Поетапно стартира Националната информационна система за отпадъци

2382
Поетапно стартира Националната информационна система за отпадъци

МОСВ започна поетапно въвеждане в експлоатация на Националната информационна система за отпадъци (НИСО) за усъвършенстване на информационно-комуникационната среда.

В момента системата осигурява свободен достъп до електронните регистри по Закона за управление на отпадъците. Това са: регистър на лицата с разрешителен или регистрационен документ за извършване на дейности с отпадъци, регистър на площадките за отпадъци от черни и цветни метали, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, моторни превозни средства и негодни за употреба батерии и акумулатори, регистър на търговци и брокери на отпадъци, регистри на лицата, които пускат на пазара батерии и акумулатори, електрическо и електронно оборудване, гуми, минерални или синтетични масла и полимерни торбички.

Намалява се административната тежест за бизнеса с отпадъци

Правителството предлага промени в Закона за управление на отпадъците (ЗУО), с които се намалява административната тежест за бизнеса и с...

До края на 2016 г. се предвижда да се въведе в експлоатация цялата НИСО, което ще позволи подаването по електронен път на заявления за административни услуги, предлагани от МОСВ. С активирането на пълната функционалност на електронната система ще бъдат автоматизирани процесите по водене на отчетност от страна на фирмите, извършващи дейности с отпадъци, като ще отпадне необходимостта от водене и подаване на отчетност на хартия.

Освен намаляване на регулаторната тежест за бизнеса, системата ще намали и административната тежест за структурите на МОСВ, отговорни за обобщаване и анализиране на постъпилата информация. Посредством електронната система ще се извършвана автоматична проверка на подадената информация. Това ще гарантира достоверност, ще намали риска от злоупотреби и манипулиране на данните и ще улесни обобщаването и анализирането им за целите на националната статистика.

Предвидено е НИСО да включва и информационна система по Наредбата за изискванията за третиране на МПС, която обхваща регистър на издадените удостоверения за платена продуктова такса за моторни превозни средства, регистър на издадените удостоверения за разкомплектоване на излезли от употреба МПС. Посредством НИСО ще се осигури възможност за връзка и обмен на информация между регистри, които се поддържат от ИАОС и регистрите на МВР. В перспектива това ще позволи оптимизиране на контрола и предотвратяването на незаконни дейности в сферата на излезлите от употреба МПС.

Осигурен е преходен период в ползването на е-услуги на системата от задължените лица за адаптация до началото на задължителното ползване, което се предвижда да стане от 1 януари 2018 г. НИСО ще се предоставя за ползване без никакви такси и/или друг вид заплащане.

С нов начин за изчисляване такса "смет" може да се вдигне за гражданите

От следващата година таксата "смет" да се изчислява по количеството на изхвърлените отпадъци или броя на живеещите в имота. Това предви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика