Чешко издание: Част от парите за сделката с ЧЕЗ идват от съмнителни офшорки

6130
Чешко издание: Част от парите за сделката с ЧЕЗ идват от съмнителни офшорки

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми.

Това заяви в интервю за БНР Веселин Вачков, директор на чешкото издание "Лидове новини", което днес излиза с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания "Инерком". Собственик на вестника е бизнес групата на чешкия премиер Андрей Бабиш, който има последната дума за продажбата на активите. Мажоритарен собственик на ЧЕЗ е чешката държава.

Експерт: КЕВР има правомощия да попречи на сделката с ЧЕЗ

"КЕВР има правомощия да откаже прехвърлянето на активи и акции при положение, че е заплашена енергийната сигурност на страната и регион...

"Фирмата купувач - според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая - почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми", заяви той.

Вачков заяви, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци Paradise Papers.

"Една от офшорните фирми се казва "Ескорт Трейд" и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise papers. Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити", заяви той.

"Много подобна схема беше използвана и пари закупуването на БТК преди две години - отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заема - руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка. Големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост“, коментира анализаторът.

Сделката за ЧЕЗ – с тежест от 116 млн. евро, за която чак сега си спомнихме

Не сме твърдели, че ББР финансира сделката за ЧЕЗ. Беше въпрос, на който трябваше да бъде даден отговор. Така червеният депутат Таско Е...

Владимиров уточни, че пасивността на българското правителство е съмнителна, предвид националното значение на електроснабдяването. Според него конкретната роля на премиера Бойко Борисов в сделката е в сферата на спекулациите.

Припомняме, че собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова отрече да е фасада на офшорка и допълни, че финансирането идва с банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика