Какъвто е Благовец, такава ще е и годината!

18461
Какъвто е Благовец, такава ще е и годината!
Снимка: Johann Christian Schröder / Public Domain

Свето Благовещение, или Благовец, е един от дванадесетте велики празника сред източноправославните християни. Почти всички те са посветени на основните събития от земния живот на Христос и Неговата майка, за които разказва Светото писание. Именно с Благовещение започва историята на земното въплъщение на Спасителя, поради което то е специално за християните. Благовещение се празнува от всички християни – православни, католици и протестанти.

На днешния ден в България се отбелязва и християнският Ден на жената и майката.

Leonardo da Vinci / Public Domain

Името на празника се превежда от гръцки като "блага вест" или от латински като „възвестяване“. Според Евангелието архангел Гавриил се явил на Мария и казал: "Радвай се, благодатна! Господ е с теб! Благословена си ти между жените!" Той ѝ съобщил, че ще роди Божия Син, който ще се въплъти за спасението на цялото човечество от греха. Според богословските тълкувания фразата на небесния пратеник станала първата добра новина за човечеството след изгонването на Адам и Ева от Рая.

Освен това, гласи вероучението, посланието на архангела е първата стъпка към въплъщение на божествения план, който кулминира с възкресението на Исус от мъртвите. Така за всички се отваря пътят към Царството Божие, откъдето са изгонени първите хора.

История и значение на празника

Събитията на празника са описани подробно в Евангелието от Лука. Ангел Господен бил изпратен в Назарет „при девица, сгодена за мъж на име Йосиф, от Давидовия дом, а името на девицата бе Мария”. Мария, като го видяла, се смутила от фразата "Радвай се, благодатна!", но Гавриил я успокоил: тя е получила Божията благодат и "ще зачене в утробата" Спасителя. Но в отговор девата попита как е възможно това, защото тя „не познава мъж“.

„И ангелът ѝ отговори: Святият Дух ще дойде върху теб и силата на Всевишния ще те осени; затова и Святият, Който ще се роди от теб, ще се нарече Божий Син“. (Лука 1:35)

Мария приела това послание от архангела със смирение. По такъв начин, както учи Църквата, тя дала на всички вярващи пример за покорност към Господа.

Bartolomé Esteban Murillo / Public Domain

Въпреки значимостта на събитието за християнството празникът не се появил веднага в църковния календар. Едва през III век след Христа видни богослови от онова време го споменават мимоходом. Вярващите обаче спорели кога да го празнуват. В някои църкви Благовещение се е празнувало две-три седмици преди Рождество Христово. Други се ориентирали по пролетта – девет месеца преди Рождеството на Спасителя. Едва през VII век датата е окончателно определена за 25 март.

Именно на 25 март Благовещение се празнува от католици, протестанти и някои поместни православни църкви. Някои от тях празнуват Благовещение по Юлианския календар и ще го отбележат на 7 април. Разликата е 13 дни.

Самият празник е един от неподвижните. Тоест от година на година, за разлика например от Великден, датата му не се променя.

Какво се слага на трапезата за Благовещение

Празникът се пада през Великия пост, който от своя страна е доста строг. Църквата обаче предвижда отпускане по случай значимата дата. На вярващите е позволено да ядат риба, растително масло. Виното също е позволено, но в умерени количества.

Тези правила обаче невинаги се прилагат. Ако Благовещение се пада на Разпети петък или Велики четвъртък, тогава постът е по-строг: не може да се ядат рибни продукти. Забраната не важи за виното.

Какво не се прави

Благовещение е един от големите църковни празници, затова се смята, че на този ден не трябва да се работи. Всъщност, уточняват свещениците, става дума за тежък физически труд. Всяка ежедневна домакинска работа, според тях, е напълно уместна. Според народните вярвания обаче на Благовещение не бива да се докосват игли, куки или конци, за да се избегне ухапване от змия през лятото. 

El Greco / Public Domain

В този ден трябва да се стараете да не обидите никого. Духовенството също призовава за въздържане от извършване на грях, най-добре е да се отдели свободно време за посещение на празнична служба и молитва. У дома например можете да се прочете Акатист на Света Богородица.

Този ден е наричан от някои християни и „половин Великден“, тъй като според легендата влияел на времето на Възкресение Христово. На някои места казвали: „Каквото е Благовещение, такава е и Страстната седмица”, а на други: „Каквото е Благовещение, такава ще е и цялата година“.

Благовещение и Цветница

От древни времена празникът Благовещение се свързва с настъпването на пролетта. Ето защо той е смятан за един от най-радостните. Както и друга важна дата от църковния календар – Входа Господен в Йерусалим, или Цветница (Връбница). Празнува се една седмица преди Великден.

Празнуващите по Юлианския календар отбелязват няколко пъти на век много рядко събитие - съвпадението на Благовещение и Великден. При тях този ден се нарича Кириопасха. На празничната служба по този повод се пеят специални песнопения. Сред някои такова съвпадение се смята за знак за глобална промяна.

