Петна по кожата: Ето какво ги причинява и как да се предпазите от тях

19329
Петна по кожата: Ето какво ги причинява и как да се предпазите от тях
Снимка: iStock/Guliver

Случвало ли ви се е да се приближите до огледалото и да погледнете кожата си или да увеличите снимките без грим и да забележите някои промени, които карат лицето ви да изглежда различно? Това, което виждате, вероятно са петна по кожата , т.е. сблъскали сте се с обезцветяване. И макар да изглеждат плашещо на пръв поглед, тези петна не са толкова страшни и могат да бъдат третирани. Вижте по-долу всичко, което трябва да знаете за тях:  

Какво причинява петната по кожата?

Тъй като оцветяването на кожата е широко понятие, ще разгледаме няколко от причините за него, преди да ви представим най-добрите възможности за лечение на този проблем.

Белези от акне

Този вид белези е един от най-досадните проблеми, свързани с грижата за кожата. В зависимост от вида на акнето, което имате или сте имали, може да отнеме месеци, докато петната изчезнат - а когато най-накрая изчезнат, може да се наложи да се справяте с белезите, които водят до появата на тъмни. 

Старчески петна

Излагането на свободните радикали от "агресорите" на околната среда, като ултравиолетовите лъчи, синята светлина и замърсителите, може да причини промяна на цвета на кожата, както и кожни петна, известни като старчески петна. За никого не е тайна, че слънцето подобрява настроението, но помислете за кожата си, ако прекарвате много време навън.

Възпалителни състояния на кожата

Докато акнето е често срещана причина за промяна на цвета на кожата, екземата може временно да увеличи или намали нейната пигментация. Това може да доведе до появата на така наречените "тъмни петна". След като се появят, те могат да оставят потъмнели следи по кожата, чието отстраняване отнема време.

Петна по кожата при излагане на ултравиолетова радиация

Ултравиолетовата радиация е една от най-големите причини за промяна на цвета на кожата. Повишеното излагане на ултравиолетови лъчи увеличава вероятността от поява на петна, тъй като слънчевата светлина предизвиква производството на меланин.

Прекомерното производство на меланин може да причини мелазма, която според някои експерти е временно потъмняване на кожата, причинено от излагането на UV лъчи. Мелазмата обикновено се появява по лицето, но може да се появи и по други части на тялото - с размери от малки петна до големи петна.

Какво показват тъмните петна по кожата

Хормоните могат да причинят петна по кожата

Нещо, за което много хора може да не знаят, когато става въпрос за обезцветяване на кожата, е, че то може да бъде признак на хормонален проблем. Хормоните могат да причинят различни кожни проблеми и обезцветяването е един от тях. Експертите смятат, че естрогенът и прогестеронът могат да стимулират прекомерното производство на меланин, което може да доведе до промяна на цвета под формата на хиперпигментация.

Как лекувате петна по кожата?

Хидрохинон

Хидрохинонът се счита за едно от най-силните и ефективни средства за избелване на кожата и постигане на равномерен тен. Той може да бъде и трайно решение за белези и петна по лицето. Хидрохинонът е една от съставките, използвани при приготвянето на различни кремове за избелване на кожата и премахване на следите от хиперпигментация. 

Азелаинова или коджикова киселина

Азелаиновата киселина е съставка, която е чудесна алтернатива за тези, които не могат или не искат да използват хидрохинон. Подобно на хидрохинона, азелаиновата киселина е насочена към меланоцитите в хиперпигментираните зони на кожата, за да изсветли петната.

Кортикостероиди

Локалните кортикостероиди могат да бъдат полезни за намаляване на възпалението, свързано с активни кожни изригвания, като екзема, и да помогнат за предотвратяване на постепенното обезцветяване на кожата. Въпреки че локалните кортикостероиди могат да бъдат полезни при поствъзпалително обезцветяване , научихме, че те всъщност не се използват при пигментация.

Пигментни петна? Ето как да се справите бързо с тях

Химически пилинг

За всички, които искат професионални резултати при третирането на петна по кожата, има възможност да се използват многобройни пилинги. Те могат да бъдат леки или силни и обикновено включват една или повече активни съставки. Някои от тях са бадемов, гликолов и млечнокисел пилинг. Това, което всъщност правят химическите пилинги, е да използват хидрокси киселини и други съставки за ексфолиране и обновяване на кожата. 

Микродермабразио

За тези, които искат да подобрят здравето на кожата, като същевременно лекуват петна, микродермабразиото може да е правилният начин. Тези процедури се извършват от дерматолог, като се използва специален инструмент за нежно, но цялостно излющване на кожата, което помага за решаване на проблема с хиперпигментациите, а кожата остава по-мека, по-светла и придобива по-младежки вид.

На какво да обърнете внимание?

Докато решавате кой вариант за лечение на кожни петна е най-подходящ за вас, има няколко неща, които трябва да вземете предвид. Разговорът с опитни, сертифицирани специалисти винаги е важен, защото ще ви позволи да намерите правилните варианти за лечение на вашите специфични проблеми.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е времето, което е необходимо, за да видите резултатите, които ще варират в зависимост от желания метод на лечение. Търпението е важно при лечението на обезцветяването. Също така ще трябва да обърнете внимание на това как кожата ви реагира на процедурите.

Ако изпитате някакви неочаквани странични ефекти, обърнете внимание на други процедури. Освен това жените, които са бременни или кърмят, трябва да бъдат внимателни при избора на съставки за локално приложение, тъй като някои продукти като хидрохинон например не се препоръчват.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно