Как да премахнем петна от бели дрехи – хитрите домакини използват този лесен трик

16670
Как да премахнем петна от бели дрехи – хитрите домакини използват този лесен трик
Снимка: iStock

Белите дрехи са стилно решение, което е лесно за комбиниране и никога не излиза от мода. Те обаче се поддържат трудно особено когато говорим за бели връхни дрехи и зимен сезон. Петната върху белите дрехи са винаги фрапиращи и борбата с тях е единственият начин да спасим любимия си аутфит. Това прави въпроса как да премахнем петна от бели дрехи съществен. Хитрите домакини имат своите трикове, с които съумяват да се справят с проблема и да съхранят блясъка и чистотата на белите дрехи, премахвайки и най-упоритите петна от тъканите. Нека ги видим.

Как да премахнем петна от бели дрехи – 4 работещи съвета

1.  Петна от пот или дезодорант

Дори да използвате дезодорант против изпотяване, не сте застраховани от поява на неприятни петна под мишниците. Те могат да са от пот, ако дезодорантът ви предаде, или от самия дезодорант. Във втория случай не си и помисляйте да изперете дрехата, преди да сте се погрижили за петното, защото ще се окажете с още по-упорити за отстраняване петна под мишниците. Какво да направите?

Доверете се на лимонената киселина. Поръсете я върху петното под мишниците, което предварително сте намокрили, втрийте и оставете за няколко часа. Киселината ще избели и буквално изсмуче петното от тъканта и ще може спокойно да приключите почистването в пералнята, без да рискувате да се окажете с трайни и съсипващи дрехите петна.

Практични съвети за премахване на упорити петна

Ако въпросът как да премахнем петна от бели дрехи е свързан с жълтите петна от пот, тоест забравили сте да вземете мерки против изпотяването, опитайте силата на солта. Разтворете сол във вода, потопете кърпа и трийте петната с разтвора. Солта е идеално средство за борба с петната от пот. Ако цветът на тези петна е жълтеникав, също има решение – сода за хляб, направена на паста с вода, нанесена върху петната и оставете да действа няколко часа, попива жълтите петна като гъба и възвръща бляска и белотата на тъканите.

2. Цветни петна върху белите дрехи

Ако ви е нужно работещо решение, хитър трик, способен да отговори на въпроса как да премахнем петна от бели дрехи, опитайте с аспирин. Хапчето, което почти всяко домакинство има в дома си, се оказва не само решение за настинка и главоболие, но и чудесно средство да избелите тъмни петна върху белите дрехи. Независимо от произхода на петното, аспиринът ще ви помогне. Натрошете на прах таблетката, смесете я с вода на каша и нанесете на петното, което предварително сте намокрили. Търкайте качествено и оставете да престои поне час-два, след което можете да изперете дрехата. Петната нямат шанс пред силата на аспирина.

Начини за премахване на петна от различни тъкани

3. Кафе

Тъй като отговорът на въпроса как да премахнем петна от бели дрехи зависи до голяма степен от това от какво е самото петно, нека да видим как да спасим бялата си риза, която сме полели с кафе. Необходими са ви лъжица оцет и лъжица течен кастилски сапун. Те се смесват, разбъркват и втриват в петното, като се оставя дрехата да престои около час и отгоре след това се наръсва със сода за хляб. Рецептата действа безотказно при петна от ароматната сутрешна течност върху белите ви дрехи.

4. Червено вино

Червеното вино е сред най-упоритите петна, които могат да ви накарат да търсите информация как да премахнем петна от бели дрехи. Тук тайната хитра съставка е водороден пероксид. Четвърт чаша от него, смесена с масло от лимон или просто прясно изцеден лимон, нанесени върху петното или по-скоро впръскани върху него, вършат чудеса. Не пропускайте да оставите сместа да престои върху петното, както и да повторите при нужда.

Естествено винаги може да разчитате на препаратите, предлагани на пазара, но имайте предвид, че белината далеч не е винаги успешна, а и не е най-полезното нещо за тъканите ви. Така че може смело да изпробвате нашите свежи и еко домашни предложения и хитрини, отговарящи на въпроса как да премахнем петна от бели дрехи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Този предмет в банята поглъща огромно количество опасни бактерии

10 домакински препарати, от които можете да спестите

Как да премахнете боята от дрехи, килими и тапицерия у дома?

Вместо пролетно почистване, направете това

„Излъчват опасни вещества“: Какво не трябва да се мие в съдомиялна машина

Колко често трябва да сменяте спалното си бельо - важни правила, които всеки трябва да знае

С това практично подреждане на дрехи ще си спестите много усилия

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще светне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com