Каква е най-честата причина за неприятната миризма на дрехите след пране?

6620
Каква е най-честата причина за неприятната миризма на дрехите след пране?
Снимка: iStock

Ако вие сте по-внимателни и в пералнята ви не сте открили нещо, което няма място там и което е причината за неприятната миризма на дрехите след пране, естествено, че е редно да я потърсите, защото последното, което някой би искал, е изпраните му дрехи да миришат лошо вместо на свежест, чистота или на любимия омекотител.

Тези причини могат да са различни, поради което дадох пример със собствения си горчив опит, следствие от миг невнимание, но въпреки това има причина за неприятната миризма на дрехите след пране, която се среща по-чест от останалите. За да знаете как да подходите, първо следва да идентифицирате и разберете тази причина, а след това да научите и възможните начини и методи за справяне с нея, за да се радвате на дрехи не само чисти, но и ухаещи на свежо.

Защо опитни домакини пръскат омекотител за пране в дома си?

Причината за неприятната миризма на дрехите след пране – разгадана

Използвате скъп и благоуханен прах за пране, добавяте омекотител с любимия аромат и дори парфюмни капсули, но въпреки това дрехите ви миришат неприятно след пране? Има причина за тази неприятност и тя е неправилното съхраняване на дрехите преди прането – в коша или на мястото, на което чакат реда си за пералнята.

Повечето домакини считат, че причината е в самата пералня, стремят се да я почистят отново, търкат гумените уплътнители, търсят мухъл и плесен по тях или в чекмеджетата за препарати, които да обяснят лошата миризма. Не е невъзможно и дори много често именно плесен в гумените части, които остават невидими на пръв поглед, е в основата на неприятната миризма на дрехите след пране, но ако сте ги почиствали скоро, то следва да погледнете по-задълбочено на проблема и да стигнете до корените му. Колкото и да търкате самата пералня, да сменяте прахове и ароматизиращи препарати, ако причината е в коша за пране, то няма да се справите с проблема, докато не го разрешите там, където се е зародил.

Начинът, по който съхранявате мръсните си дрехи преди прането, може да повлияе на миризмата им след пране. Влажните дрехи и мръсните дрехи, които са заедно в коша за пране, без да е осигурен подходящ въздушен поток, са развъдници на неприятно миришещи бактерии, плесен, мухъл, които са причината за неприятната миризма на дрехите след пране.

Как да се справим с неприятната миризма на дрехите след пране?

Лесен отговор – като не я допускаме и решим проблема, причиняващ я. В противен случай просто ще се наложи да върнете дрехите обратно и пак да ги изперете, като най-неприятното е, че това може да се окаже недостатъчно, за да решите проблема. Ето защо, ако кошът ви за пране е източникът на неволята, то следва да спазвате тези правила:

10 тайни за перфектно пране: бельото ви ще блести от бяло

  • дрехи, които миришат неприятно, се изпират на ръка с малко прах, преди да се сложат в пералнята – важи за работни дрехи, постелки на домашни любимци и често – за мъжките чорапи,
  • влажни дрехи и хавлии нямат място в коша за пране, преди да са напълно сухи, тъй като ако ги приберете мокри, те ще мухлясат най-вероятно, докато дойте денят за пускане на пералнята машина, а това ще доведе до миризма на нечисто, разпространяваща се върху всички дрехи и в коша за пране, и в машината,
  • фитнес облеклото и кърпите се закачат вън, за да изсъхнат и да се проветрят, преди да бъдат поставени в коша за мръсни дрехи, за да не мухлясат и да причинят лоша миризма на всички останали дрехи, а най-добре ги изплакнете с препарат на ръка, ако са много потни, тъй като потта е идеална среда за развитие на бактерии и зловонна миризма.

Естествено, че не трябва да пропускате и почистването на пералнята. Ако забележите, че миризмата е свързана с нея, пуснете машината празна на най-високите градуси, като използвате две чаши оцет вместо препарат. Приятно ухаещите дрехи след това ще ви се отблагодарят за усилията и труда. Знаем, че не е винаги лесно, че може да нямате често време да изпирате потни дрехи на ръка, преди да ги сложите в пералнята, да триете всички части на машината си, но е важно, за да ухаят дрехите ви свежо, а не на застояло, щом ги извадите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com