални профили?

Електрозаварените профили са квадратни, правоъгълни и прозоречни. Намират широко приложение, благодарение на това, че конструкциите се изграждат бързо, а монтажът е прост и не е нужно много време, за да бъде направен. Затова не е чудно, че повечето сгради от метал или стъкло като офиси, търговски обекти, спортни центрове, финансови институции и други са направени от квадратни или правоъгълни метални профили. Електрозавареният метален профил издържа на сериозно натоварване, тъй като има подходяща форма на сечението си. Така той е достатъчно надежден, въпреки неголямото си тегло и може да служи за основа на конструкции с всякакви размери. Също така притежава голяма издръжливост на усукване, което е още един плюс. 

А дали профилите ще бъдат квадратни, или правоъгълни зависи от желаната форма. Тези с правоъгълно сечение намират приложение в разнообразни сфери от строителството – при изграждането на малки съоръжения, например павилиони.

Какви са спецификите на плоските метални профили, наричани още шини?


Шините намират приложение най-вече при естетичните конструкции – за създаване на решетки, огради и други. Също така, те се използват и като съставна част на големите метални профили, намират приложение и при режещите инструменти. От тях могат да се изработят и дребни изделия като гайки. По-качествените шини са от неръждаема стомана. 

Особености на ъгловите профили (винкели)


Стигаме и до ъгловите профили. Къде намират приложение те? Използват се най-вече при монтирането на леки конструкции като малки мебели, фасади и т.н. Техен основен плюс е, че имат равномерна дебелина по напречното сечение и това прави конструкцията изключително здрава. Могат да бъдат с равностранен или разностранен профил. При първия двете страни са с еднакви размери, а при втория – с различни. Също като останалите, могат да бъдат горещо валцувани или студено валцувани. 

В заключение ще кажем, че каквито и метални профили да използвате, хубаво е те да бъдат от висококачествена стомана. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика