Как да се отървем от неприятната миризма на матрака?

2629
Как да се отървем от неприятната миризма на матрака?
Снимка: iStock

За пълноценна почивка и комфорт по време на сън мястото за спане трябва да е удобно, чисто и свежо. Докато прането на спално бельо, възглавници, одеяла и калъфи за матраци е лесно, почистването на матрака може да бъде проблематично. Размерите на продукта и характеристиките на пълнителя правят невъзможно използването на пералня, конвенционални прахове и омекотители изключват възможността за накисване и използване на големи количества вода. Поради тези трудности много хора пренебрегват редовната грижа за матрака, което води до проблеми като постоянна неприятна миризма.

Причини за неприятна миризма

Острата миризма от нов матрак се дължи на факта, че някои пълнители, лепила за шевове и продукти, използвани при обработка на повърхността по време на производството, имат неприятна миризма. В повечето случаи решаването на този проблем изисква търпение и подходящи условия за вентилация. Съвременните висококачествени материали не миришат много, собственикът на нов матрак трябва само да премахне производствената опаковка, да осигури редовен достъп на чист въздух до спалнята и след 2-4 дни причината за безпокойство ще изчезне без следа.

Как да изберем матрак онлайн?

Ако при производството са използвани нискокачествени материали или е нарушена производствената технология, вентилацията може да не помогне: химическата миризма ще остане. Такъв продукт не е безопасен за употреба, по-добре е да не използвате продукта, а да го върнете на продавача и да изберете друга опция.

Друг случай е, когато няколко месеца след началото на употребата се появи неприятна миризма. Възможни са следните причини: навлизане на влага в матрака, абсорбиране на течност и дим, вкоренена миризма от домашни любимци. Ако възникне такъв проблем, можете да се свържете с химическо чистене или да се справите сами, като използвате доказани продукти.

Начини за премахване на неприятните миризми

Първата стъпка, която ще ви помогне да разберете как да се отървете от миризмата на матрака, е да определите причината за появата му. Ако продуктът е придобил вкоренена, стара миризма, препоръчително е да използвате сода за хляб. Прахът се нанася върху повърхността за сън на тънък слой и се оставя за 2 часа.

След изтичане на времето содата се изчетква със суха четка или парцал и се отстранява с помощта на прахосмукачка с приставка за мебели. Ако е възможно, оставете содата за една нощ, напръскайте я с вода от спрей бутилка - мокрият прах абсорбира миризмите по-добре. Можете също така да добавите 2-3 капки от любимото си етерично масло във водата.

Съдържа ли вашият матрак фибростъкло и защо то е толкова опасно?

По-трудна задача е неутрализиране на миризми от течности. В този случай химическото чистене няма да помогне, можете сами да отстраните проблема само с помощта на почистващи препарати. Най-лесният начин е да започнете да премахвате петното веднага след появата му, когато по-голямата част от течността все още не е попила.

Първо, влагата се събира от повърхността със суха кърпа или кърпа в посока от краищата към центъра. След това трябва прецизно да нанесете почистващия препарат. За да премахнете миризмата на пот, можете да използвате пяна от разтвор на сапун за пране и вода, за премахване на миризмата на урина се препоръчва да използвате воден разтвор на оцет в съотношение 1: 1 или смес от амоняк, денатуриран алкохол и вода в равни пропорции.

Ако имате домашни любимци в къщата, можете да закупите специален елиминатор на миризми в магазин за домашни любимци. След процедурата по почистване, тя трябва да бъде напълно изсушена и проветрена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com