Идеи за премахване на мухъла в банята

21878
Идеи за премахване на мухъла в банята
Снимка: iStock

Високата влажност, която се получава при къпане, предлага оптимални възможности за растеж на мухъл. Ако сте открили типичните черни петна в дома си и се чудите как най-добре да се справите с тях: Тук можете да разберете как да премахнете мухъл и да го предотвратите в банята.

Как се образува мухълът в банята?

Спорите на мухълa са винаги и навсякъде във въздуха и първоначално са безвредни. Едва когато се образува мухъл, това може да застраши здравето ви. Има различни видове мухъл, които могат да бъдат зелени, червени, жълти или черни на цвят. Черната плесен е най-често срещана в банята, кухнята или спалнята.

Навсякъде, където има много влага, спорите се чувстват комфортно. Мухълът често предизвиква симптоми като дразнене на очите или респираторни проблеми , особено при хора, които имат слаба имунна система, алергични са или в напреднала възраст. Освен това могат да се задействат главоболие, кашлица, хрема или нарушения на съня. Но дори здрави хора могат да бъдат засегнати. Следователно мухълът в банята трябва да се отстрани бързо.

Идентифицирайте мухъла в банята

Заразяването с мухъл се забелязва чрез черни петна и обезцветяване. В напреднал стадий мухълът разпространява и миризма на плесен, както е известно от помещенията в мазето. Мухълът в банята може да се появи по тавана, стените, в душа или ваната и по дограмата. Особено упорито залепва в силиконовите фуги между плочките. Ако откриете мухъл в банята си, действайте възможно най-скоро. През повечето време заразяването е само повърхностно и можете сами да премахнете мухъла. Ако вече е проникнал във фуги и стени, по-добре е да оставите отстраняването на професионалистите.

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

Домашни средства за справяне с мухъла в банята

Домашните средства често са достатъчни, за да премахнете повърхностната мухъл в банята. Особено популярни са оцетът и алкохолът. Но и маята е подходяща. И ето как работи:

- Оцетът или оцетната есенция не само помага при отлагания от варовик, но и премахва мухъла в банята. Въпреки това оцетът не премахва спорите и не избелва тъмните петна. Преди употреба трябва да разредите оцетната есенция.

- Алкохолът под формата на денатуриран алкохол или изопропилов алкохол надеждно унищожава мухъла - без да вреди на околната среда. Но му липсва и избелващ ефект. Той е евтин и подходящ и за други почистващи дейности.

- Маята е може би необичаен, но полезен лек срещу мухъл в банята. Просто разтворете маята във вода и я втрийте в мухлясалите области. След няколко минути избършете с влажна кърпа.

Без значение какво искате да използвате, за да премахнете мухъла в душа, ваната или от фугите на плочките: Винаги носете защитно облекло като ръкавици, маска за лице и в идеалния случай също предпазни очила, когато извършвате тази дейност. Можете да облечете и бояджийски костюм за еднократна употреба. По този начин се предпазвате от дразнене на очите и дихателните пътища, причинено от спорите на мухъла.

Химически почистващи препарати срещу мухъл в банята

Мухълът в банята често може да бъде изкоренен само в дългосрочен план с химически агенти. Те работят на базата на водороден прекис или хлор. И двете вещества имат избелващ ефект, така че се елиминират не само мухълът, но и грозните петна.Хлорът е вреден за околната среда. Ето защо има все повече и повече почистващи препарати без хлор, например на базата на бензалкониев хлорид. Те изискват по-енергично търкане, но работят също толкова добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистим бели маратонки, така че да върнат цвета си?

Лесен трик как да отпушите канал без водопроводчик – само с 2 съставки

Ето колко често трябва да сменяте възглавниците си

Какво да правите, ако върху дрехите ви попадне восък?

Много хора НЕ използват капсулите за пране правилно - последствията могат да бъдат сериозни

Преди сезона на открито: Как да чистите бели пластмасови столове

Това е най-ефективният и лесен начин за почистване на тавана

Как да изчистите успешно нацапани с червило дрехи и платове?

Развъдник на микроби: най-лесният начин да почистите тавана - със сигурност не сте го правили

3 начина да перете дрехи и бельо без пералня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com