5 лайфхака за бързо почистване след празниците

4145
5 лайфхака за бързо почистване след празниците
Снимка: iStock

Сол, лимон, гореща ютия, вряла вода, шкурка и други импровизирани средства, с които можете бързо да почистите апартамента си след празнично парти.

Химическо чистене

На първо място, трябва да съберете боклука. Продължете с почистването в следния ред:

·       почистете всички повърхности в къщата от отпадъци. Започнете отгоре надолу: первази, рафтове, маси и едва накрая - пода.

·       накарайте цялото оборудване да работи с вас. Съдомиялната машина може да се справи с планина от чинии, пералнята може да се справи с покривка, прахосмукачката-робот може да събере игличките на коледната елха и малките отпадъци от пода;

·       накиснете трудните петна в подходящи химикали - препарати за отстраняване на петна, разтворители за мазнини и др.

·       пренаредете мебелите, премахнете разпръснатите предмети и аксесоари за празнична декорация на дома;

·       избършете праха, следвайки принципа "отгоре надолу", отървете се от петна по всички повърхности, почистете пода с прахосмукачка и го измийте.

Полезни съвети, които ще ви помогнат да перете дрехите като в химическо чистене

Как да почистите петната?

Ако мазните петна са напълно обичайно явление в ежедневието, то след празниците трябва да се справите с по-сложни петна.

1. Петна от вино

Можете да се отървете от тях с помощта на лимонена киселина. Смесете киселина и вода в равни количества и втрийте тази смес в петното. Оставете за няколко минути, след което изперете на ръка или в пералнята. Можете да опитате да измиете прясно петно ​​с вряла вода – например изсипете вряла вода върху зацапана кърпа, например върху купа, докато петното изчезне.

2. Петна от восък и парафин

Има два начина за справяне с подобни петна – горещ и студен. Изборът на метод зависи от тъканта. Горещият метод е подходящ за бели дрехи, устойчиви на боядисване тъкани и памучни тъкани. За други неща трябва да използвате студен. Горещ метод: поставете няколко салфетки под петното и върху петното. След това се глади на средна температура. Сменете салфетките, докато не останат следи.

Студеният метод е да увиете артикула в найлонов плик и да го поставите във фризера за един час. След това изтъркайте с ръце, четка или изстържете с нож. Използвайте лед на труднодостъпни места.

5 правила за чистене, за които дори идеалните домакини не знаят

3. Петна от цвекло

Можете незабавно да премахнете такова замърсяване с вряла вода. Но ако тъканта не понася високи температури или петното вече е старо, използвайте готварска сол. Трябва да се изсипе върху навлажнена проблемна зона и внимателно да се втрие. След това разтрийте с четка, изплакнете и сапунисайте със сапун за пране. Изплакнете отново. Повторете процедурата, докато петното изчезне.

4. Следи от бенгалски огън

Първо изтъркайте повърхността с шкурка. След това обезмаслете с ацетон и оставете да изсъхне. Ще има драскотина на пода. Може да се третира със специален восъчен молив с подходящ цвят. Малките петна по паркета можете да натъркате с орех и почти ще изчезнат.

5. Загоряла мазнина във фурната

Вземете 5 лимона, нарежете ги наполовина и изстискайте сока им върху лист за печене. Поставете останалия лимон в тава и я поставете във фурната. Загрейте фурната на 250 градуса и я оставете да работи 30 минути. Почистването с пара с лимонов сок ще помогне за премахване на мазнините. След тази обработка остава само да избършете фурната с влажна кърпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com