Превозвачи в пет града излязоха на протест заради липса на грижа от държавата

5064
Превозвачи в пет града излязоха на протест заради липса на грижа от държавата
Снимка: БГНЕС

С лозунга "SOS" Спасете българския туристически превоз. Без нас няма туризъм", автобуси "случаен превоз" правят автошествие в пет града на страната - София, Варна, Бургас, Русе и Пловдив, предаде БГНЕС.

В София се събраха 120 автобуса, които тръгнаха от "Интер Експо Център", преминаха през Министерския съвет, обиколиха през "Сточна гара" и отново се върнаха при началната си точка.

10 европейски бизнес органицации се обявиха срещу пакет „Мобилност 1“

Десет бизнес организации от ЕС, сред които и Българската стопанска камара(БСК), излязоха с обща позиция срещу прибързаните действия по ...

"Искаме държавата да ни забележи, защото от 18 март се опитваме да установим контакт с институциите, но до момента нямаме отговор. Ние имаме пет искания, като три от тях са икономически", заяви Илия Запрянов, който е член на УС на Националното сдружение” Случаен превоз”.

Той посочи, че едно от най-важните им искания е държавата, час по-скоро, да каже кога и при какви условия ще бъде възстановен туристическият превоз.

"Искаме шестмесечно отлагане на всички задължения към бюджета за бранша т. нар. "данъчна ваканция"; минимум 30 000 лева безвъзмездна помощ, за да може да оцелее браншът. У нас има над 400 фирми, които се занимават със "случаен превоз". Също така до 100 000 лв. безлихвено кредитиране и инвестиционни кредити до 300 000 с лихва до 2%", обяви Запрянов исканията.

Според него, браншът няма да работи нормално 5 месеца и затова е необходимо да бъде подкрепен адекватно.

Попитан за съществуващите възможности за подкрепа като безвъзмездната помощ до 10 000 лв., схемата "60 на 40", той коментира, че те не могат да им помогнат.

ЕК временно освободи България от някои изисквания към превозвачите

Европейската комисия(ЕК) временно освободи България от част от изискванията, свързани с работата на превозвачите. Решението идва в отго...

"Мярката "60 на 40" е неработеща, тъй като ние не работим и при 0% оборот няма как да се възползваме от тази мярка. Втората мярка от 3000 до 10 000 лв. (173 млн. лева под формата на грантове), някои колеги се възползваха от нея, но не всички, тъй като това са разходите на една малка фирма на месец - за гаражи, осигуровки, за застраховки. Тя не ни върши кой знае каква работа, но някои колеги се възползваха", обясни Запрянов.

На въпрос дали вече има фалирали фирми, той каза, че има информация за две-три. "На някои започват да им взимат автобусите, тъй като голяма част от бранша работи с кредити, които в момента не може да обслужва. По-голямата част продължаваме да удържаме положението, но докога - никой не може да каже”, коментира Запрянов.

И добави, че са били търсени от Конфедерацията на автобусните превозвачи, но не са приели поканата им да се присъединят към тях. "Ние преценихме, че искаме сами да се представляваме. След което те се разграничиха от нас, което е въпрос на техен избор", каза Запрянов и увери, че това по никакъв начин не разделя бранша.

Над 40 автобуса излязоха на протестно шествие из улиците и на Бургас. Превозвачите подкрепят националния протест, който е под надслов "Спасете туристическия превоз". Колоната, под звуците на клаксони, потегли от Летище Бургас и премина през основни бургаски улици.

Около 60 автобуса и бусове, обичайно превозващи туристи, направиха днес две обиколки на Пловдив в знак на протест срещу съсипването на туристическия бизнес. И ако пълната му блокада стана заради карантинните мерки спрямо COVID-19, то липсата на адекватна помощ от държавата поставя бранша пред риск от трайно закриване. В пловдивската част на протеста, който се проведе едновременно от 12:00 часа и в София, Варна, Бургас и Русе, участваха 37 превозвачески фирми, подкрепени и от екскурзоводските асоциации. Освен от Пловдив, протестиращите фирми бяха и от Пазарджик, Панагюрище и други населени места от региона.

ЕС прие промените в пакет "Мобилност", срещу които са превозвачите ни

Съветът на ЕС прие днес на писмена процедура спорните промени в пакета "Мобилност“. Сега, за да влезе в сила, той трябва само да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com