7 тайни за дълъг живот на съдомиялната машина

4850
7 тайни за дълъг живот на съдомиялната машина
Снимка: iStock

Какво не трябва да се слага в съдомиялната

Когато купувате съдомиялна машина, първо трябва да се запознаете с правилата за зареждането й, а именно какво може да се мие в нея и какво не. Това ще запази както съдовете, така и самата машина.  

1. Ножове и всякакви остри предмети

Нищо остро не трябва да се използва в съдомиялна машина. Такова измиване ще съсипе добри, скъпи ножове - силни почистващи препарати, с честа употреба, затъпяват острите ръбове на остриетата с течение на времето.

2. Метални предмети

Само предмети от неръждаема стомана могат да се мият в машината без страх от повреда на съдовете . Готварските съдове от чугун или въглеродна стомана ръждясват, когато са изложени на вода.

Не правете това: 5 често срещани грешки при зареждане на съдомиялна машина

3. Ръчно изработена керамика и фин порцелан

Не се опитвайте да миете скъпите съдове за хранене на баба или красивата ръчно изработена керамика в съдомиялната машина. Тънките, крехки чаши могат случайно да се счупят, а позлатата върху тях ще се отмие след няколко измивания.

4. Изделия от дърво

Декоративни дървени лъжици, купи и чаши трябва да се мият само на ръка. Те не понасят големи количества вода, особено гореща вода.

Как да удължите живота на вашата съдомиялна машина

1. Правилен режим на работа

За да предотвратите прегряване на устройството, режимът на работа трябва да съответства на количеството съдове и степента на замърсяване. Съдомиялните с еко режим пестят вода, електричество и собствени ресурси.

2. Врата на съдомиялната

За да избегнете изпускане на горещи стъклени съдове и порцелан, отворете съдомиялната машина след завършване на цикъла и я оставете да изстине.

Знаете ли какво не се мие в съдомиялна?

3. Сол за омекотяване на водата

При твърда вода след време по вътрешните стени и разпръсквачите се образува варовик. За да не се случи това, във всяка машина има отделение за специална сол, която се продава или като отделен продукт, или е част от комплексни таблетки за съдомиялни машини.

4. Препарат за изплакване

Препаратът за изплакване е отговорен за качеството на изсушаването на съдовете и тяхното състояние след измиване. Трябва да се добави, за да няма следи от капки или петна по съдовете.

5. Филтрирайте

Веднъж седмично трябва да почиствате филтъра. Предотвратява попадането на твърди остатъци от храна, счупени съдове и други частици в канализацията. Ако не го почистите навреме, съдомиялната машина първо ще започне да мие съдовете по-зле и след това ще спре да източва вода.

6. Разпръсквачи

Веднъж месечно трябва да почиствате пръскачките (въртящи се перки с отвори) и да проверявате гумените уплътнения на въртящите се кобилици. Изплакнете ножовете под течаща вода и почистете дюзите и свързващите елементи. Ако дюзите са силно запушени с варовик, те трябва да се почистят с четка за зъби, клечка за зъби или тънка тел.

7. Генерално почистване на съдомиялна

Веднъж на всеки шест месеца трябва да почиствате съдомиялната машина химически. Най-добре е да използвате специални продукти - те са под формата на таблетки или тубичка с течност, която се закача с главата надолу на горната кошница. Машината без съдове трябва да се включи за един цикъл на измиване, след което да се отвори вратата и да се изсуши.

Ако, въпреки всичко, вашата съдомиялна се повреди или не функционира правилно, препоръчваме при ремонта да заложите на части от https://elektri4ko.com/, където ще откриете богат избор от висококачествени резервни части за съдомиялни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com