Как да премахнем жълтите петна от белите дрехи веднъж завинаги?

29488
Как да премахнем жълтите петна от белите дрехи веднъж завинаги?
Снимка: iStock

Подобно на белите петна върху тъмните тъкани, жълтите издайнически неканени гости на белите ви дрехи могат да бъдат много упорити и да ви принудят да изхарчите солидна сума от семейния бюджет за нови ризи. Жълтите петна върху белите тъкани не засягат само блузите и ризите, но те са най-уязвими, тъй като изпотяването, гримът и дезодорантите против изпотяване най-често оставят жълти петна върху тъканта в областта на подмишниците и яката.

Ако не знаете как да премахнем жълтите петна от белите дрехи, определено ще се наложи да се сбогувате с любимите ви ризи и да ги смените с нови, което е свързано както с необходимостта от време, така и с тази от средства. Малките трикове и тайни, които ви учат как да се справите с тези досадни, загрозяващи и съсипващи дрехите ви жълти петна са добре дошли, защото ви спестяват време и средства.

Причини за жълти петна по белите тъкани

За да откриете как да премахнем жълтите петна от белите дрехи, трябва да знаете какви са причините за тях. Така ще може да елиминирате и самите причини и да не си задавате този въпрос отново и отново и за новите дрехи, решени в бял цвят. Превенцията и недопускането на образуването на бели петна е по-доброто решение от усилията за справянето с тях, след като вече са се появили. Сред основните причини за поява на жълти петна върху бели дрехи са:

Химикалка, бои, молив: Ето как да спасите дрехите от „училищните“ петна

-          Изпотяване и средства срещу изпотяване

Ако жълтите петна са концентрирани около мишниците ви, то причината е изпотяването в тази област и опитите ви да го предотвратите. Жълтите петна по подмишниците на любимите ви ризи могат да бъдат причинени както от вещества в потта ви, както и от алуминий във вашия антиперспирант или дезодорант против изпотяване. За да се справите с проблема и да не допуснете да се образуват жълти петна вместо да се чудите как да ги отстраните ефективно, просто сменете дезодоранта с такъв, който не съдържа алуминий.

Добър ход от ваша страна е и контрол на причините, поради които се потите прекомерно – ако е от притеснение, трябва да намерите покой за душата и ума, ако е резултат от хормони или заболяване, то трябва да се лекува, за да не ви създава притеснения и да не застраши с времето общото ви здравословно състояние.

-          Средства за избелване

Да, белината по принцип е създадена, за да почистите белите тъкани, но понякога препарати за пране и избелване могат да доведат до жълти петна, ако не боравите правилно с тях.

-          Мъртва кожа и себум

Ако говорим за жълти петна върху бялото спално бельо, а не върху ризите, причините за появата им са пот, мъртва кожа и себум, както и естествените масла, които тялото произвежда. Лосионът ви за тяло също може да помогне да съсипете по-бързо чаршафите си. В случая следва да ги перете правилно и системно, както и да осигурите честа подмяна, да не ги съхранявате в найлонови пликове и да не препълвате пералнята, когато е време за изпирането им.

Как да премахнем жълтите петна от белите дрехи?

Ако петната вече са се настанили върху дрехите и бельото ви, превенцията не е вашето решение и вероятно  трескаво търсите отговор на въпроса как да премахнем жълтите петна от белите дрехи, за да спасите любимите си и да не се наложи да ги изхвърлите и да похарчите от бюджета си за нови. Това може да стане по няколко начина:

Петна по кожата: Ето какво ги причинява и как да се предпазите от тях

-          Помощник от банята – пастата за зъби

Избелващата паста за зъби, която е със снежно бял цвят, може ефективно да премахне жълтите петна по дрехите ви. Натрийте петната с четка и паста, оставете час-два според това колко са големи и упорити и изплакнете под течаща студена вода. Пастата за зъби е идеален  помощник поради водородния пероксид, присъстващ във формулата ѝ. Водородният прекис е тип белина, прониква през множество слоеве на повърхността и се справя с жълтите петна по белите ви дрехи.

-          Помощник от кухнята – сода за хляб

Нямате бяла паста или вашата не съдържа пероксид? Не се тревожете, не е изгубена каузата ви, може да почистите не по-малко ефективно жълтите петна със сода за хляб. Направете я на паста с малко вода, нанесете, оставете да стои, колкото е нужно, търкайте и четкайте, изплакнете и изперете, както обикновено. Содата е ефективно средство за почистване на целия дом, а оказва се и идеалното решение за жълтите петна по белите тъкани.

-          Помощник от вечерната салата – оцетът

Белият оцет се справя повече от отлично с всякакви жълти петна по белите тъкани. Комбинирайте оцет и вода в съотношение  1 към 4 и нанесете  върху жълтите петна. Оставете дрехата да престои поне час, а ако петната не са изчезнали – и по-дълго. Изплакнете със студена вода, изперете и изсушете както обикновено. Няма и следа от грозните жълти петна, нали?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com