В ЧЕЗ са убедени, че "Инерком" ще е добър собственик

5244
В ЧЕЗ са убедени, че "Инерком" ще е добър собственик

Чешката държавна компания ЧЕЗ е напълно убедена в способността на "Инерком" да плати активите и да управлява добре електроенергийното дружество. Това заяви в интервю за БНР говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова.

Тя отказа да назове цената на сделката и с помощта на кои финансови институции се извършва.

"Всички компании, включени в процеса по продажбата, преминаха през проверка за изпълнението на критериите, която беше направена от ЧЕЗ. Също така банките, които са ангажирани в процеса, направиха свои проверки, както изисква законодателството. Надзорният съвет на ЧЕЗ получи няколко независими доклада, свързани с плащанията на "Инерком", заяви още тя.

И Радев се притесни: Няма достатъчно информация за сделката за ЧЕЗ

Президентът Румен Радев изрази загрижеността си от липсата на достатъчно информация, както и на прозрачност в процеса на придобиване на...

Хоракова беше категорична, че сделката ще бъде окончателно приключена, когато се получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. "Цялата процедура преминава според българското законодателство и ние не очакваме спиране или връщане на сделката", добави говорителят на ЧЕЗ.

В същото време председателят на Съвета на директорите на "Инерком-България" Милена Стоева обяви, че няма офшорни фирми, които участват в сделката за ЧЕЗ, нито такива, които да са гаранти по кредити. Тя отново подчерта, че дружеството ще получи финансиране от международна банка. Стоева е уверена, че сделката ще бъде финализирана. 

"Инерком-България", което е създадено през септември миналата година специално за участие в процедурата по придобиване на акциите на дружеството от групата на „ЧЕЗ-България", не е проверявано по повод на сключване на договора от български институции, проверяващи или контролни органи. Към настоящия момент не са ни уведомили кой започва проверка и какво иска да проверява", каза тя.

"Обичайна практика е да се залагат акции на дружеството-купувач", категорична е Стоева и подчерта: "Няма законова възможност да бъдат залагани активи на дружеството, които придобиваме".

Кънев: Защо нито един голям енергиен играч не иска ЧЕЗ?

Един много важен и силно пренебрегнат елемент от сделката за ЧЕЗ: Да, сделката има почти изцяло частноправен характер. Въпросът е не то...

"Това, което придобиваме, са работещи дружества, които не финансират оперативните си разходи с кредити. Това са дружества, които имат потенциал да плащат месечните си оперативни разходи. Притеснението за промяна на контрола е неоснователно, защото промяната е само в собствеността върху акциите. Оперативно дружествата остават незасегнати", коментира Стоева и каза също, че инвестициите са ги предвидили в бизнес плановете си и знаят откъде да ги финансират.

"Ще разчитаме на екипа на ЧЕЗ, които са хора-специалисти с доказан професионализъм и опит. Уверявам ви, че клиентите няма да усетят промяна. Ако усетят някаква промяна, тя ще е само за добро", заяви Милена Стоева. Тя добави, че са притеснени от политическото говорене по темата и се чувстват използвани.

Милена Стоева посочи, че не може да конкретизира клаузите на договора, защото той е строго конфиденциален.

"Процедурата на самия преговорен процес преди сключването на договора за покупко-продажба на акции е водена по чешкото законодателство, по правото на чешката държава. Самият договор е сключен по английското право. Процедурата понастоящем след сключване на договора, получаване на разрешението от КЗК и финализирането на сделката е по българското право. Няма разминаване във всичко казано до момента. Договорът ще се изпълнява по английското право, т.е. ако някоя от двете страни наруши договора, тогава отговорността е по английското право", коментира още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика