X
 
 

Работодателите побесняха заради отговора на КЗК за "монопола и картела" на борсата за ток

2839 0
Работодателите побесняха заради отговора на КЗК за "монопола и картела" на борсата за ток
Снимка: БГНЕС
"Ние не знаем мотивите на КЗК да игнорира огромния проблем, надвиснал над пазара на електроенергия. Не знаем, дали някой в КЗК е размишлявал над въпроса какви щети нанася чудовищният спекулативен ръст на цените на българската индустрия. Спекулативен ръст, възможен благодарение на голяма концентрация". С тази основна теза в свое писмо, Асоциацията на българските работодателски организации (АОБР) атакува КЗК заради решението на комисията, че няма картел на пазара на ток в България.

Според АОБР такъв обаче има и зад него стои Христо Ковачки. Но КЗК не счита, че закупуването на няколко предприятия - Топлофикация Бургас, Топлофикация Перник, Топлофикация Плевен, Топлофикация Русе, Топлофикация Враца, Топлофикация Велико Търново, Топлофикация Сливен и Топлофикация Габрово представлява установяване на монопол от Ковачки. Всички тези дружества са закупени от дружества, регистрирани в Англия, Уелс и Кипър, а продавачите са дружества, регистрирани на Сейшелските острови.

Работодатели: Свързани фирми увеличават цената на тока на едро

Свързани фирми надуват цената на тока на едро. За това предупредиха в свое писмо в понеделник от работодателските организации. Те сезир...

"От наша гледна точка е абсурдно, че всички в България отлично разпознават приложената елементарна схема с подставени лица, зад които според редица публикации в медиите стои преимуществено г-н Христо Ковачки. Единствено КЗК не е в състояние да го направи! Уведомявате ни, че още преди пет години не сте успели да разпознаете свързаността между отделните подставени лица. В случай че тогава това не е било възможно, сега имате възможността след приемането на Закона за мерките срещу изпирането на пари и други Европейски актове да поправите тази грешка и да откриете очевидното. Ако продължавате да държите тезата, че това не са свързани лица, настояваме да си свършите работата и да ги разследвате за дейността им като картел.

Ние не сме привърженици на арогантността в изказа при диалога ни с институциите, нито пък желаем да Ви засегнем по някакъв начин лично, но реакцията на КЗК на нашия сигнал за ставащото на пазара на електроенергия може да се квалифицира по два начина:

1. Единият е пълна незаинтересованост, безхаберие, нежелание за намеса и "главоболене" с тази материя. 

2. Вторият е съучастие в мащабното престъпление, което се извършва на пазара на електроенергия, при това в режим на продължаващо престъпление от 2014 година насам.

В доклада за националната ни сигурност де факто се иска поскъпване на тока

"За осъществяване на пълна либерализация на електроенергийния пазар е необходимо постепенно отпадане на регулираната цена на електроене...

Ние сме склонни да смятаме, че вторият вариант е конспиративна теория и не отговаря на действителното положение на нещата. В този случай обаче Ви призоваваме да задействате ресорната Ви институция, за да извършите нещо полезно за конкурентната среда на пазара на електроенергия и за спасяването на българската индустрия от бремето на най-високите цени за електроенергия за промишлеността в Европа. Смятаме за редно да Ви уведомим, че сме изпратили аналогичен сигнал до Европейската комисия и сме уверени, че там ни разбират по-добре", отвръщат работодателите, като писмото е подписано от председателя на БТПП Цветан Симеонов.

АОБР също така негодува, че КЗК иска допълнителна информация в серия от специфични въпроси - например какви са бариерите пред стъпване на българската енергийна борса, какви са недостатъците, кои борсови правила позволяват манипулации и съответно да предложат решения. Работодателите считат, че така КЗК иска те да ѝ вършат работата.

Actualno.com

Етикети: