Как да перем дрехите и бельото, за да имаме перфектна чистота?

9715
Как да перем дрехите и бельото, за да имаме перфектна чистота?
Снимка: iStock/Guliver

Прането може да изглежда безкрайно, но винаги е толкова удовлетворяващо да го сгънете и да го приберете в чекмеджето. Освен това има нещо, което вероятно не знаете за вашите чисти дрехи: възможно е те всъщност да не са толкова чисти. През годините учените са установили, че средният чифт чисто бельо все още съдържа около 0,1 грама изпражнения. И ако това е непривлекателно, помислете за едно класическо проучване от преди години, което установи, че чифт „чисто“ бельо може да побере до 10 грама от нещата, които искате да изперете от него. Имаме няколко съвета за вас относно това как да перем дрехите и бельото, за да сме по-здрави.

Един съвет от експерти по микробиология: ако все още не перете прането си в гореща вода, може би е време да започнете. Студената вода е предназначена да почиства дрехите, но не и да елиминира микроорганизмите. Всичко под горещ цикъл от 140 градуса по Фаренхайт няма да направи много срещу бактериите.

Или да кажем, че се опитвате да избягвате използването на гореща вода, защото кара дрехите ви да се свиват или избледняват. В такъв случай ви предлагаме да опитате да използвате избелващ препарат с активиран кислород, който може да дезинфекцира дрехите ви.

4 грешки, които допускате, когато перете чаршафи

Тези два съвета за пране не засягат само вашето бельо. Без гореща вода и белина, бактериите от бельото ви могат да се разпространят и върху други дрехи при прането. Разтоварването на това „чисто“ пране в сушилнята също води до бактерии по ръцете ви, което означава, че можете да ги разпространите върху други тъкани или дори да увеличите риска от инфекция, като разпространите бактериите във всичко, което докоснете.

Още един съветот експертите: Дръжте бельото си отделно от останалото пране, за да избегнете разпространението на микробите в гардероба, чаршафите и другите дрехи за пране.

Дори тези най-добри практики може да не ви отърват напълно от бактериите, защото тези микроби не изчезват просто след като дрехите ви са били в пералнята. Някои от тези бактерии остават в машината дори след края на цикъла. Изпирането на бельото ви последно ще го предпази от другите ви товари, но трябва да почистите самата машина, като пуснете празен цикъл след всяко зареждане на бельо. Сложете перилен препарат в празната перална машина, като пуснете белина през нея и убийте останалите бактерии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com