X
 
 

На първо четене: КЕВР получи повече правомощия по сделки с ЕРП-та

1285 1
photo of На първо четене: КЕВР получи повече правомощия по сделки с ЕРП-та
Снимка: БГНЕС
Без реално противопоставяне премина гласуването на първо четене на новите промени в Закона за енергетиката.

Основните предложения са две – това на "Обединени патриоти" за промяна на правомощията на КЕВР що се отнася до сделки с дялове и акции на ЕРП-та. С проекта се предлага КЕВР да има крайната дума действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ - "с оглед защита на националната сигурност и обществения ред". Дава се възможност КЕВР да отнеме лиценза на компания, която се разпорежда с над 20% от дяловете си, без да е получила съответното разрешение.

Законодателна промяна може да промени сериозно цената на тока

Промяна, която мина на второ четене на ниво комисия в Закона за безопасно ползване на ядрената енергетика, е на път да промени дейностт...

Второто предложение, чийто инициатор е депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев касае свободната продажба на ток. Предвижда се излизането на ВЕИ и когенерации на свободния енергиен пазар, без НЕК да им изкупува по преференциални цени, както е сега. Ще има обаче премия т.е. обезщетение спрямо сегашните договори, тъй като повечето ВЕИ проекти са правени по европрограми и съответно може да се стигне до международни искове заради неизпълнение на договорни отношения, гарантирани от държавата.

Премията представлява разликата между пазарната цена и преференциалната цена по съответните договори. Премията ще се изплаща от т.нар. Фонд за спасение на електроенергийната система. Този фонд се попълва от такса "задължение към обществото", която обхваща зелените и кафявите добавки във фактурите за ток, от приходите от квотите за парникови сгради и 5%, които се внасят от приходите на Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и "Булгартансгаз". Ще трябва обаче да се иска нотификация от Европейската комисия, тъй като премията представлява форма на държавна помощ, макар енергийният министър Теменужка Петкова да прехвърли за мнение към финансовото министерство.

И от управляващите, и от опозицията се разбраха да се нанесат корекции в предлаганите промени между първо и второ четене, като ще има работна група. Например Петкова посочи, че трябва да има отлагателен текст в новия закон, който да касае отпускането на премия – за да бъде изчистено с ЕК дали може, кой е администратор, както и КЕВР да определи базисна референтна цена, която да се ползва при изчисляването на помощта. Тя предупреди и, че трябва да се внимава с възможни арбитражни искове за въвеждането на модела за плащане чрез премия. Червеният депутат Таско Ерменков пък каза, че го притесняват сроковете за влизане в сила на някои подзаконови актове.

Токът няма да поскъпне заради продажбата на ЧЕЗ, увери шефът на КЕВР

Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока. Това заяви председателят на Комисията за енергийно ...

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • РъБъ 1 РъБъ преди 5 месеца Профил на трол?
    Гинкеее, МААА...Альоууу...ЧЕЗьььь...к'ва стана тя!?Е оти ручахте жабетата толкоз време?
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Проучване: Правителството изживява най-к...

Правителството изживява най-критичния си период от началото на мандата. Доверието в институциите продължава да се руши, за първи път не...