Парадоксално, в Римокатолическата църква този празник дълго време не е бил сред важните. Той бил числен към „празненствата“ (festum), които са с ранг по-ниско от „тържествата“ (solemnitas), най-важните дати. Едва през 1895 г. папа Лъв XIII отстранил тази несправедливост.

В някои общности Благовещение се празнува през декември. Преди всичко в редица храмове в Испания и Италия, които се придържат към древния литургичен обичай.

Обичаи и вярвания

Народните вярвания за празника произхождат отпреди християнството. В някои български региони се вярва, че на този ден всички рани зарастват бързо и лесно. Затова имало обичай да се дупчат ушите на момичетата. Освен това всяка отрова на този ден губела своята сила, а домакините трябвало да преметат къщите и дворовете си. Палели се и огньове, които се прескачали, за да не ги хапят змиите.

Paolo de Matteis / Public Domain

В Северозападна България в навечерието на Благовещение домакините отварят прозорците с думите: "Бягайте змии и гущери, утре е Благовец".

Поверията по света:

Не се пипа груба прежда; момичето не си сплита плитките; не се седи под дим, тоест не се готви топла храна и не се палят печките. Къртицата била ослепена от Бог, защото копала земята за Благовещение.

Каквото е Благовещение – такава е Страстната седмица.

Ако пролетта настъпи по-рано от Благовещение, предстоят много слани.

Ако на Благовещение има сняг по покривите, тогава на Гергьовден (6 май) все още ще има сняг в полето.

Студ на Благовещение вещае добра реколта от пролетни култури.

Слана или студ на Благовещение - ще има реколта от краставици.

Дъжд на Благовещение - ще се роди ръж.

Мокро Благовещение - гъбено лято.

Гръмотевична буря на Благовещение - топло лято и реколта от ядки.

Ако на Благовещение долети щъркелът - мечката се събужда.

Благовещение без лястовици - студена пролет.

Има и полезен съвет към градинарите: в навечерието на Благовещение се сеят грах и зеле, които никакъв студ не ги мори.

И накрая, „в който ден от седмицата е Благовещението, през цялата година не започвайте никаква работа в този ден“.

Salomon Koninck / Public Domain

Маринована бяла риба за празника

За приготвяне на 2-4 порции са ви необходими:

• 1 глава лук

• 2 средно големи моркова

• 1 корен магданоз или 1 ч.л. изсушен корен

• 50 мл растително масло

• 1 с.л. доматена паста

• 50-70 мл вода

• 70-80 мл ябълков оцет

• 0,5 ч.ч. захар

• 4-5 зърна черен пипер

• 1 дафинов лист

• 600 г филе от треска, по-добре е да изберете по-дебели парчета, за да не пресушите рибата

• брашно за панировка

• любима прясна салата за сервиране

• сол, прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Нарежете лука на кръгчета, морковите - на много тънки ивици. Настържете корена на магданоза. Ако не намерите пресен корен от магданоз, заменете го с наситнен сушен.

2. В тиган на среден огън загрейте добре половината растително масло и запържете зеленчуците, като разбърквате от време на време, за 5 минути.

3. Добавете доматеното пюре към зеленчуците и разбъркайте. Налейте водата, оставете да заври и оставете да къкри на слаб огън за около 10 минути.

4. Добавете оцет, захар, черен пипер на зърна и дафинов лист към маринатата. Посолете. Оставете на слаб огън още 10 минути. Можете да добавите малко прясно смлян черен пипер. Отстранете от огъня.

5. Нарежете на едро филето от треска. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Изсипете брашното в чиния и оваляйте рибата.

6. В друг тиган загрейте останалото растително масло. На силен огън запържете филето от двете страни до златистокафяво, буквално по 30-60 секунди всяка страна.

7. Прехвърлете рибата в тигана в маринатата, като я поставете върху зеленчуците. Съберете останалите зеленчуци около краищата и ги поставете върху рибата. Покрийте с капак и оставете да се задуши на слаб огън до пълна готовност на рибата.

8. Свалете от котлона и оставете за 20-30 минути под капака. Преди сервиране можете да украсите със зелена салата по вкус.

Честит празник и на всички именици и да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАЗНИЦИ:

Св. апостол и евангелист Марк

Св. свещеномъченик Сава Стратилат

Свети мъченик Лазар Български

Св. преподобни Теодор Сикеот Анастасиополски

Св. свещеномъченик Януарий

Св. Анастасий Синаит

Св. преподобни Йоан Вехтопещерник

Св. преподобни Йоан, ученик на св. Григорий Декаполит

Св. преподобни Акакий, епископ Мелитински

Св. мъченици деви Агапия, Хиония и Ирина Аквилейски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Св. апостол и евангелист Марк
Св. апостол и евангелист Марк

На 25 април 2024 г. църквата почита Св. евангелист Марк. Левит Св. евангелист Марк, който се наричал още и Йоан, е един от седемдесетте апостоли...