Как се почиства диспенсър за вода – колегите в офиса ще ви благодарят

11275
Как се почиства диспенсър за вода – колегите в офиса ще ви благодарят
Снимка: https://saveti.bg

За няколко години диспенсърът за вода в офиса се превърна от лукс в почти задължително оборудване, осигуряващо както на клиенти и партньори, така и на служители достъп до прясна минерална вода – топла или студена според сезона. Той обаче изисква системно почистване, за да бъде водата наистина прясна и безопасна за здравето.

В пластмасовия му търбух лесно се натрупват котлен камък, бактерии и други микроорганизми, при което налятата прясна вода става бързо пълна с бактерии и придобива неприятна миризма – обикновено на застояло. Как се почиства диспенсър за вода е въпрос, които загрижените за здравето си често си задават. Ще ви научим стъпка по стъпка да сте феята на чистотата на водата в офиса и да зарадвате с наистина прясна животворна течност колегите и партньорите си.

Как се почиства диспенсър за вода – стъпка по стъпка

1. Почистващо средство

Някои потребители на диспенсъри за вода разчитат на белина, за да са сигурни, че са дезинфекцирали диспенсъра и са осигурили максимална хигиена и чистота. Ако обаче нямате опит, по-добре не рискувайте с белината, тя все пак е опасна при поглъщане и ако не измиете и не съумеете да изплакнете съвършено диспенсъра, то е твърде вероятно вместо във феята на чистата да вода да се превърнете в онази, която е вкарала в токсикологията колегите си.

Лекар разкри истината: Вредно ли е да пием вода преди хранене?

Предлагаме ви да използвате оцет за почистването. Ако остане нещо от него, най-много ще видите намусени физиономии и хора, чудещи се защо водата е кисела. Или пък кафето им, направено с тази вода. Оцетът е достатъчно ефективен, както и безопасен, за да е първото почистващо средство, с което да тренирате как се почиства диспенсър за вода.

Сипете чаша оцет в подходящ съд като чиста кофа и добавете няколко вода. Съотношението е едно към три – тоест на 3 чаши вода ви е нужна една оцет. Не понасяте миризмата и искате да я смекчите? Не намалявайте количеството на оцета, а добавете сока на един прясно изцеден лимон. Офисът и диспенсърът ще ухаят на тропически остров, а миризмата на оцет ще бъде идеално притъпена. Лимонът добавете последно – след като разбъркате добре водата с оцета.

2. Безопасност

Повечето диспенсъри, осигуряващи топла и студена вода, са включени в електрическата мрежа непрекъснато. За да избегнете всеки риск да преживеете токов удар в офиса, просто изключете от контакта. Ако се налага, преместете уреда далеч от всички други уреди и контакти, за да не излеете вода и да не направите беля с офисната електрическа инсталация. Постелете под уреда салфетки или найлонови чанти, за да си спестите бърсане на под, ако все пак изпръскате около него по време на почистването на диспенсъра.

Защо да си купим дестилатор за вода?

3.  Същинско чистене

Намокрете чиста и нова гъба, с която почистите вътрешната повърхност на диспенсъра с почистващия разтвор. Оставете го да престои 5 минути, но не прекалявайте, тъй като киселината от оцета и лимона може да причини износване, ако го оставите с часове.  

Източете разтвора през крана за студена вода в отделен съд. Изсипете останалия почистващ разтвор и го източете отново през крана за студена вода. След което поне 3-4 пъти сипете чиста чешмяна вода и източвайте след всяко сипване – идеята е да изплакнете диспенсъра и да не остане аромат на оцет или ако работите с белина – остатъци от нея, които са опасни. Може да използвате и разтворени таблетки за дезинфикциране на вода, които са безопасни за здравето и се предлагат в търговската мрежа, но тях също следва да изплакнете добре все пак.

4. Детайлите

Време е да обърнете внимание на детайлите на уреда – мястото, на което слагате чашите, външните стени на уреда, ваничката за отцеждане. Всичко, което е от подходящ материал и може да бъде разглобено и измито, поставете под течаща вода и измийте с препарат за съдове, изплакнете, подсушете и върнете на мястото му. Онова, което не подлежи на подобно почистване, просто забършете с почистващата смес с кърпа.

5. Ново зареждане

Преди да сложите новото шише с минерална вода, измийте го отвън. Така ще бъдете сигурни, че току-що вложените усилия в почистването на диспенсъра не са хвърлени на вятъра. Повечето подобни шишета се съхраняват в складове, покрити са с прах, преминават през десетки ръце и се транспортират на големи разстояния, така че измийте го със сапун и го подсушете с кърпа или салфетки. Измийте и подсушете и ръцете си, преди да го поставите в уреда, все пак не искате да замърсите прясната чиста вода.

Това е всичко, запретвайте ръкави!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com